kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 YKS Zor Mu Olacak, Kolay Mı? 2020 TYT ve AYT Kolay Olacak Mı?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) zor mu olacak, kolay mı olacak? YKS bölümlerinden hangisi daha zor sorulacak? 2020 TYT ve AYT sınav sorularının zorluk derecesi hangi seviyede olacak? Yeni soru tipleri 2020 YKS'de sorulacak mı? 2020 TYT kolay olur mu? 2020 AYT kolay olur mu? TYT matematik soruları kolay olur mu? TYT Türkçe soruları kolay olur mu? Fen soruları nasıl olacak? İşte detaylar…

YKS
A+
A-

ÖSYM tarafından uygulanan üniversite yerleştirme sınavı bilindiği üzere 2018 yılından beri YKS – Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak uygulanmaktadır. En son uygulanan üniversite sınavı için uygulanan YGS ve LYS yerini TYT ve AYT sınavlarına bırakmıştır. YKS ile birlikte üniversite sınavının oturum sayısı ve soru sayısı azaltılmıştır. Bu amaçla, Temel Yeterlilik Testi sınavında 120 soru ve Alan Yeterlilik Testi sınavında da 80 soru çözülmesi yeterli olmaktadır. Bir hafta arayla iki oturum şeklinde yapılan 2019 TYT ve AYT sınavlarında yer alan soru tipleri, bir önceki yılda olduğu gibi farklı tarzda sorulardan oluşmuştur. Temel Yeterlilik Testinde ve Alan Yeterlilik Testinde çıkan toplam 80 matematik sorusunun yaklaşık 60 tanesi, üniversite sınavlarında pek karşılaşılmayan soru tiplerinden oluşmuştur. Bu sınavda adayları asıl zorlayan bölüm Türkçe olmuştur. Türkçe sorularının büyük bölümünde birbirine çok yakın cevapların yer alması netlerin düşük gelmesine sebep olmuştur. ÖSYM’nin yeni soru tipleriyle uygulanmaya başladığı bu sınav sistemi, 2020 YKS testlerinde de devam edecektir.

YKS Yeni Soru Tipleri Nasıldır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavının gerek Temel Yeterlilik Testinde (TYT) gerekse de Alan Yeterlilik Testinde (AYT) çıkan soru tipleri, mantık ve muhakeme gücünü ön plana çıkaran sorulardan oluşmaktadır. Matematik sorularının çözülebilmesi için salt konuların bilinmesi yeterli olmamaktadır. Bu soruların çözümü için sayısal mantığın ve daha hızlı düşünmenin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Soruların çözümüne geçilmeden önce, soruları anlama ve kavrama aşaması daha büyük problemler yaratmaktadır. Uzun paragraflardan oluşan problem soruları, şekiller üzerinden karmaşık hale getirilmiş ve birbiri içerisine geçmiş konuları kapsayan soru tipleri ön plana çıkmaktadır. Geometri soruları da adayları en fazla uğraştıran konular olan: Analitik geometri, katı cisimler ve uzay geometri konularından sorulmaktadır. Soru tiplerinin daha karmaşık ve daha kapalı olmasında amaçlanan şey: Adayların zaman kontrolünü doğru yapmalarını sağlamaktır. Çözümü kolay ama anlama ve kavrama sürelerinin oldukça uzun olduğu soru tipleriyle karşılaşan adayların büyük bölümü heyecan kontrolünü sağlayamadıkları için daha fazla zaman kaybı yaşayarak sınav süresini doğru kullanamamaktadır. Türkçe konularına ait sorularda da şıklar birbirine yakın anlamlar içerecek şekilde oluşturulmaktadır. Türkçe sorularının çoğu anlaşılması kolay olmayan kelime ve cümlelerden oluşan uzun paragraflar şeklinde gelmektedir. Bu soru tipleri ile birlikte adayın hızlı okuma kabiliyeti, okuduğunu anlama ve sözel mantığa sahip olma özelliği ön plana çıkarılmaya çalışılmaktadır. Çok kısa şekilde sorulabilecek sözcükte anlam soruları dahi uzun paragraflar içerisinde çıkmaktadır. AYT konuları içerisinde sorulan sorularda da harita bilgisi üzerinden adayların görsel zekalarını ölçen unsurlar ön plana çıkarılmaktadır.

Sınavlarda sorulan soru tipleri liselere giriş sınavında da, üniversite sınavına paralel şekilde değişmiştir. Bu soru tipleri hakkında Milli Eğitim (MEB) Bakanı Ziya Selçuk şöyle bir açıklama yapmıştır: “ Biz artık ezbere dayalı soru sormuyoruz. Yani yorumlama, akıl yürütme, eleştirel düşünebilme, okuduğunu anlama, çıkarım yapabilme gibi becerileri isteyen sorular soruyoruz.”

