kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Ramazan'da Oruçluyken Küfür Etmek Orucu Bozar Mı? 

2021 Ramazan'da Oruçluyken Küfür Etmek Orucu Bozar Mı? Oruç Nedir? Ne Demek? Oruçluyken Küfür Ettim Orucum Bozuldu Mu? Yanlış Söz ve Kötü Niyet Orucu Bozar Mı? Oruçluyken Nelere Dikkat Edilmeli?

A+
A-

11 ayın sultanı olarak ifade edilen Ramazan Ayı geldi çattı. Yeni tip Koronavirüs salgınıyla geçen zorlu bir yılın ardından milyonlarca Müslüman Ramazan ayında ibadet etmek istiyor. Müslümanlar için son derece özel ve kutsal olan bu ayda ibadetler edilecek, oruç tutulacak ve hayır yapılacak. Müslümanlar bu ay günahlardan arınacak, küslerle barışılacak. Ancak pek çok kişi Ramazan ayında oruç tutarken ne yapıp ne yapmaması gerektiğini merak ediyor. Özellikle de oruçluyken küfür edilirse orucun bozulup bozulmayacağı konusunda pek çok tartışma var. Peki yanlışlıkla küfür edilince oruç bozulur mu? Oruçluyken küfür etmek orucu bozar mı?

Oruç Nedir? Ne Demek?

Pek bilinmese de Müslümanların aşina olduğu oruç kelimesi Arapça ya da Türkçe değil Farsça kökenlidir. Tanrı’ya ibadet etmek için yeme, içme gibi pek çok faaliyetten kendini alıkoyma ve sınırlama anlamına gelmeketdir. Ayrıca sevilen, istenen, nefsi besleyen tüm şeylerden belirli bir süreliğine uzak durma anlamına da gelmektedir. Özellikel Ramazan ayı boyunca Müslümanlar oruç tuttuğu gibi farklı günlerde farklı niyetlerle de oruç tutulabilmektedir.

Küfür Etmek Orucu Bozar Mı?

11 ayın sultanı olarak bilinen milyonlarca Müslüman için ibadet ayı olan Ramazan ayı başlıyor. Peki oruç tutarken gün içinde Müslümanlar küfür ederse oruç bozulur mu? Yanlışlıkla küfür edildiğinde oruç bozulmuş olur mu? İslam dinine göre küfür, laf sokma, hakaret, kötü niyetle söylenen sözler kötü ahlak göstergesidir. Kişinin nefsini ve hırsını kontrol edemediğini işaret eder. Bu nedenle küfür etmek, kötü sözler söylemek, kalp kırmak, hakaret etmek oruçlu olunsun ya da olunmasın herkese harak kılınmış yani yasaklanmıştır. Oruç tutarken Müslümanların iki kat daha dikkatli olması, yalandan, yalancı şahitlikten, iftiradan, küfürden, dedikodulan, kötü niyetli her hareketten uzak durması gerekir.

İslam dininde küfürün, kötü sözün oruca etkisiyle ilgili farklı görüşler vardır. Ebu Hüreyre’nin aktardığına göre Hz. Muhammed (sav) “Yalanı ve yalana göre hareket etmeyi terk etmeyenin, yemeyi içmeyi bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.” demiştir. Oruçlunun kötü sözden, kötü niyetli hareketten uzak durması gerektiğini işaret etmiştir. İbn Hazm gibi pek çok alimse oruç tutarken küfür etmenin orucu bozacağını söyler. Bu konuda net bir hüküm vermek zordur. “Allah bilir” demek en doğru olacaktır ancak yine de oruca ve ibadete küfür etmenin zararı olacağını söylemek doğru olacaktır. kamu haber

Yanlış Söz ve Kötü Niyet Orucu Bozar Mı?

Müslümanların Ramazan Ayında veya dışında, oruçluyken veya değilken her yerde ve her zaman haramdan sakınması gerekir. Yalan sözden, kötü düşünce ve eylemden, kul hakkı yemekten, iftiradan ve küfürden kaçınması gerekir. Özellikle Ramazan ayında oruçluyken iki kat daha dikkatli olması gerekir. Oruç tutan kişiler gıybetten, dedikodudan, yalandan, iftiradan, yalancı şahitlikten, küfürden, kul hakkı yemekten, harama bakmaktan, kumar oynamaktan, alkolden ve benzeri yasak ve haram eylemlerden uzak durması önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.