kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bekçiler Polis Olabilir Mi? Bekçilikten Polisliğe Geçiş Var Mı?Bekçiler nerelerde görev yapar?Bekçiler Polis Olabilir Mi? Bekçilikten Polisliğe Geçiş Var Mı?

Bekçiler Polis Olabilir Mi? Bekçilikten Polisliğe Geçiş Var Mı? Bekçi kimdir? Nedir? Bekçi ne iş yapar? Bekçiler polis olabilir mi? Bekçilikten polisliğe geçiş var mı? Bekçiler ne zaman ve nasıl polis olabilir?

A+
A-

Dünyada eşi benzerine az rastlanan bir uygulama olan Bekçilik uygulaması tekrar hayatımıza girdi. 1980’li yıllarda aktif olarak hayatımızda olan daha sonra kaldırılan bekçilik mesleği 2000’li yıllarda tekrar hayatımıza girdi. Son yıllarda Türkiye’de önemli bir istihdam kapısı olan bekçilik mesleğine yönelik binlerce kişilik personel alımı yapılıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bekçi iş ilanları ile binlerce kişi kamu personeli olma fırsatı yakalıyor. Bu alımlar da polis ve asker, subay olma hayali kurup kuramayan gençler için üniforma giyme şansı anlamına geliyor. Ayrıca çarşı ve mahalle bekçisi olan kişilerin polis olabileceği yönündeki haberler ve duyumlar da gençleri heyecanlandırıyor. Binlerce kişi bekçilikten polisliğe geçiş olup olmadığını merak ediyor. Peki bekçiler polis olabilirler mi? Bekçilikten polisliğe geçiş var mı?

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Çalışma Yönetmeliği

Bekçi Nedir? Kimdir?

Bu mesleği icra edenlere verilen ad ‘Çarşı ve Mahalle Bekçisi’dir ancak halk arasında kısaca bekçi olarak anılırlar. Türkiye’de yıllar sonra 2017 yılında bekçilik uygulaması yeniden başlamıştır. Yeni güvenlik güçlerinin göreve başlamasıyla suç oranlarında gözle görülür bir düşüş gerçekleşmiş ve sokaklar daha güvenli olmuştur. Bu kişiler yurt içinde, çarşılarda, mahallelerde, sokaklarda, belirli bir bölgede akşam ve gece vakti güvenliği tesis ederler. İkişlerli, üçerli gruplar halinde devriye atarak bir bölgenin güvenliğini sağlarlar. Kamu personeli, memur olarak görev yapan bu kişiler İçişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilir. Bu personeller genellikle akşam saat 22.00 itibariyle göreve başlar ve sabah 06.00’ya kadar görevlerini icra ederler. Ancak özel durumlarda, gerektiğinde çalışma saatleri değiştirilebilir. Ayrıca bu personeller silah taşır ve gerektiğinde silah kullanma yetkilerine sahiptirler. Böylece suçlulara karşı caydırıcı bir güç oluştururlar. kamu haber

Bekçi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Sokak, cadde ve mahallelerin güvenliğini sağlarlar.

Park, bahçe, yürüyüş parkuru, sahil, meydan gibi kamu alanlarında kontrol yaparlar.

İçişleri Bakanlığına bağlı diğer kolluk kuvvetleri olan polis ekipleri ve jandarma birimlerine yardım ederler.

Polislerin, jandarmaların müdahale edemediği olaylara müdahale edebilirler.

Uyuşturucu ile mücadele ederler. Uyuşturucu satıcılarını yakalarlar.

Yasa dışı ve kumar faaliyetlerine karşı görev yaparlar.

Toplumsal huzuru ve barış ortamını bozan her kişi ve olaya karşı faaliyet gösterirler.

Bekçiler Polis Olabilir Mi?

Halk arasındaki konuşmalara ve medyada çıkan bazı haberlere göre bekçilerin polisliğe geçiş yapabilmektedir. Ancak ne kanunda ne mevzuatta bu tarz bir geçişe yer verilmemiştir. Yani bekçilikten polisliğe geçiş mümkün değildir. Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapan bir kamu personeli kaç yıl çalışırsa çalışsın, ne kadar başarılı olursa olsun polis olamaz. Her ne kadar bekçiler ve polisler birbirine benzer eğitim alsalar ve benzer görevler yapsalar da iki meslek arasında geçişkenlik bulunmamaktadır.

Meslek içi düzenlemeler yapmak üzere yürürlüğe konulan 772 sayılı kanuna göre bekçilerin terfi alabilmeleri için en az 3 yıl görev yapmaları gerekir. Ancak bu terfi yani yükselme meslek içindedir. Yani terfi alan bekçi polis olamaz ancak kendi mesleğinde yükselebilir. Bu durum sık sık karıştırılsa da ne yazık ki kanunda da polisliğe geçişe izin veren bir düzenleme ya da bilgi yer almamaktadır. Hatta kamu personellerinin 5, 7 veya 10 yıl çalıştıklarında polis olabileceği iddia edilse de bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Polis ve Bekçilerin Emekli Maaşları ve İkramiyeleri Ne Kadar?

Bekçilikten Polisliğe Geçiş Var Mı?

Bekçilikten polisliğe geçiş yapılabilmesi için iki şart bulunmaktadır. İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine yeni bir kanun teklifi getirilebilir. Bu kanun teklifinde bekçilikten polisliğe geçişin yasal düzenlemeler ile önü açılır. Teklif kabul edilir ve yasa hayata geçerse bekçi olarak görev yapan kişiler gerekli şartları sağladıklarında polis olabilir. Ancak günümüzde bu tarz bir kanun teklifi Meclis’e gelmemiştir ve buna benzer bir kanun teklifine yönelik hiçbir partinin çalışması yoktur. Polisliğe geçiş için ikinci yol ise istifa seçeneğidir. Çarşı ve mahalle bekçileri görevlerinden istifa edebilir ve polis olmak için hazırlanabilir. Lise ve üniversite mezunu olan kişiler aldıkları KPSS puanları ile polis alımlarına başvuru yapabilir.  Gerekli aşamaları başarı ile tamamlayanlar Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis olarak çalışabilir.

Bekçiler nerelerde görev yapar?

Bekçiler; park ve bahçeler, toplu taşıma araçlarının peronları, cadde ve sokakların güvenliğini sağlamakla görevlidir. Bekçiler, jandarma ve polislerin yardımcısı pozisyonunda bulunur.

Yorumlar

  1. Hakan Kaya Avatar Hakan Kaya dedi ki:

    Yanlış bilgilendirmeleriniz var , araştırıp doğru bilgi verin.