kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bedelli Askerlikte 21 Gün Neler Yapılıyor?

663 sayılı KHK’da değişiklik yapılmasına dair kanunun 2. maddesine eklenen geçici 55 madde, 3 Ağustos 2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak bedelli askerlik şartları kesinleşti. Yasadan yararlananların ilk bölümü 21 günlük bedelli askerlik hizmetini yerine getirerek tezkeresini aldı. Peki, bu kişiler bedelli askerlikte 21 gün neler yaptı? Bedelli askerlik süresi boyunca hangi eğitimleri aldı? Yazımız devamında bulabilirsiniz.

A+
A-

Askerlik Kanununda ve Diğer Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 3 Ağustos 2018 Cuma günü resmi gazetede yayımlanarak bedelli askerlik kanununa dair şartlar duyuruldu. 7146 sayı ile 26 Temmuz 2018 tarihinde kabul edilen kanununun 2. maddesine geçici madde 55 şu şekilde eklendi:

GEÇİCİ MADDE 55 : Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan yükümlüler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları, 15.000 TL ödemeleri karşılığında 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Resmi gazetede bedelli askerlik kanununun yayımlanması ile birlikte bir an önce 21 günlük askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler, 15.000 Türk Lirasını belirtilen banka hesaplarına yatırarak bağlı bulundukları askerlik şubesi için e-devlet içerisinde bulunan ASAL Randevu Başvuru sekmesinden bağlı bulundukları ilçelerin askerlik şubesinin yolunu tuttular. E-devlet üzerinden başvuru işlemini yapmayanlar ise, bağlı bulundukları askerlik şubesine giderek sıra ile işlemlerini tamamladılar. Başvuru işlemini henüz tamamlamamış olanlar sırası ile şu işlemleri yapacaktır:

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyenler: Öncelikle e-devlet üzerinden başvuru formunu indirilip, bu formu doldurulduktan sonra 15.000 TL bankaya yatıracak. Daha sonra verilen 3 dekont ile askerlik şubesine gidecek. Askerlik şubesine gittikten sonra, tarafınıza “Bedelli Askerlik Hizmeti Kapsamında Duyuru Tebligatı” verilecek. Bu belgeyi saklayın ve celp tarihinizin gelmesini bekleyin. http://asal.msb.gov.tr sekmesinden celp tarihine bakarak, e-devlet üzerinden “ASAL Bedelli Sınıf Sonuç” yazarak o celp için çıkıp çıkmadığınızı öğrenebilirsiniz. Askelik yeriniz belli olduktan sonra yoklama yapmanız gerekecektir. Bu işlem içinde yine e-devlette “Asal Yoklama Başvurusu” yazarak, gerekli kısımları doldurduktan sonra, aile hekiminizden randevu alınız. Aile hekiminizin onayı ile yoklama işleminiz alınmış olacaktır. Tüm bu işlemlerden sonra sevk başlangıç ve sevk bitiş tarihleri arasında en geç sevk bitiş tarihi olmak kaydıyla, sevk evrakı ile birliğinize teslim olacaksınız. Bundan sonra celp döneminiz başlayacaktır.

  • e-devlet resmi sitesine TC kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. (E-devlet şifresi olmayanlar, PTT’den 3 TL karşılığında alabilir.)
  • Ekrana gelen Milli Savunma Bakanlığı (MSB) altında yer alan Asal Bedelli Askerlik işlemleri başlığının altında Asal Bedelli Askerlik Başvurusu linkine tıklayınız.
  • Ekranda karşınıza gelen gelen kısımları kabul ederek işlemleri tamamlayınız. (Kabul etmeme durumunda işlemleriniz başlamayacaktır.)
  • Ekrana gelecek Barkotlu Ödeme Belgesinin çıktısını alın. 
  • Barkotlu ödeme çıktısı ile bedelli parasını yatıracağınız bankaya gidin.
  • Bankaya 15.000 TL ödemeyi yapın ve bankadan aldığınız 3 adet dekont ile birlikte, e-devlet üzerinden aldığınız barkotlu ödeme belgenizi askerlik şubesine teslim edin. Askerlik şubesinden bedelli askerlik hizmet belgenizi alarak başvurunuzu tamamlayın.

