kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 MSÜ Puanları Nasıl Hesaplanır? TYT ve AYT Ne Kadar Etkiler?

2021 Milli Savunma Üniversitesi geride kaldığına göre akıllardaki soru olan MSÜ puanları nasıl hesaplanır? TYT ve AYT ne kadar etkilidir? Sorularına cevap vermeye çalışalım…

ÖSYM tarafından 300 bin civarında adayın katılımıyla gerçekleştirilen 2021 MSÜ sınavı 4 Nisan 2021 tarihi itibariyle tamamlandı. Sınavda adaylara dört bölümden toplam 120 soru soruldu. 40 soru Türkçe, 40 soru Temel Matematik, 20 soru Sosyal Bilimler ve 20 soru da Fen Bilimleri konularından oluşan 120 soru için 135 dakika sınav süresi verildi. Adaylardan aldığımız ilk bilgilere göre çok kolay bir sınavın yapılmadığı görüldü. Özellikle matematik ve sosyal bilimler alanında çeldirici sorularla karşılaşıldı. Sınavın bitmesiyle birlikte de adaylar hesaplamalara başladı. İlk yapılan hesaplamalar kaç nete kaç puan şeklinde görülürken, daha sonra asıl önemli konuya gelindi. 2021 MSÜ puanları nasıl hesaplanır? 2021 yılında yapılacak olan TYT ve AYT sınavlarının puanların hesaplanmasındaki etkisi nedir? Bizde bu soruların cevabını vermek istedik.

2021 MSÜ Puanları Nasıl Hesaplanır?

Milli Savunma Üniversitesinde yer alan Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarını kazanabilmek için her şeyden önce 2021 MSÜ puanına sahip olmak gerekiyor. Bu puanla birlikte bir de 2021 Temel Yeterlilik Sınavı (2021-TYT) puanını da sahip olmak gerekiyor. MSÜ’de yer alan bölümlerin bir tanesi hariç diğerlerinin 2. seçim aşamasına katılabilmek için MSÜ ve TYT puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplama yapılmaktadır. 2021 Alan Yeterlilik Sınavında (2021-AYT) sayısal puan türü ise sadece Hava Harp Okulu için gerek duyulmaktadır. Hava Harp Okulu için MSÜ Sayısal puanı ile AYT sayısal puan türünün aritmetik ortalaması alınarak hesap yapılmaktadır.

Aşğıda yer alan bilgilerin tamamı ÖSYM tarafından 2021-MSÜ Başvuru Kılavuzu olarak yayımlanmıştır. İlgili kılavuza LİNK üzerinden ulaşabilirsiniz. ÖSYM resmi sitesi üzerinden ve Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) resmi sitesi üzerinden de bu bilgileri elde edebilirsiniz.

1. Harp Okulları için;

a. 2021 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testine girmeleri gerekmektedir (2020-YKS TYT sınavına girmiş, 200 ve üzerinde puan almış adaylar ÖSYM’nin belirlediği diğer şartları taşıması halinde 2021-YKS TYT oturumuna katılmayabilirler ancak, MSÜ teklifi doğrultusunda MSB’nin bir taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar).

b. 2021 YKS’nin 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) girmeleri gerekmektedir.

2. Astsubay Meslek Yüksekokulları için;

2021 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri gerekmektedir (2020-YKS TYT sınavına girmiş, 200 ve üzerinde puan almış adaylar ÖSYM’nin belirlediği diğer şartları taşıması halinde 2021-YKS TYT oturumuna katılmayabilirler ancak, MSÜ teklifi doğrultusunda MSB’nin bir taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar).

Harp Okullarına (HO) kadın ve erkek,

Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınacaktır.

DİKKAT: Harp Okulları için 2021 yılı YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ne girmeyen veya 2020-YKSTYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adaylar ile Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) girmeyen; Astsubay Meslek Yüksekokulları için ise 2021 yılı YKS Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeyen veya 2020-YKSTYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adaylar, hiçbir surette askeri okullara yerleştirilmeyecektir.

