kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

450 Vergi Müfettiş Yardımcısından 243'ü Davalarını Kazandı

2015, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan yeterlik sınavında (yazılı ve sözlü) başarılı olmalarına rağmen ataması yapılmayan yaklaşık 450 vergi müfettiş yardımcısının 243'ü davaları kazandı.

A+
A-

646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 27990 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanması ile 10.07.2011 tarihi itibarıyla Vergi Denetim Kurulu kurulmuştur. Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve Vergi Denetmenleri Büro Başkanlıkları lağvedilerek kurulan kurulda bu tarihten sonra bir çok kez Vergi Müfettiş Yardımcısı alınmıştır. İlk dört promosyonda 400’er kişilik ilanlarla alım yapılan Vergi Müfettiş Yardımcılığı kadrosuna 5. promosyonla birlikte çok sayıda alım yapılmıştır. 2013 yılında açılan ilanlarda 5. promosyonda 2.000 kişilik, 6. promosyonda 1.500 kişilik ve 7. promosyonda da 2.000 kişilik alım yapılmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu bünyesinde göreve başlayan Vergi Müfettiş Yardımcıları yasal mevzuat gereği mesleğe başladıktan 3 yıl sonra yapılan yeterlik sınavında başarılı olmaları halinde Vergi Müfettişliği kadrosuna atanmaktadır. kamu haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan 2012, 2013 ve 2014 yıllarında yarışma sınavları sonucuna göre Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak mesleğe başlayıp 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan yeterlik sınavında (yazılı ve sözlü) başarılı olmasına rağmen ataması yapılmayan yaklaşık 450 vergi müfettiş yardımcısı bulunmaktadır. Bu kişiler tarafından İdare Mahkemelerine atamalarının yapılmamasından dolayı idari davalar açılmıştır. Bu zamana kadar 22 Daire Başkanlığında görevli 243 vergi müfettişinin davası idarenin aleyhine sonuçlanmış ve mahkemeler tarafından bu kişilerin vergi müfettişliği kadrosuna atanmalarına karar verilmiştir.

1982 Anayasamızın 2’nci maddesine göre “Hukuk Devleti” olmanın gereği olarak idare mahkemelerinin kararlarını derhal ve her halükarda en geç 30 gün içinde uygulanma zorunluluğu bulunmaktadır. Vergi Müfettişlerinin kazandıkları bu davalara rağmen 2 seneyi aşkın zamandır mahkeme kararları uygulanmamıştır.

Son günlerde Adalet Bakanlığı tarafından Yargı Reformunun sık sık gündeme getirildiği şu günlerde İdare ve Bölge İdare Mahkemelerinin vermiş olduğu kararların uygulanıp uygulanmayacağı merak konusudur. Ayrıca uygulanmayan mahkeme kararlarından dolayı mahkemelerce mağdur edilen Vergi Müfettiş Yardımcılarının lehine, idarenin aleyhine idare mahkemelerince manevi tazminat kararları verilmektedir.

Mevcut mahkeme kararlarının uygulanmaması vergi müfettişleri açısından mali ve özlük hakların geç ödenmesine sebebiyet verildiğinden dolayı ödenecek gecikme faizleri günden günden artmaktadır. Mahkeme kararlarının uygulanmamasından dolayı manevi tazminatlarla birlikte düşünüldüğünde ayrıca büyük kamu zararına sebep olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.