kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 İdari ve Adli Yargı Hakimliği Sınavı Ne Zaman Yapılacak? (ÖSYM)

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Adli ve İdari Hakimlik kadroları için ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek 2021 Adli ve İdari Hakimlik sınavları ne zaman? 2021 Adli ve İdari Hakimlik sınavlarına dair detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı tarafından Adliye, mahkeme ve üst yargı mercilerinde görevlendirilmek üzere istihdamı gerçekleştirilen Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavları 2021 yılında ne zaman gerçekleştirilecek? 2021 Adli ve İdari Hakimlik sınavı var mı? 2021 Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavları ne zaman yapılacak? 2021 Hakimlik sınavları başvuruları ne zaman olacak? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

Adli ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Nedir? Nasıl Başvurulur? Kimler Hakim Olabilir?

Adalet Bakanlığı tarafından, adli ve idari yargı mercilerinde görevlendirilmek üzere hakim ve savcı adaylarının alımını gerçekleştirmek için iki aşamalı olarak yapılan ve yazılı aşaması Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlardır. Adli ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların gerekli şartları taşıyor olmaları durumunda başvurularını öncelikli olarak ÖSYM sistemi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu başvuruya ek olarak adayların gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını ortaya koymak adına bazı belgeleri Adalet Bakanlığı’na ulaştırmaları gerekmektedir. Bu belgelerin gönderimi bir kısım adaylar için zorunlu iken, 2020 sınavı itibariyle bir kısım adaylar için ihtiyari hale gelmiştir. Bakanlığın gerek görürse, tereddüt hasıl olursa belge talep edecekleri bu adaylara dair bilgilere ve 2020 sınavı ile birlikte değişen bu başvuru prosedürüne dair detaylara aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yönergemizde ulaşabilirsiniz;

Adli ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların bazı şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartların başında elbette adayların genel memurluk şartlarını taşıyor olmaları ve her şeyden evvel üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun olmaları vardır. Ancak Adli Hakimlik  ve İdari Hakimlik mesleklerinin her ikisi için ayrı bir statü olan avukatlık mesleğinden geçiş ve İdari Yargı Hakimliği mesleği için Hukuk fakültesi dışında mezuniyeti olan bazı adayların da mesleklere girme imkanları bulunmaktadır. Özellikle bu iki ayrıksı grubun bazı ek koşulları sağlıyor ve bu durumlarını belgelendiriyor olmaları gerekmektedir.

Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği mesleklerine girmek isteyen adayların sınavlara başvuruda bulunacakları gruplara göre farklılaşan başvuru koşullarına dair detaylara aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda ulaşabilirsiniz,

Hukuk Mesleklerine Giriş ve İdari Yargı Ön Sınavlarına Girmek Hakim Olmak İçin Şart Mı?

2019 yılında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yargı reformu hükümleri uyarınca hukuk mesleği saylan meslekler olan Hakimlik, Avukatlık ve Noterlik mesleklerini icra edebilmek için adayların bir ön eleme sınavında başarılı olmaları öngörüldü. Bu ön eleme sınavının adı Adli Yargı Hakimliği ile avukatlık ve noterlik meslekleri için ve Hukuk fakültesi mezunu olup da İdari Yargı Hakimliği Mesleğine girmek isteyen adaylar için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, İdari Yargı Hakimliği mesleğine Hukuk fakültesi dışında kalan ve mesleğe girme hakkı tanınan alanlardan mezun olan adaylar için İdari Yargı Ön Sınavıdır.

Adayların ne zamandan itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına katılma zorunluluklarının olacağına, kimlerin bu sınava katılmak zorunda olduğuna dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ilgili çalışmamızda erişebilirsiniz;

Adayların ne zamandan itibaren İdari Yargı Ön Sınavına katılma zorunluluklarının olacağına, kimlerin bu sınava katılmak zorunda olduğuna dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ilgili çalışmamızda erişebilirsiniz;

adalet 6

2021 Yılında Adli ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Var Mı?

Adalet Bakanlığı hemen hemen her yıl ihtiyacı dairesinde Adli Yargı Hakimi ve İdari Yargı Hakimi alımı yapmaktadır. Bu alımlar zaman zaman İdari Yargı Hakimliği alımı dışarda bırakılarak ya da avukatlıktan geçiş grupları için yapılmayarak hemen hemen her yıl gerçekleştirilmektedir. 2019 ve 2020 yılında peş peşe alımlar gerçekleştiren Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılında da ihtiyaç durumuna göre hakim adayı alımı gerçekleştirmesini beklemekteyiz. Ancak son dönem de alım sayısı gittikçe kısılan İdari Yargı Hakimliği alımının 2021 yılındaki durumuna dair hava bir nebze daha olumsuz görünmektedir.

2021 Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği Alımı Ne Zaman? 2021 Adli ve İdari Hakimlik Sınavları Ne Zaman Yapılacak?

2021 yılında Adalet Bakanlığı’nın hangi hakimlik grubu için kaç kişilik alım yapacağı konusunda henüz bir berraklık söz konusu değil. Ancak Bakanlığın rutinini bozmadan 2021 yılında da Kasım – Aralık döneminde 2021 Adli Yargı Hakimliği ve ihtiyaç olması durumunda 2021 İdari Yargı Hakimliği sınavlarını gerçekleştirmesini beklemekteyiz.

8 Temmuz 2021 tarihinde Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL tarafından yapılan açıklamaya göre Adalet Bakanlığı yıl sonunda 1000 adet Hakim ve Savcı alımı yapacak. Bu alımın 900 kişilik kısmının Adli Yargı Hakimliği, 100 kişilik kısmınınsa İdari Yargı Hakimliği için olması beklenmektedir.

Son almış olduğumuz ve forum sayfamızda da paylaşılan haberlere göre 2021 Adli ve İdari Hakimlik Sınavlarının 25 Aralık 2021 tarihinde yapılması beklenmektedir.

2021 Adli Yargı Hakimliği ve 2021 İdari Yargı Hakimliği Sınavlarına Hangi Kaynaklarla Nasıl Hazırlanılır?

2021 yılında Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarına girmek isteyen adayları zorlu bir sınav süreci bekleyecektir. Alım olması durumunda adayların bu sınavlara hangi kaynakları kullanarak en verimli biçimde nasıl hazırlık yürütebileceklerine dair detaylı değerlendirmelerimize aşağıda her iki sınav için ayrı ayrı hazırlamış olduğumuz yönergelerimize ait yönlendirmelerle ulaşabilirsiniz;

2021 Adli Yargı Hakimliği sınavı hazırlık yönergesi;

2021 İdari Yargı Hakimliği sınavı hazırlık yönergesi;

2021 Adli Yargı Hakimliği ve 2021 İdari Yargı Hakimliği sınavlarına hazırlık yürüten diğer adaylarla iletişim kurmak ve sınav hazırlığına dair aklınıza takılan tüm sorularınızı diğer üyelerimizle paylaşmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.