kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

7225 Nitelik Kodu Nedir?

7225 nitelik kodu nedir ? Kpss 2018/2 bazı kamu kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına yerleştirme işlemleri kılavuzunda yer alan 7225 nitelik kodu ne anlama gelmektedir? 7225 nitelik koduna uygun olmak ne demektir? Bu soruların cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

A+
A-

KPSS 2018/2 merkezi atama tercih işlemleri bir kaç hafta içinde başlayacak. Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunu adaylar, kamu personeli seçme sınavından aldıkları puanlara göre tercih işleminde bulunacak. KPSS 2018/2 merkezi atamalarda lisans mezunları kpssp3 puanıyla, ön lisans mezunları kpssp93 puanıyla ve ortaöğretim mezunları da kpssp94 puanıyla tercih işleminde bulunacak. KPSS 2018/2 bazı kamu kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına yerleştirme işlemleri kılavuzunda bir çok nitelik kodu yer alacak. Bu nitelik kodları içerisinde adayların sıklıkla karşılaşacağı kodlardan bir tanesi de 7225 nitelik kodu olacak. Bu kodun ne anlama geldiği, bir çok aday tarafından bilinmemekte. Bu nedenle biz de 7225 nitelik kodunu açıklamak istiyoruz. KPSS

7225 Nitelik Kodu Nedir ?

7225 nitelik kodu, ÖSYM tarafından yayımlanan nitelik kod kılavuzu içerisinde özel koşullar olarak belirtilmiştir. Bu kodun anlamı: Güvenlik tahkikatının olumlu sonuçlanması anlamına gelmektedir. Son yıllarda ülkemizde yaşanan vehim ve üzüntü verici olaylardan sonra devlet kadrolarına alınan personelin atama öncesinde güvenlik soruşturmasının olumlu geçmesi gerekmektedir. Çeşitli örgüt mensuplarının devlet kadrolarına girmesinin önlenmesi için güvenlik tahkikatı yapılmaktadır. Özellikle, fetö , pyd, pkk gibi ülkemize maddi ve manevi zarar veren örgüt mensupları bu güvenlik tahkikatı sayesinde ortaya çıkmakta ve bunların ataması yapılmamaktadır.

Güvenlik Tahkikatı Nasıl Yapılır ?

Devlet memurlarının veya devlet memuru adaylarının güvenlik tahkikatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Jandarma Genel Komutanlığı aracılığıyla yapılmaktadır. ÖSYM tarafından yapılacak merkezi atama aşamasında da bu güvenlik tahkikatı yapılmaktadır. Güvenlik tahkikatı sonucu olumlu çıkan adayların ataması gerçekleşirken, olumsuz olan adaylar listelerden çıkarılmaktadır. ÖSYM, güvenlik tahkikatı meselesini tam olarak yapamamış ise, normal atama sürecini sonuçlandırır ancak bu durumu bütün kamu kurum ve kuruluşlarına bildirir. Atama sonrasında da kurumlar tarafından güvenlik tahkikatı yapılır.

Güvenlik Tahkikatını (Soruşturmasını) Hangi Kurumlar Yapar ?

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde yer alan 8 inci maddenin 2. ve 3. fıkralarında; “Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını; bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımları ile yurtdışı teşkilatında ve askeri, emniyet, istihbarat teşkilatlarında ve ceza infaz kurumu ve tutukevlerinde çalıştırılacak personel hakkında yapar.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı; Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerinin görev ve yetkileri saklı kalmak suretiyle, güvenlik soruşturmasını Milli İstihbarat Teşkilatında çalışacak personel, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kadro ve kuruluşlarında çalışacak subay adayları ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin belirleyeceği diğer personel ile bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarının hiyerarşik anlamda bağlı bulunduğu yüksek kademe yöneticilerinden müsteşar, vali, genel müdür, büyükelçi vb. müstakil birim amirleri ve bu sayılanların yardımcıları ve ayrıca yurtdışı teşkilatında daimi görevlendirilecek bütün personel hakkında, arşiv araştırmasını ise sadece gizlilik dereceli birim ve kısımlarda görev alacaklar ile bunların bu fıkrada sayılanlar dışında kalan yöneticileri ve ceza infaz kurumları ve tutuk evlerinde vazife alacak personel hakkında yapar.” hükümleri bulunmaktadır.

Söz konusu hükümlere göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını, kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birimlerinde çalışacak personel hakkında İl Emniyet Genel Müdürlükleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin subay adayları ile belirleyeceği diğer personel ve bakanlıkların müsteşar, genel müdür, vali, büyükelçi gibi üst düzey kadrolar için de Milli İstihbarat Teşkilatı yapmakla yükümlüdür.

Konu ile ilgili aklınıza takılanları forum sayfamıza yazabilirsiniz.

  • 2001 Nitelik Kodu Nedir? Yazımız için tıklayınız.
  • 3001 Nitelik Kodu Nedir? Yazımız için tıklayınız.
  • 4001 Nitelik Kodu Nedir? Yazımız için tıklayınız.
Yorumlar

  1. Ekin kozan Avatar Ekin kozan dedi ki:

    2020 kpss pomem sınavından önce yapılırmı hakkımız bitiyor