kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kimlik Kontrolü Yapabilir Mi?

2019 Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kimlik Kontrolü Yapabilir Mi? Çarşı ve mahalle bekçileri GBT sorgulama işlemi ve GBT kontrolü yapabilir mi? Bekçiler kimlik kontrolü yapabilir mi?

A+
A-

Türkiye’de iç güvenlik alanında askerler ve polisler dışında çarşı ve mahalle bekçileri de görev yapmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında bekçiler sokakların güvenliği için görev yapmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde çarşı ve mahalle bekçileri daha görünürdür. Ankara ve İstanbul’da akşam saatlerinde bekçiler devriyeye çıkmakta ve halkın arasına karışmaktadır. Bekçiler sayesinde polislerin üzerindeki yük de azalmaktadır.

Şehir merkezlerinde görev yapan bekçiler kritik bölgelerde kimlik kontrolü yapmaktadır. Özellikle kalabalığın olduğu yerlerde kimlik kontrolü yapan bekçiler pek çok kişiyi düşündürtmektedir. İnsanlar polisler dışında bekçilerin de kimlik kontrolü yapmasına şaşırmaktadır. Bu noktada pek çok kişi “çarşı ve mahalle bekçileri kimlik kontrolü yapabilir mi?” sorusunu sormaktadır. Kamu Haber

bekci alimi 2019

Bekçiler Kimlik Kontrolü (GBT) Yapabilir Mi?

Çarşı ve Mahalle bekçileri başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her yerinde görev yapmaktadır Bekçiler sayesinde Türkiye’nin iç güvenlik kalitesi artmıştır. Hem polis teşkilatının üzerindeki yük azalmış hem de vatandaş derin bir nefes almıştır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bekçilerin göreve başlamasıyla birlikte suç oranlarının büyük ölçüde düştüğünü açıklamıştır. Bekçilerin Türkiye’nin güvenliğine katkı sağladığı ortada. Peki ama bekçilerin görev tanımı nedir? Bekçiler GBT kontrolü yapabilir mi? Bekçiler kimlik kontrolü yapabilir mi?

Çarşı ve Mahalle bekçileri polislerin yükünü azaltmak için yetkilerle donatılmıştır. Örneğin bekçiler silah taşıyabilir. Ayrıca bekçiler görev bölgelerinde şüphelendikleri kişiyi takip edebilirler. Çarşı ve mahalle bekçileri kimlik kontrolü yapabilir ve GBT sorgulama işlemi yapabilirler. Bu kapsamda göreve başlayan bekçilerin milyonlarca kişinin kimlik kontrol işlemini gerçekleştirdiği düşünülmektedir.

Mahkeme ‘Yapamaz’ EGM ‘Yapabilir’ Dedi

İzmir 35. Asliye Mahkemesi ise bu konuda emsal bir karara imza attı ve ‘Bekçi kimlik soramaz’ dedi. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden açıklama yaparak bekçi yönetmeliğinde kimlik sorma yetkisinin olduğu vurgulandı.

bekci kimlik

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİ MAAŞLARI 2019 NE KADAR?

Yorumlar

  1. Erdem Öntaş Avatar Erdem Öntaş dedi ki:

    Bekçi kimlik kontrolü yapamaz. Mevzuatlarında böyle bir yetki yoktur. Buyrun okuyun bilgilenin: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.772.pdf