2020 YKS Zor Mu Olacak, Kolay Mı?

2019 YKS soru tiplerinin, 2020 YKS içerisinde de benzer tarzda sorulacağını düşünüyoruz. YKS soruları, zaman kontrolü gerektiren, uzun paragraflar ve şekiller içeren ve muhakeme gücü ön planda tutulan sorular olacaktır. Soruların bu şekilde sorulacak olması, sınavın zor olacağı anlamını taşımamalıdır. 2020 YKS, sınava doğru kaynaklarla hazırlanan adaylar için kolay bir sınav olacaktır. Eski soru tiplerinin yer aldığı kaynaklardan çalışmaya devam eden adaylar, doğal olarak zorluk çekeceklerdir. Yeni soru tiplerinin temel amacı: Adayın muhakeme gücünü kullanması ve zaman kontrolünü doğru şekilde yönetmesi üzerine kurgulanmaktadır. Bunun içinde adaylar üzerinde durmaları gereken soru tiplerini ve bu soruları barındıran kaynakları doğru seçmelidir. Geçtiğimiz yıl soru tiplerinin nasıl olduğunu az çok kavrayan adaylar, doğru çalışma yöntemiyle kendileri için 2020 YKS sorularını kolay hale getirecektir. YKS soruları daha kolay nasıl çözülür?

2020 YKS Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür?

Hızlı okuma ve okuduğunu doğru şekilde hızlı anlama üzerine kurulu YKS sorularının daha kolay çözülebilmesi için, bol kitap okuması yapılmalıdır. Sınavın çözümü kolay ancak kavraması zor soru tiplerine dayalı olması, bol kitap okuması yapmayı gerekli kılmaktadır. Günde en az 1 saat kitap okumak, sınavı en az %25 kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra ihmal edilmemesi gereken iki temel şey: Her gün paragraf ve problem sorusu çözmektir. Bunlarla ilgili her gün ihmal etmeksizin düzenli şekilde soru çözmek, sınavı en az %15 kolaylaştıracaktır. Geometri konuları okul veya özel kurslardan bağımsız olarak hızlı şekilde bitirilmeli ve geometri üzerinde ciddi sayıda soru çözülmelidir. Bunun yapılması durumunda YKS en az %10 kolaylaşacaktır. Haftada en az bir kez deneme çözülmelidir, deneme yapılmadan kapatılan haftanın bir sonraki hafta muhakkak telafisi yapılmalıdır. Bu denemelerde çözülemeyen sorular birilerine çözdürülmeli ve bunun için her hafta düzenli olarak etüt alınmalıdır. Bunun sizlere katkısı da en az %10 sınavın kolaylaşması şeklinde olacaktır.

2020 YKS adayı arkadaşlarımız için önerimizi başlıklar halinde toparlayacak olursak:

  • Her gün kitap okunmalıdır. Dersten sıkıldığınız zaman dahi kitap okuyabilirsiniz.
  • Düzenli şekilde paragraf olarak problem sorusu çözülmelidir.
  • Geometri konuları hızlı şekilde bitirilmeli ve bol pratik yapılmalıdır.
  • Biyoloji ve din kültürü gibi nasıl olsa halledilir mantığıyla düşünülen dersler, sürekli olarak tekrarlarla diri tutulmalıdır.
  • Haftada en az bir deneme çözülmelidir. Denemelerde çözülmeyen sorular bir bilene çözdürülmelidir.
  • Düzenli olarak etüt alınarak bilgiler tazelenmelidir.

2020 TYT Kolay Olur Mu? 2020 AYT Kolay Olur Mu?

2020 TYT kolay olacak mı? 2020 AYT kolay olacak mı? Sorularının cevaplarını bu sınavlarda yer alan dersler üzerinden değerlendirmek daha mantıklı olacaktır. Bize göre, 2020 TYT sınavı, 2019 TYT sınavına göre daha kolay olacaktır. Geçtiğimiz yılın TYT bölümünde yer alan matematik ve Türkçe soruları oldukça zor sorulardan oluşurken, fen bilimleri soruları normal zorlukta ve sosyal bilgiler soruları da oldukça kolay sorulmuştur. Bu sene Türkçe sorularının daha kolay sorulmasını bekliyoruz. Sosyal bilgiler sorularının ise geçen yıla göre daha zor sorulacağını düşünüyoruz. AYT sınavının ise 2019 AYT’ye yakın zorlukta sorulacağını düşünüyoruz. AYT matematik, fizik ve biyoloji sorularının aynı zorlukta olacağını ve AYT kimya sorularının ise geçen yılın sorularına göre daha kolay olacağını düşünüyoruz. AYT geometri sorularında da son konulara verilen ağırlığın biraz daha belirleyici olmasını bekliyoruz. Analitik geometri, katı cisimler yine ön planda tutulan konular olacaktır.

Yorumlar

  1. gülcan ekinci Avatar gülcan ekinci dedi ki:

    umarım dediğiniz gibi olur.