kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Sokak Hayvanlarını Öldürmenin Cezası Nedir?

2018 yılında hayvanlara yönelik pek çok istismar ve şiddet olayı yaşanmıştır. Peki 2018 yılında hayvanları öldürmenin cezası nedir? Hayvanları dövmenin cezası nedir? Hayvanlara kötü davranmanın cezası nedir? 2018 sokak hayvanlarının öldürmenin cezası nedir?

A+
A-

İnsanlık tarihi kadar eskidir insan ile hayvanlar arasındaki ilişki. Özellikle de yerleşik hayata geçtikten sonra av ile avcı arasındaki ilişki arkadaşlığa dönüşmüştür. Fi tarihinden beri insanlara yoldaşlık eden hayvanlar kimi zaman karnımızı doyurmuştur kimi zaman bizi av olarak görmüştür. Kimi zaman arkadaşımız kimi zaman koruyucumuz olmuştur. Kamu Haber

İnsanların bu dünyayı hayvanlarla da paylaşmaktadır. Dünyanın doğal düzeninin vazgeçilmez bir parçası olan hayvanlar ne yazık ki yıllar geçtikçe insanlar tarafından yok edilme tehdidiyle karşılaşmıştır. Ancak hala hayvanlar için can vermeye hazır insanlar vardır. Bir yandan da dünyanın dört bir yanında hayvanlar istismara uğramakta, işkence görmekte, şiddete maruz kalmakta ve ne yazık ki öldürülmektedir. Her yıl araştırma kurumları tarafından binlerce hayvanın işkenceye uğradığı ve öldürüldüğü açıklanmaktadır.

Türkiye’de son yıllarda hayvanlara karşı duyarlılık artmaktadır. Ancak teknolojinin gelişmesi ve haberlere erişimin artmasıyla da hayvanlara yönelik şiddet haberleri de sık sık gündeme gelmektedir. Özellikle son dönemde cinsel istismara uğrayan, uzuvları kesilen ve öldürülen hayvan haberleri gündemde büyük yer kaplamaktadır.

HAYVANLARA YÖNELİK ŞİDDET NASIL ENGELLENİR?

Hayvan hakları konusunda bilinçlendirme çalışmaları ülkemizde artmaktadır. Hayvanlara yönelik duyarlılık ve bilinç arttıkça da Türkiye’de hayvanlara yönelik istismar, şiddet, öldürme vakalarına tepkiler büyümektedir. Örtbas olayları azalmaktadır. Bireyler, kurum ve kuruluşlar kendilerini daha fazla sorumlu hissetmektedir. Ancak hayvanlara yönelik şiddet, istismar ve öldürme gibi olaylar yaşandıkça da insanlar ağır cezalar isteyebilmektedir. Ne yazık ki Türkiye’de hayvanlara yönelik olumsuz hareketler cezalandırılmamaktadır. Kanunlar yalnızca insanları kapsamamaktadır. Doğa ve hayvanlar da kanunlar tarafından korunmaktadır.

Hayvanları korumanın en iyi yolu ne cezalardır ne de aynı şiddette karşılık vermektir. Hayvanları ancak sağlıklı,  bilinçli bireyler yetiştirerek koruyabiliriz. Bu nedenle hayvanları korumanın en iyi yolu iyi bir eğitimden geçmektedir. Eğer ailede ve okullarda hayvanlar konusunda bilinçli nesiller yetiştirilirse hayvan sevgisiyle büyüyen insanlar yetiştirilirse bu sorun kökten çözülebilir.

Ancak yine de hayvanları korumak için belirli yasalar vardır. Türk Ceza Kanunu 157. madde hayvanların kanunlar tarafından korunduğunun göstergesidir. Sahipli ve sahipsiz olan hayvanlara ve mallara zarar veren kişilerin cezalandırılmasını öngören kanun maddesine göre bu iğrençliği yapan kişilere 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.

Ayrıca Adalet Bakanlığı hayvanlar için 27 adet madde de hazırlamıştır. Bu maddelere göre sahipsiz olan hayvanlara karşı zarar veren ve sahipli hayvanlara zarar verenler için ağır cezalar öngörülmektedir. Yakın zamanda yasalaşması beklenen bu maddelerin etkin bir caydırıcılık görevi görmesi planlanmaktadır.

