kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

7135 Sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Yayımlandı

17 Nisan 2021 tarih ve 31457 sayılı Resmi Gazetede 7135 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu yayımlandı. Bu kanununa göre Kaymakam Adaylığına atanacak olanlara da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

A+
A-

17 Nisan 2021 tarih ve 31457 sayılı Resmi Gazetede 7135 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanunu yayımlandı. Kanunun amacı birinci maddesinde belirtildi. Buna göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması temel ilkeleri, kimler hakkında yapılacağı, bu konuda bilgi ve belgelerin neler olacağı ve hangi mercilerin soruşturma ve araştırma yapacağı madde madde açıklandı. Kanun, Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ve çalışma usul, esaslarını, veri güvenliği ile verilerin saklanma ve silinme sürelerini düzenleyerek son dönemlerde çıkarılan en etkili düzenlemelerden biri oldu.

Kimler Hakkında Güvenlik Soruşturma ve Arşiv Araştırması Yapılacak?

Kanunun 3. maddesi 1. fıkrasında “arşiv araştırması” nın kimler hakkında düzenleneceği açıklandı. Buna göre arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması kamuya ilk kez atanacak veya yeniden atanacak memur ve kamu görevlileri için yapılacaktır. Aynı maddenin devamında da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacak kişiler tek tek belirtildi. Bu maddeye göre kamuya ilk kez veya yeniden atanacak memurlardan arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması birlikte yapılacak olan şunlardır:

  • Milli Savunma Bakanlığı,
  • Genelkurmay Başkanlığı,
  • Jandarma, emniyet,
  • Sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli
  • Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler,
  • Üst kademe kamu yöneticileri,
  • Özel kanunları kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi olacağı belirtilen kişiler,
  • Milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde istihdam edilenler.

Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Kapsamında Nelere Bakılacak?

7135 sayılı kanunun 4. maddesinde “Arşiv Araştırması” ve 5. maddesinde de “Güvenlik Soruşturması” kapsamında neler yapılacağı da madde madde sıralanmıştır. Güvenlik soruşturması kapsamında düzenlenen 5. maddenin c. bendine göre “Terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığının” tespiti yapılacağı da belirtilmiştir. kamu haber

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılacağı da ilgili kanunda belirtilmiştir.

Değerlendirme Komisyonu Kimlerden Oluşacak?

Bu kanun kapsamında bir de “Değerlendirme Komisyonu” oluşturulmuştur. Kanunun 7. maddesinde belirtilen Değerlendirme Komisyonunda yer alacak üyeler şöyeldir:

  • Cumhurbaşkanlığında İdari İşler Başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin,
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında genel sekreter yardımcısının,
  • Bakanlıklarda bakan yardımcısının,
  • Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin,
  • Üniversitelerde rektör yardımcısının,
  • Valiliklerde vali yardımcısının başkanlığında,

Teftiş/denetim, personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diğer birimlerden birer üyenin katılımıyla başkan dahil en az beş kişiden ve tek sayıda olacak şekilde oluşturulur.

Kaymakam Adaylığına atanacaklar hakkında aynı kanunda düzenleme yapılmıştır. Kanunun ek 6. maddesinde kaymakam adaylığına atanacaklar hakkında da bu kanun kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacağı belirtilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.