kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

DGS – Dikey Geçiş Sınavı için adayların çalışmalara devam ettiği bugünlerde, adayların kazanmak istedikleri bölümlerin başında özel eğitim öğretmenliği gelmektedir. Bu bölüm, sözel bölümler içerisinde DGS ile kazanılabilecek en iyi bölümlerden biridir. Özel eğitim öğretmenliği bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümlerinin birinden mezun olan arkadaşlarımız için DGS özel eğitim öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Sorusuna cevap verdik.

DGS
A+
A-

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir, geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir, sınavda kaç soru vardır gibi akıllara takılan pek çok sorunun cevabını sizler için yazımızda paylaştık.

Özel eğitim öğretmenliği bölümü, son yıllarda revaçta olan ve yıla yıla değeri artan bölümlerdendir. Günümüzde ebeveynlerin, çeşitli engelleri bulunan çocuklarına karşı daha bilinçli davranmaları bu alanda görev yapan özel eğitim öğretmenlerin önemini arttırmıştır. İş bulma konusunda fazla sıkıntı çekilmeyen bölümün, üniversite sıralamalarında tercih edilmesinde artışa sebep olmuştur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile dört yıllık lisans eğitimi verilen özel eğitim öğretmenliği bölümünü kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmayı denemektedir. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda özel eğitim öğretmenliği bölümüne iki yıllık hangi bölümlerden mezun olan kişilerin yerleşebilecekleri açıklanmaktadır. Belirtilen bölümlerden mezun olan öğrenciler, DGS puanlarına göre özel eğitim öğretmenliği bölümüne girebilmektedir. Bizde bu bölümlerden mezun olduktan sonra  DGS hazırlıklarına başlayan arkadaşlarımız için DGS Özel Eğitim Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS Sınavı Nedir, Kaç Sorudur?

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS, ÖSYM tarafından her yıl yaz aylarında yapılmaktadır. DGS ile birlikte önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, eğitimlerini lisans düzeyine çıkarmak amaçlanmaktadır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarına yol açan DGS, ülkemiz açısından da bireylerin beşeri sermayesini arttıran bir sınavdır. Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 test sorusu yöneltilmektedir. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır

Özel Eğitim Öğretmenliği Fakültesine Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık özel eğitim öğretmenliği Fakültesine dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Odyometri
  • Okul Öncesi Eğitimi

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Taban Puanları

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre sözel puan türünde en yüksek taban puanda kalan bölümlerin başında bu bölüm gelmektedir. Taban puan olarak, Marmara, Anadolu ve Hacettepe Üniversiteleri en yüksek puanda kalan devlet üniversiteleri olurken, en düşük taban puanda kalan devlet üniversite ise Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olmuştur. Üniversiteler arasında ciddi puan farklarının olmadığı görülmektedir. Bu da bölümün daha bilinçli öğrenciler tarafından tercih edildiğini göstermektedir. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 312.144
  • Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 302,643
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 300,238
  • Zonguldak Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 299,563
  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 298,992

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Yazımızın başına dönerek, özel eğitim öğretmenliği bölümünü kazanmak için kaç net yapılması gerektiğini hesaplayalım. ÖSYM tarafından açıklanan sınav sonuç belgelerine göre, sözel puan türünden kaç net yapmak gerektiğine bakalım.

DGS Sözel Puan Hesabında Her Net Kaç Puandır? DGS sözel puan türünde her bir sayısal netinin etkisi yaklaşık 0,494 puan iken, her bir sözel netinin etkisi ise 2,539 puandır. Bu puan türü hesaplamasında her bir sözel neti yaklaşık 5 sayısal netine eşittir.

  • Marmara Üniversitesi için : OBP : 70, sayısal neti : 25 ve sözel neti : 49,5 yeterlidir. Marmara Özel Eğitim Öğretmenliği için DGS’de toplam 74,5 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Ankara Üniversitesi için : OBP : 68, sayısal neti : 20,25 ve sözel neti : 48 yeterlidir. Ankara Özel Eğitim Öğretmenliği için DGS’de toplam 68,25 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi için : OBP : 66, sayısal neti : 18 ve sözel neti : 47,25 yeterlidir. Eskişehir Özel Eğitim Öğretmenliği için DGS’de toplam 65,25 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Zonguldak Üniversitesi için : OBP : 64, sayısal neti : 20 ve sözel neti : 46 yeterlidir. Zonguldak Özel Eğitim Öğretmenliği için DGS’de toplam 66 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi için : OBP : 60, sayısal neti : 15 ve sözel neti : 47 yeterlidir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Özel Eğitim Öğretmenliği için DGS’de toplam 62 net yapılması yeterli olacaktır.
Yorumlar

  1. Kader Avatar Kader dedi ki:

    Turkce 44 .50 net mat 4.75 net obp 70 ile özel egitim gelir mi

  2. Filiz Avatar Filiz dedi ki:

    Ben çocuk gelişimi lisans öğrencisiyim, DGS ile özel eğitim öğretmenliğine geçiş yapmak istiyorum, bunun için stajımi tamamlamamış olmam gerekli diye duydum ama dogrumudur

  3. Müjde Avatar Müjde dedi ki:

    Benim bildiğim lisansta geçilmiyor özel eğitime çünkü ben de onu okuyorum