BEDELLİ ASKERLİK CELP TARİHLERİ 2019 2018

Bedelli askerlik başvuru işlemleri, yoklama işlemleri ve sevk işlemlerini tamamlayarak birliğine teslim olanlar için celp tarihleri belirlendi. Bedelli askerlikten yararlanacak olanların celp başlangıç ve bitiş tarihleri şu şekilde açıklandı:

  • 1. Celp Dönem : 15 Eylül 2018
  • 2. Celp Dönem : 6 Ekim 2018
  • 3. Celp Dönemi : 17 Kasım 2018
  • 4. Celp Dönemi : 3 Kasım 2018 tarihinden sonra ilan edilecektir.

BEDELLİ ASKERLİK YAPILACAK BİRLİKLER

  • 58’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur
  • 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas
  • 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa
  • 3’üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya
  • 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat
  • 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
  • 59’uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan
  • 3’üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı – Ezine/Çanakkale
  • 1’inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı – Aydın
  • 116’ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı – Çanakkale
  • 9’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı – Bilecik
  • Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı – Seferihisar-İzmir
  • 10’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı – Bornova-İzmir
  • 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

BEDELLİ ASKERLİKTE 21 GÜN NELER YAPILIYOR?

Tercihiniyap forum sayfamızda bedelli askerlik hizmetini yerine getiren arkadaşlarımızın tecrübeleri alıntı olarak kullanılmıştır.

@pawnerErzincan 59.topçu tugayında bedelli askerlik hizmetimi yerine getirdim. Öncelikle kafanızdaki ön yargıları bir kenara bırakın, rahatlayın. Anlatılan kötü yorumlarla gözünüzü korkutmayın, gitmeden önce aynı düşünceler bende de vardı bedelli olduğumuz için bize sıkıntı çıkarırlar mı? 21 gün, 2 yıl gibi mi geçer? Soruları kafamı kurcalıyordu. Hiç öyle bir şey olmadı. Oldukça anlayışlı kişilerle karşılaştık, bizleri eğiten bizlerden asıl sorumlu olan kişiler takım komutanlarımız üniversite mezunu 12 ay askerlik yapan asteğmenlerdi. Başımızdaki çavuşlar ise yine üniversite mezunu kısa dönem askerlerdi. O yüzden oldukça anlayışlı insanlardı, elbette arada çürük elmalar vardı olmasa garip olurdu zaten. Bizim için en yorucu şey sıra beklemek ve gün içinde bol bol yürümek oldu. Onun dışında eğitimler çok ağır değildi, komutanlar yaptığımızı görünce bizi rahat bırakıyordu, zaten ilk hafta kayıt falan işleri derken geçip gitti. Cumartesi öğlene kadar aynı düzen cumartesi öğleden sonra ve pazar günü tüm gün serbest zamandı. Daha sonra ikinci hafta silahla tanıştık. Silahla esas duruş, rahat gibi temel hareketler öğrendik. Ardından 3 atış yaptık ve ikinci haftamız tamamen silah ile geçtiği için keyifliydi. Son hafta ise yemin töreni telaşıyla geçti ve bol bol yürüdük. Duş konusunda hafta içi belirli günlerde sıcak su veriliyordu, haftada 2-3 gün onun dışında her sabah saat 5-6 arası ihtiyaç banyosu vardı. Kalk saatimiz 5:30. Kahvaltı 6:00. 7’ye doğru mıntıka yapıp, 8 buçukta asteğmenler gelince eğitime başlıyorduk. Bol bol boş beklemeye alışmak lazım. Neden ve niye bekliyoruz diye sormayın, bunu kimse bilmiyor. Kantinlerde çok sıra oluyordu o yüzden gitmeden alın her şeyi. Neredeyse işe yarar hiç bir şey vermiyorlar orada, eşofman, spor ayakkabı falan yok, bunları kendiniz götürün. Yemekler oldukça güzeldi, öğlen ve akşam yemekleri gerçekten herkesin yediği ve sevdiği türdendi. Her gün et yiyorduk, sabah kahvaltılarımız bazen çok yetersiz oluyordu ama idare ediyorduk. Koğuşlar 70-80 kişilikti ve baya sıkışıktı. Ama orada da herkes bizler gibi okumuş görmüş anlayışlı insanlar olduğu için ortam güzel oluyordu. Herkes birbirine yardımcı olmaya çalışıyordu. Askerliğin en büyük sıkıntısı: Sabah uyanıp 6-7 saat geçtikten sonra gün bitti sanıp saate bakınca saatin daha 12 olduğunu görmekti. Onun dışında sabır ve başka insanlarla aynı yere yatıp kalkmak yardımlaşmak konularında oldukça faydalı bir deneyim oldu. GÜNDEM

Bedelli Askerlik Konusunda Sormak İstediklerinizi FORUM Sayfamızda Sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.