2020-YKS-TYT puanını kullanmak isteyen adayların 2021-YKS başvuru tarihlerinde 2021-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Ayrıca bu adaylar, Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Milli Savunma Üniversitesi’nin YKS-TYT puanı için bir baraj puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.

7) Aday yerleştirme işlemlerine esas olmak üzere;

a) Astsubay Meslek Yüksekokulları için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak olan 2021-YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ne katılmış (2020-YKS TYT sınavına girmiş, 200 ve üzerinde puan almış adaylar, 3 2021-YKS TYT oturumuna katılmayabilirler ancak MSÜ teklifi doğrultusunda MSB’nin bir taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.) ve MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek 2021-YKS TYT taban puanı almış olmak,

b) Harp Okulları için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak olan 2021-YKS TYT (2020-YKS TYT sınavına girmiş, 200 ve üzerinde puan almış adaylar, 2021-YKS TYT oturumuna katılmayabilirler, ancak MSÜ teklifi doğrultusunda MSB’nin bir taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.) ile 2021- YKS Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) katılmış, 2021-YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık Puan türünden MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenmiş taban puan türünü almış olmak,

c) MSB tarafından belirlenecek olan taban puanı alamamış olan adayların, 2’nci seçim aşamalarına katılmış ve başarılı olmuş olsalar dahi taban puanını alamadıkları okul türü için askeri öğrenci adaylıkları sonlandırılır.

ç) Ayrıca MSB tarafından Harp Okulları adaylarına YKS Başarı Sıralamaları için bir alt sınır koyulabilecek, bahse konu alt sınırın koyulması durumunda adayların alt sınırın altında kaldıkları okul için adaylıkları sonlandırılabilecektir.

MSÜ HARP OKULLARI VE ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULLARI 2’NCİ SEÇİM AŞAMALARI TERCİH İŞLEMLERİ

2021-MSÜ sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar öncelik sırasına göre okul tercihlerini https://personeltemin.msb.gov.tr adresinden belirleyebileceklerdir.

DİKKAT !!! Tercih yapmayan adaylar, Kara Harp Okulunda (ANKARA) yapılacak 2’nci seçim aşamalarına çağrılmayacaklardır.

2021-MSÜ’ye katılan adayların Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları tercihlerini Milli Savunma Bakanlığının belirleyeceği tarihler arasında https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresine girerek yapmaları gerekmektedir. Belirtilen süre içerisinde internet sitesi üzerinden tercihini yapmayan adaylar, 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılmayacaktır.

Adaylar Harp Okulları için;

  • – Kara Harp Okulu Sayısal (KHO-SAY)
  • Kara Harp Okulu Eşit Ağırlık (KHO-EA)
  • Kara Harp Okulu (KHO-SÖZ)
  • – Deniz Harp Okulu (DHO),
  • – Hava Harp Okulu (HHO),
  • – Sahil Güvenlik (Deniz Harp Okulunda eğitim alacaktır.)

Astsubay Meslek Yüksekokulları için;

  • – Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu (Kara Asb.MYO)
  • – Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu (Deniz Asb.MYO)
  • – Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu (Hava Asb.MYO)
  • – Sahil Güvenlik (Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulunda eğitim görecektir.)
  • – Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (Bando Asb.MYO),(Bu okulu işaretleyecek adaylar

müzik yetenek sınavına girecektir. 27. sayfa “f.” maddesindeki şartları sağlamayan adayların tercih etmemesi gerekmektedir.) tercihi yapabilecektir.

Yerleştirme işlemlerinde Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları kendi içinde ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır.

HARP OKULLARI VE ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULLARI 2’NCİ SEÇİM AŞAMALARI

1) 2021 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2021-MSÜ)’nda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek taban puanı veya daha yüksek puan alan adayların 2’nci seçim aşamalarına katılımı amacıyla yapılacak çağrı https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır.

