kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Lisans Matematik Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

2020 yılında gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS Lisans sınavı Genel Yetenek Testi Matematik konuları nelerdir? Soru dağılımı nasıldır? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Üniversitelerin lisans programlarından mezun olan adayların katılım göstereceği 2020 KPSS Lisans sınavında yer alan Genel Yetenek testi içerisinde bulunan Matematik konuları nelerdir? Adaylara 2020 KPSS Matematik’te hangi konulardan sorular sorulacak? Soru dağılımları nasıl olacak? Tüm bu detayları haberimizde bulabilirsiniz.

2020 KPSS Lisans Sınavı Nedir? Ne Zaman Yapılacak? Kimler Katılacak?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2020 yılının yaz döneminde gerçekleştirilmesini beklediğimiz 2020 KPSS Lisans sınavına üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olan adaylar, kamu kurumlarında yer alan B Grubu mesleklere yerleşebilmek için katılacaklardır. 2020 KPSS Lisans 2019, 2021 gibi tek yıllardan farklı olarak adayların kamu kurumu personel atamalarında kullanabilecekleri KPSS P3 puanını alabilecekleri sınavdır. Bu anlamda tek yıllara göre daha yoğun katılımlı bir çift yıl sınavı olacak olan 2020 KPSS Lisans milyona yakın sayıda adayı alakadar edecek önemli bir sınavdır.

2020 KPSS Lisans Sınavı Dersleri Nelerdir?

2020 KPSS Lisans sınavında adaylara Genel Yetenek ve Genel Kültür başlıkları altında yer alan toplam beş adet alandan sorular yöneltilmektedir. Bu beş alanın 2 tanesi, 2020 KPSS Genel Yetenek testi altında, 3 tanesi 2020 KPSS Genel Kültür testi altında yer alacaktır. 2020 KPSS Lisans sınavında adaylara yöneltilecek soruların ders başlıkları ise şu şekildedir;

2020 KPSS Lisans Sınavı Genel Yetenek Testi;
-Vatandaşlık Dersi
-Coğrafya Dersi
-Tarih Dersi

2020 KPSS Lisans Sınavı Genel Kültür Testi
-Matematik Dersi
-Türkçe Dersi

Adaylara 2020 KPSS Lisans sınavında yukarıda yer alan konulardan toplam 120 adet soru yöneltilecektir. Bu 120 adet sorunun yanıtlanması için adaylara tanınan toplam süre ise 2 saat 10 dakika olacaktır.

2020 KPSS Lisans sınavı içeriğinde bulunan derslerin konu başlıklarının her birisine ayrı ayrı yazılarda değineceğimiz için şu an yalnızca ana başlıkları sizlere sunuyoruz. Yazımızın ana çerçevesini oluşturan 2020 KPSS Lisans Sınavı Matematik Dersi konularına ve bu konuların soru dağılımlarına ise detaylı bir şekilde aşağıda değineceğiz;

osym binasy giriyi 2

2020 KPSS Lisans Sınavı Matematik Dersi Konuları ve Soru Dağılımı

2020 yılının Temmuz ayında gerçekleştirileceğini beklediğimiz 2020 KPSS Lisans Sınavı Matematik Dersi aşağıda sıralamış olacağımız konulardan ve bu konuların alt başlıklarında yer alan konu başlıklarından oluşacaktır;

Temel Kavram ve Kural Soruları; Bu kısımda adaylara 

-Matematiğin Temel Kavramları ile Çözümleme – 3 ilâ 4 soru
-Bölünebilme Kuralları, Bölme, Asal Çarp. Ayırma, Ekok ve Ebob Konuları – 1 ilâ 2 soru

Sayılar ve İlişkili Konulardan Sorular; Adaylara bu başlık altında yer alan konulardan kendi içerisinde değişen sayılarda sorular yöneltilmektedir. Ancak adaylara hemen her konu başlığından bir bazı yıllarda da iki soru yöneltilmiştir. 

-Rasyonel Sayılar
-Ondalıklı Sayılar
-Üslü Sayılar
-Köklü Sayılar
-Mutlak Değer
-Basit Eşitisizlikler
-Faktöriyel
-Çarpanlara Ayırma
-Oran ve Orantı
-Denklem Çözümleri

Problem Soruları; Adaylara dokuz problem konu başlığından toplam 6 ilâ 7 soru yöneltilmektedir. 

-Hareket Problemleri
-İşçi Problemleri
-Sayı Problemleri
-Kesir Problemleri
-Havuz Problemleri
-Hareket Problemler
i
-Karışım Problemleri
-Yüzde, Faiz ve Kâr Zarar Problemleri
-Grafik Yorumlama Problemleri

Diğer Sorular; Yukarıda sıraladığımız konuların yanında yine Matematik konu başlığı içerisinde yer alan diğer konular ise şu şekildedir.

-Kümeler
-İşlem
-Modüler Aritmetik
-Bağıntılar ve Fonksiyonlar
-Kombinasyon – Permütasyon – Olasılık

Sayısal Mantık Soruları: Son yıllarda adaylara sıradan matematik sorularının yanında Sayısal Mantık soruları da yöneltilmektedir. Bu kısımda adaylara sayısal mantık ile şekil yeteneği soruları yöneltilmektedir. Yaklaşık 5 ilâ 6 soru mantık kapsamında adaylara yöneltilmektedir. 

2020 KPSS Lisans sınavının tüm konularını bir arada görmek için aşağıdaki yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

2020 KPSS Lisans’ın Genel Yetenek bölümünde yer alacak Matematik Testi yukarıda yer alan derslerin yanında Geometri dersi konularını da içermektedir. 2020 KPSS Lisans sınavı Geometri konularını detaylı bir şekilde inceleyebileceğiniz yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi yukarıda yer alan konu başlıklarının bazılarından her yıl sorular yöneltebilirken bazılarından ise bazı yıllarda soru sormamıştır. Ancak bunun belli bir rutini bulunmadığından 2020 KPSS Lisans sınavının Matematik dersine hazırlık yapan adaylara tüm konulara hazırlık yapmasını öneriyoruz. 

KPSS Lisans sınavına dair diğer detaylı bilgilere, sınava nasıl çalışabileceğinize dair ayrıntılı bilgileri içeren yazımıza aşağıdaki yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

2020 KPSS Lisans Sınavına hazırlık yapan diğer kişilerle sınav üzerine konuşmak, merak ettiğiniz hususlarda sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!

Yorumlar

  1. burhan Avatar burhan dedi ki:

    2020 ösym sınavından matematik problemler kaç soru çıkacak