2018 HAYVANLARA ZARAR VERMENİN CEZASI NEDİR?

Adalet Bakanlığı tarafından hayvanlara zarar veren kişilerin cezalandırılması için hazırlanan maddeleri sizin için derledik. Bu maddelere göre hayvanları öldüren, hayvanlara zarar veren, şiddet uygulayan kişiler çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.İşte hayvanları öldürmenin cezası… İşte hayvanlara zarar vermenin cezası…

1-) İşkence yaparak hayvanlara zarar veren kişilere 4,5 yıla kadar ceza verilecek. 4 aydan 3 aya kadar verilen cezalar bu madde ile 6 aydan 4,5 yıla kadar artış göstermiştir.

2-) Nesli tükenen veya tükenmekte olan hayvanlara zarar vermenin veya öldürmenin cezası çok büyüktür. 10,5 yıla kadar bu girişimde bulunanlar ceza alabilir. Ayrıca hayvanları öldürmek yerine yalnızca  zarar vermeye yeltenenler 20 bin dolar kadar para cezası almaktadır.

3-) Sahibi olmayan hayvanlara işkence etmek, zarar vermek ve öldürmenin cezası 4 bin Türk Lirasına kadar çıkabilmektedir.

4-) Hayvanlara işkence eden, bu bağlamda kulak ve kuyruklarını kesenlere 4 bin Tük Lirasına kadar ceza verilebilmektedir.

5-) Kedilerini sokağa atan kişiler de cezalardan payını aldı. O kişilere 700 Türk Lirasına kadar ceza verilebilmektedir.

6-) Üreme sorunu bulunan hayvanlarda hayvanlarını kısırlaştırmayan sahiplerine bin Türk Lirası ceza verilmektedir.

7-) İzinsiz ve deneyimsiz olarak hayvan deneyleri gerçekleştirenler ve bilim adamı olmayan kişiler de 3 bin Türk Lirası para cezası ödemektedir.

😎 Hayvanları eğitenler gereksiz yere işkence edip acı çektiren olursa 4 bin Türk Lirası para cezası ödeyecektir.

9-) Yavru hayvanlar ya da hamile olan hayvanları öldürmek çok büyük insanlık suçudur. Ayrıca kanunlarda bu ceza için 5 bin Türk Lirası ceza gözükmektedir.

10-) Hayvan ticari yapanlar ise 3 bin Türk Lirasına kadar ceza verilmektedir.

SOKAK HAYVANLARINA ZARAR VERENLER NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Sokak hayvanlarına eziyet eden, işkence eden, şiddet uygulayan, öldüren kişilerin suçları cezasız kalmamalıdır. Bu nedenle bu tür insanlar yetkililere şikayet edilmelidir. Peki hayvanlara zarar veren kişiler nereye şikayet edilir?

Hayvanlara yönelik istismarı, şiddeti şikayet etmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “hayvanhaklari@ormansu.gov.tr” adresien doğru adrestir.

Bu gibi daha onlarca ceza bulunurken taslaklarda da hazır birçok ceza yer almaktadır. Et ihtiyacını karşılamak için başka hayvanları kesenlere de aynı şekilde para cezası ve hapis cezası verilmektedir. Hayvanların da en az insanlar kadar yaşamaya hakkı bulunan bu dünyada zararsız olan hayvanlara eziyet çektirmek dini açıdan da günahtır. Bu noktada hayvanlara zarar vermekten kaçınalım. Hayvanlara zarar verenleri uyaralım ve gerekirse fotoğraf ve video kanıtları ile gerekli yerlere şikayette bulunalım ki adalet yerini bulsun.

Sokak hayvanlarına eziyet edenler nereye nasıl şikayet edilir?

Sokak hayvanlarına zarar veren kişileri şikayet edebilirsiniz. Bunun için Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan “hayvanhaklari@ormansu.gov.tr” mail adresine kanıtlarınızı sunarak şikayetinizi yapabilirsiniz. Bunun dışında da 155’i arayarak şikayet etme hakkınız bulunmaktadır. Çünkü hayvanlara zarar vermek yasada açıkça belirtildiği üzere bir suçtur.

Bu yazımızda hayvanlara zarar vermenin cezası var mı detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.