2) Başvurusu kabul edilen adayların icra edilecek olan 2’nci seçim aşamalarına gelirken beraberlerinde getireceği belgeler https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Adayların eksik evrak ile gelmeleri durumunda en kısa zamanda evraklarını tamamlamaları sağlanacak, evraklarını istenen zamanda tamamlayamayan adaylar eleneceklerdir.

3) 2’nci seçim aşamalarına çağrılan adaylar; internette ilân edilen tarih ve saatte, Kara Harp Okulu Komutanlığı/Ankara sınav merkezinde hazır bulunacaklardır. 2’nci seçim aşamaları, sağlık raporu bölümü hariç olmak üzere;

a. Hava Harp Okulu adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün Psikomotor Testi, üçüncü gün mülakat sınavları yapılacak şekilde 3 gün,

b. Diğer Okulların adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün mülakat sınavları ile Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (sadece Bando Astsubay Meslek Yüksekokulları için) yapılacak şekilde 2 gün sürecektir.

4) 2021-MSÜ sınavına katılan ve TYT (2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2021-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir. Ancak, 2020-TYT puanı 200 ve üzerinde olduğu için 2021 yılı TYT sınavına girmek istemeyen adaylar, MSB tarafından TYT puanına bir taban puan belirleneceği hususunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Ayrıca; 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlardan 2021-TYT’ye girmeden 2020-TYT puanını kullanmak isteyenlerin de 2020-TYT dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için 2021-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıntılı bilgi 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) Başvuru Kılavuzunda yer alacaktır. 2021-YKS Kılavuzu, 2021-YKS başvurularının başladığı tarihte ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanacaktır. 2021-MSÜ’ye başvuran adayların 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) Başvuru Kılavuzunu dikkatlice incelemeleri ve kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda 2021-YKS’ye başvuru yapmaları gerekmektedir.)/AYT sınavı başvurusu yapan adaylardan birinci tercihi Hava Harp Okulu olanların (birinci tercihler yeterli olmaz ise diğer tercihlere göre) 2021-MSÜ Sayısal Puanı en yüksekten başlayarak oluşturulacak sıralama listesine göre önceden belirlenen kontenjan miktarı kadar aday Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenecek, diğer adayların Hava Harp okulu adaylıkları sonlandırılacaktır.

Bu adaylar 2’nci seçim aşamalarında diğer adaylardan farklı olarak Psikomotor Testine tabi tutulacaktır. 2’nci seçim aşamaları sonunda başarılı olan adaylardan “Askeri öğrenci olur, Kategori-1 hava aracında uçucu yetiştirilmeye elverişlidir.” raporu alanlar, 2021-MSÜ Sayısal Puanı (100’lük sisteme dönüştürülerek), FYT ve Mülakat notları, MSB’lığının belirleyeceği oranlar dahilinde hesaplanarak sıralanır. Bu adaylardan Öğrenci Seçim Uçuşu (ÖSU) kontenjanına girmeye hak kazananlar ÖSU eğitimine başlatılacaktır. Hava Harp Okulu için 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılan her aday ÖSU’ya tefrik edilmeyecektir. Kontenjana giremeyen adayların Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılacak (Hava Kuvvetleri Komutanlığı namına KHO’da DİKKAT!!! Tercihinizi yaparken “Aday Yerleştirme İşlemleri” sürecinde tercih önceliğinize ve Aday Değerlendirme Puanı (ADP) sıranıza göre yerleştirileceğinizi ancak Yerleştirme süreci bitiminde okul kontenjanlarında eksik kalması durumunda “Ek Yerleştirme İşlemleri” sürecinde tercih önceliğine bakılmaksızın tercihlerinizin arasında bulunan ve Aday Değerlendirme Puanı sıranızın geldiği herhangi bir okula yerleşebileceğinizi UNUTMAYINIZ. 26 okutulacak İstihkâm sınıfı hariç), varsa diğer tercihleri için adaylıkları devam edecektir. ÖSU’yu başarı ile bitiren adaylar HHO kontenjanı dahilinde yerleştirme esaslarına göre sıralamaya tabi tutulacaklardır.

5) 2’nci seçim aşamaları şunlardır:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.