kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bakanı Kim Atar, Hangi Merci Görevden Alır, Bakan Nasıl Seçilir?

Ülkemizde son günlerin en çok konuşulan konularının başında kabine değişikliği gelmektedir. Kabine değişikliğinde yeni bakanlar atanacaktır. Peki, bakanları kim atar, kim görevden alır? Haberimizde.

A+
A-

Ülkemizde son günlerin en önemli gündem maddesi kabine değişikliğidir. Bu hafta içerisinde gerçekleşmesi beklenen kabine değişikliğiyle birlikte yeni bakanlar atanacaktır. Kulislerden alınan bilgilere göre bir kaç bakanlıkta bölünmeler olabileceği gibi, en az 6, 7 bakanın da değişmesi beklenmektedir. Biz de herkesin merak konularında birisi olan bakanların atanma usulünü ele alacağız. 1982 Anayasamıza göre bakanı kim atar? Bakanları hangi merci görevden alır? Bakanlar atanır mı, seçilir mi? Sorularına cevap vermeye çalışacağız. 

Maliye Bakanlığı ve GİB’e Naklen Geçiş Nasıl Olur?

Bakan Kimdir?

Bakanlık kuruluşunun en üst hiyerarşik amiri olup, bakanlık icraatından ve emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden sorumlu, bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların faaliyetlerini, işlemlerini ve hesaplarını denetlemekle görevli ve yetkili kişidir. Bakanlar, Cumhurbaşkanının genel siyasetine, Cumhurbaşkanı karar ve talimatlarına, kalkınma planlarına ve yıllık programlara uygun olarak yürütmekle, bakanlık faaliyet alanındaki konularda işbirliği ve koordinasyonu sağlamakla görevli ve bu konularda Cumhurbaşkanına karşı sorumlu kişilerdir.

Bakanı Kim Atar, Kim Görevden Alır?

Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Bir kişinin bakan olarak atanabilmesi için, milletvekili seçilme yeterliliği şartlarına sahip olması gerekir. Bakanlar, seçildikleri günü takip eden meclis önünde and içerler. Bakanlar, görevleriyle ilgili bir suç işlemeleri durumunda meclis soruşturması hükümlerine tabi iken, görevleri ile ilgili olmayan bir suç işlediklerinde ise yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabidirler. Buradan hareketle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Bakanları görevden alma yetkilerinin olmadığı sonucu çıkmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabul edildiği 2017 yılından beri bakanları görevden alma yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından yerine getirilmektedir.

Özetleyecek olursak, 1982 Anayasasına göre Bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınırlar. Bakanların seçilmesi gibi bir usul hükümet sistemimiz içerisinde yoktur. Bakanların göreve gelmesi ve görevden alınması kararları Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazetede yayımlanmaktadır. kamu haber

Ülkemizde Hangi Bakanlıklar Bulunmaktadır?

Yapılması muhtemel kabine değişikliği öncesinde hangi bakanlıkların ayrılacağı konusu merak edilmekle birlikte, ülkemizde 25 Mart 2021 tarihi itibariyle 16 bakanlık bulunmaktadır. Bu bakanlıklar ve bakanlarımız;

  1. Adalet Bakanı – Abdülhamit GÜL
  2. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı – Zehra Zümrüt SELÇUK
  3. Sağlık Bakanı – Fahrettin KOCA
  4. Çevre ve Şehircilik Bakanı – Murat KURUM
  5. Dışişleri Bakanı – Mevlüt ÇAVUŞOĞLU
  6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Fatih DÖNMEZ
  7. Gençlik ve Spor Bakanı – Mehmet M. KASAPĞLU
  8. Hazine ve Maliye Bakanı – Berat ALBAYRAK
  9. İçişleri Bakanı – Süleyman SOYLU
  10. Milli Eğitim Bakanı – Ziya SELÇUK
  11. Ticaret Bakanı – Ruhsar PEKCAN
  12. Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mustafa VARANK
  13. Tarım ve Orman Bakanı – Bekir PAKDEMİRLİ
  14. Milli Savunma Bakanı – Hulusi AKAR
  15. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Adil KARAİSMAİLOĞLU
  16. Kültür ve Turizm Bakanı – Mehmet Nuri ERSOY

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

Şu anda kaç bakanlık var?

Türkiye’deki bakanlıklar, Türk devletinin yürütme erkinin bir parçasıdır. Her bakanlık, Cumhurbaşkanı tarafından atanan bir bakan tarafından yönetilir. Şu anda 17 bakanlık var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.