kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adalet Bakanlığı İdari Yargı Ön Sınavı Ne Zaman?

Adalet Bakanlığı'nın yargı reformu hükümlerince hayata geçmesi planlanan İdari Yargı Ön Sınavı sistemi ne zaman başlayacak? İdari Yargı Ön Sınavı ne zaman?

A+
A-

2019 yılında Adalet Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen Yargı Reformu ile birlikte hayata geçecek olan İdari Yargı Ön Sınavı nedir? Ne zaman başlayacak? İdari Yargı Ön Sınavı ne zaman yapılacak? Sınavın konuları neler? Kaç soru? Tüm bu bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? Kimleri Kapsıyor?

Adalet Bakanlığı 2019 Yargı Reformu ile birlikte adayların hayatına giren birtakım yeni kavram ve sınavlar oldu. Bu sınavlardan birisi de İdari Yargı Ön Sınavı. İdari Yargı Ön Sınavı’nın gerçekleştirilmesine ön ayak olan kavram ise Hukuk Meslekleri kavramı. Adalet Bakanlığı 2019 yılında gerçekleştirilen değişiklikler ile Hukuk Mesleklerine giriş için ön eleme sınavı bağlamında iki adet sınav öngörmektedir. Peki Hukuk Meslekleri nelerdir? Hangi meslekler Hukuk Meslekleri kapsamında sayılmaktadır?

Adalet Bakanlığı’nın tanımlaması dahilinde kalan ve sınavına başvuruda bulunmak veya stajına başlayabilmek için ön eleme sınavını geçmeyi gerektiren Hukuk Meslekleri şunlardır;

Stajına başlayabilmek için;
-Noterlik Mesleği
-Avukatlık Mesleği

Sınavı’na başvuruda bulunabilmek için;
-Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık
-İdari Yargı Hakimliği

Yukarıda yer alan Hukuk Meslekleri’nin tamamına tek bir istisna hariç üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun adaylar başvuruda bulunabilmektedir. Ancak İdari Yargı Hakimliği mesleğine Hukuk Fakültesi mezunlarının yanında üniversitelerin İİBF/SBF mezunları da girebilmektedir. Kamu Haber

İşte İdari Yargı Hakimliği mesleğinin giriş sınavına başvuruda bulunmak için, yalnızca İİBF/SBF mezunlarının girmesi gereken sınav İdari Yargı Ön Sınavı’dır.

Tüm hukuk mesleklerine başvuruda bulunmak isteyen adayların ön eleme sınavı ise Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’dır. 

Bu ayrımı net olarak yaptığımıza göre Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı bu yazıda derinleştirmiyoruz. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen adaylar aşağıda yer alan yönlendirmelerden faydalanarak bu konuda hazırlamış olduğumuz detaylı bilgilendirme yazılarımıza ulaşabilirler;

osym binasy giriyi 3

İdari Yargı Ön Sınavı Konuları Nelerdir? Sınav Kaç Soru Olacak? Konu Dağılımı Nasıl?

İdari Yargı Hakimliği mesleğinin asıl aşaması olan İdari Yargı Hakimliği sınavına başvuru hakkı elde etmek isteyen İİBF/SBF mezunu adaylar için gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Ön Sınavı’nın, Adalet Bakanlığı ile arasında gerçekleştireceği protokol esaslarına göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından yapılması planlanmaktadır. ÖSYM’nin sınavı iki senede en az bir kez gerçekleştirmesi ve sınavda aşağıda yer alan konulardan sorulara yer vermesi beklenmektedir;

Kamu Hukuku Dersleri;
-Anayasa Hukuku Dersi
-Anayasa Yargısı Dersi
-İdari Yargılama Usul Hukuku Dersi
-Türk İdari Teşkilatı Dersi
-İdare Hukuku Dersi
-İmar ve Çevre Hukuku Dersi
-Ceza Hukuku Dersinin Genel Hükümler Bölümü -Türk Ceza Kanunu’nun ilk 75 maddesi-

Özel Hukuk Dersleri;
-Ticaret Hukuku Dersinin; Ticari İşletme Hukuku ile Şirketler Hukuku kitapları
-Borçlar Hukuku Dersinin Genel Hükümler Bölümü -Türk Borçlar Kanunu ilk 206 maddesi-
-Medeni Hukuk Dersi
-Medeni Usul Hukuku Dersi

Diğer Alan Dersleri;
-Vergi Usul Hukuku Dersi
-İktisat ve Maliye Dersleri
-Vergi Hukuku Dersi
-Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Dersleri

Yukarıda yer alan konulardan adaylara en az 100 soruluk, çoktan seçmeli – test usulünde bir sınav yapılması öngörülmektedir. Adayların İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı sayılarak, İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuru hakkı elde edebilmeleri için sınavdan almaları gereken puan ise 70 olacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı Ne Zaman?

Adalet Bakanlığı’nın ÖSYM ile gerçekleştireceği sınav prokolünün hükümlerine göre gerçekleştirilecek İdari Yargı Ön Sınavı’nın ilk olarak ne zaman yapılacağı konusu henüz belirsizliğini korumaktadır. Bu konunun belirli bir hal alabilmesi için öncelikle hüküm altına alınarak netleştirilmesi gereken konu; sınavın mevcut mezunlar için hemen uygulanmaya başlanacağı mı yoksa henüz mezun olmamış üniversite öğrencilerinin mezun olacakları dönemde mi ilk olarak gerçekleştirileceği konusudur. 

Bu konuda 24 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan Kanun hükümlerine göre, İdari Yargı Hakimliği Sınavına başvuru için İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma koşulu, kanunun yürürlük tarihinden sonra üniversitelere kayıt yaptıracak olan adaylar için geçerli olacaktır. Yani İdari Yargı Ön Sınavı gelecek seneden itibaren üniversitelere girecek olan adayların mezuniyet dönemleri ile birlikte hayata geçirilecek bir sistem olacaktır.

**Bu konu hakkında gerekli düzenlemeler ve açıklamalar yapıldıkça sizlere bilgi vermeye devam edeceğiz. Yazımızın hazırlanmasında şu ana kadar ortaya çıkmış bilgi ve evraktan faydalanılmıştır. Düzenlemeler yapıldıkça ve yayımlandıkça yazımızı güncel hale getireceğiz.

Yorumlar

  1. serdar Avatar serdar dedi ki:

    2020 yılında açılacak idari hakimlik sınavı için mevcut mezun aday olarak ön eleme sınavına girecek miyim acaba?