kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aşı Sıranız Geldi Dolandırıcılığına Dikkat, Virüslü Mesajlar Geliyor

Aşı sıranız geldi diyerek insanları dolandıran veya uygulama indirten mesajlar son zamanlarda gündemde. Aşı olmayı bekleyen insanlara gelen mesajlar ile ilgili detaylar haberimizde.

A+
A-

Son 1 yıldır hayatlarımızı her açıdan olumsuz etkileyen koronavirüs nedeniyle zor günler geçirmeye devam ediyoruz. Geçirdiğimiz bir yıllık süreçte muhtemelen en umut verici konu aşıların bulunup üretilerek piyasaya sürülmesi oldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu durum umut ve neşe ile karşılansa da çoğu ülke henüz yeterli miktarda aşıya ulaşamadı ve vatandaşların çoğu aşı olmayı bekler durumda. Her zaman olduğu gibi insanların umutlarından veya umutsuzluklarından, çaresizliklerinden beslenen dolandırıcılar da bu fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Son zamanlarda da atılan aşı sıranız geldi mesajları bu çabaların ürünü.

AŞI SIRANIZ GELDİ. KAYDINIZI TAMAMLAMAK VE RANDEVU OLUŞTURMAK İÇİN…

Bu cümle ile başlayan mesajlar her operatörden binlerce kişinin cep telefonlarına geldi. Mesajlar oldukça masum görünse de içlerindeki linklere tıklandığında telefona virüs bulaşması, telefondaki tüm bilgilerin kopyalanması gibi veya farklı mesajlar ile telefon edilmesi istenerek farklı dolandırma metotlarının kullanılması söz konusu.

İnsanların aşı olma ve virüse karşı korunma sağlama umutlarından faydalanmak isteyen dolandırıcılar özellikle telefon kullanma konusunda daha az beceri sahibi yaşlıları hedef alıyor.

AŞI SIRANIZ GELDİ MESAJLARININ DETAYLARI

Bu mesajlardan bir tanesi yazarlarımızdan Görkem Yöney’e de gelmiş. Yöney mesajın detayında şunların yazdığı belirtti:

Asi siraniz geldi. Kaydinizi tamamlamak ve randevu olusturmak icin bu bağlantıya tiklayabilirsiniz. Saglikli gunler dileriz! Turkiye Cumhuriyeti Saglik Bakanligi B001

asi siraniz geldi, kaydinizi tamamlamak icin

Bu mesajın geldiği anı da manidar bulan Yöney şunları söyledi:

“Eşim öğretmen, köy okulunda öğretmenlik yaptığı için onlara sistemde aşı randevusu almanın önü açıldı. Geçtiğimiz günlerde o aşısını yaptırırken acaba eş durumundan ben de aşı olabilir miyim diye merak etmiştim. Bugün aklıma tekrar geldi ve merkezi hekim randevu sistemi, MHRS içinden aşı randevusu alabilir miyim diyerek uygulamaya girdim. Uygulamada aşı randevusu al dediğim zaman, Saygıdeğer Vatandaşımız, şu an aşı hakkınız bulunamamaktadır. Aşı ile ilgili öncelik durumunuzu e-nabız hesabınız üzerinden veya ASİ yazıp aralarında birer boşluk bırakarak TC Kimlik numaranız ve kimlik seri numaranızın son 4 hanesini 2023’e mesaj atarak öğrenebilirsiniz, uyarısı ile karşılaştım. Bu sayfayı kapattıktan 5 dakika sonra aşı sıranız geldi mesajı 0554 168 64 64 numarasından telefonuma iletildi. MHRS’yi tekrar kontrol edip aşı randevusu al dediğimde sistem aynı uyarıyı yine çıkardı. kamu haber

asi hakkiniz bulunmamaktadir uyarisi

Şu an merak ettiğim konu acaba dolandırıcılar MHRS sistemi içine giren vatandaşların girdiğini mi biliyorlar ve biliyorlar ise bilgilerine nasıl ulaşabiliyorlar?”

MHRS İÇİNDEN VATANDAŞLARIN BİLGİLERİ Mİ ALINIYOR?

Dolandırıcılar her durumdan faydalandığı gibi insanların aşı umudundan da faydalanmaya çalışıyorlar. Özellikle telefon kullanma konusunda yeterli beceriye sahip olmayan vatandaşların mağdur edildiği bu mesajlar türlü amaçlar taşıyabiliyor.

Bu mesajların içeriklerinde kimi zaman sadece basit bir virüs bulunuyor kimi zaman telefondaki bütün bilgileri kopyalamaya imkan sağlayan bir uygulamanın linki kimi zaman da şu telefon numarasından bize ulaşın veya ödeme yapmak için kartınızı kullanın gibi telefon numaraları veya ödeme sayfalarının açıldığı internet sitesi linkleri.

Dolandırıcılar vatandaşların telefon numaralarını nereden temin ediyor sorusu her zaman önem taşısa da aşı sıranız geldi mesajında Yöney’in yaşadıkları MHRS içinden bilgileri mi çekebiliyorlar acaba sorusunu kafalarda uyandırıyor. Böyle bir durum var ise yetkililerin bu konuda önlem almaları vatandaşlara mağduriyet yaşatmamak adına hayati önem taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.