kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çarşı ve Mahalle Bekçisi (Bekçi) Nedir? Nasıl Olunur?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi (Bekçi) Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Bekçi Nedir? Ne Demek? Bekçi Nasıl Olunur? Kimler Bekçi Olabilir? Bekçi Olma Şartları Bekçi Alımı Başvuru İçin Gereken Belgeler Nelerdir? Bekçi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

A+
A-

Çarşı ve Mahalle Bekçisi (Bekçi) Nedir? Nasıl Olunur?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi nedir ve nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir gibi sorulara istinaden hazırladığımız yazımızda aklınıza takılan hemen her sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Türkiye uzun yıllar boyunca terör örgütleriyle mücadele etmiştir. Ayrıca askeri darbeler ve sokak hareketleri nedeniyle 2000’li yıllara dek iç güvenlik önemli bir devlet meselesi haline gelmiştir.

Bu kapsamda cumhuriyet tarihi boyunca iç güvenliği sağlamaya yönelik adımlar atılmıştır. 80’li yıllarda yaygın olarak görülen bekçilik uygulaması bu güvenlik politikalarına örnek olarak gösterilebilir. Daha sonra kaldırılan çarşı ve mahalle bekçiliği 2017’de tekrar hayatımıza girdi.

İç güvenliği sağlamak, suçla mücadele etmek, polislerin yükünü azaltmak amacıyla başlatılan bekçilik uygulaması sayesinde suç oranlarının düşüşe geçtiği açıklandı.

Ayrıca bekçi olarak görev yapmak üzere binlerce kişiye yönelik iş ilanları yayımlandı ve böylece önemli bir istihdam kapısı oluşturuldu. 60 ve 70 kuşağı bekçilik uygulamasına aşina olsa da yeni nesillerin hafızalarında bu uygulama yer edinmemiştir.

Bu nedenle günümüzde pek çok kişi sokakta gördüğü bekçiler hakkında sorular sormaktadır. Ayrıca ülkede kolluk gücü, güvenlik gücü olarak hizmet vermek isteyen, bekçi olmak isteyen binlerce kişi de meslek hakkında sorular sormaktadır. Peki çarşı ve mahalle bekçisi nedir? Kimdir? Bekçi ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Bekçi nasıl olunur? www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu meslekle ilgili en merak edilen konuları inceledik.

Bekçi Nedir? Ne Demek?

Bekçi, Çarşı ve Mahalle Bekçisi adının kısaltılmış ve halk arasında bilinen halidir. Bu kişiler devlet memuru yani kamu personelidir. Personeller bulundukları, görev yapmak üzere bavuru yaptıkları şehirlerde çalışırlar. Bekçiler için belirlenen görev bölgeleri bulunmaktadır.

Personeller bu bölgelerde akşam ve gece saatlerinde asayişi sağlamak için, düzeni sağlamak için görev yapar. Personellerin çalışma saatleri genellikle akşam saat 22.00 ile sabah saat 06.00 arasındadır. Ancak gerektiğinde veya olağanüstü bir durum olduğunda çalışma saatlerinde değişikliğe gidilebilir. Personeller çarşıda, mahallede, parkta, kamu alanlarında, sokaklarda, işlek caddelerde görev yapabilirler.

Ayrıca sanıldığının aksine bekçilikten polisliğe geçiş yoktur. Personeller İçişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilirler ve Emniyet birimleriyle koordineli olarak çalışırlar. Bu personellerle halk arasında gece kartalı da denilmektedir. Akşam ve gece saatlerinde görev yapan, suçla savaşan kişilere böyle bir yakıştırma yapılmıştır.

Devlette çarşı ve mahalle bekçisi olarak görev yapan personellerin yanı sıra özel sektörde çalışan binlerce bekçi de bulunur. Bu kişiler araziyi, binayı, mekanı, şantiyeyi, parkı, şirketi koruyabilir. Özellikle inşaat alanlarında, şantiyelerde, arazilerde görev yapan bekçiler koruma görevi icra ederler. Tenha yerlerde, tehlikeli bölgelerde, koruması zorlu büyük alanlarda görev yaparlar.

Bekçi Nasıl Olunur?

Süreç İçişleri Bakanlığı tarafından bekçi alım ilanının paylaşılması ile başlar. İlan yayımlandıktan sonra adaylar ilanda yer alan başvuru tarihleri içerisinde bu personel alımına başvuru yapar. Bekçi alım ilanlarına başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.

İlk olarak ilana başvuru yapan tüm adaylar sağlık kontrolünden geçmektedir. Bu kapsamda ön sağlık kontrolünden başarıyla geçen adaylar yazılı sınava girmeye hak kazanırlar. Yazılı sınavda başarılı olan kişiler ise fiziki yeterlilikleri test edilmek üzere parkurda yarışırlar.

Fiziksel testlerin yanı sıra sözlü mülakat aşaması da bulunmaktadır. Bu aşamada adaylara sözlü olarak bazı sorular sorulur. Mülakat aşamasını da başarıyla tamamlayan adaylar bekçi olarak görevlerine atanırlar.

Adaylar bekçilik alımlarına e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirler. Bunun yanı sıra internet üzerinden Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden de başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca internet dışında müracaat kabul komisyonuna giderek başvuru yapılabilir.

Kimler Bekçi Olabilir? Bekçi Olma Şartları

İç güvenlikte önemli bir yapı taşı olan ve kilit görevler üstlenen bekçiler sıkı bir inceleme sonucunda görevlerine atanırlar. Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak çalışmak isteyen adaylarda bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar her alımda olan genel şartlar olabildiği gibi bazı durumlarda özel şartlar da aranabilmektedir.

    • En önemli ve ilk şart adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
    • Alımlarda eğitim şartı da aranır. Adayların en az lise veya dengi okullardan mezun olması gerekir.
    • Adayların askerlik görevini yapmış olması gerekmektedir. Yani askere giden ve dönen adaylar ilanlara başvuru yapabilir.
    • Adaylarda kilo şartı da aranır. Adayların beden kitle indeksinin 18 ile 27 puan arasında olması gerekir.
    • Bekçi alımlarında yaş şartı da bulunur. Adayların en az 18 yaşında olması ve en fazla 31 yaşında olması zorunludur.
    • Adayların yüz kızartıcı, terör örgütleri ile ilişkili suçlara karışmaması, toplumda kötü şöhret ile aranmaması son derece önemlidir.
    • Adayların görevlerini yapmalarına engel olacak sağlık sorunlarının olmaması ve memur olmalarına engel olacak bir duruma sahip olmamaları gerekir.
    • Bekçiler silahla görev yapan kolluk güçleridir. Bu nedenle adayların silah taşımak için gerekli olan tüm şartları taşıması zorunludur.

Bekçi Alımı Başvuru İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

    • Adayların başvuru aşaması sırasında teslim edeceği bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar ise şu şekildedir;
    • Adayların başvuru dilekçesi yazmaları gerekmektedir.
    • Adayların nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisini edinmeleri gerekir.
    • Adayların diploma aslı ve fotokopisini edinmeleri şarttır.
    • İlana başvuru yaptıkları şehirde en az 1 yıldır ikamet ettiğine dair ikametgah belgesi de gerekmektedir.
    • Adaylar son 12 ay içerisinde çektirdikleri 4 biyometrik fotoğrafı da teslim ederler.
    • Bekçilik sınavına girmek için gereken ücreti yatırdıklarına dair belgeyi getirmeleri şarttır.
    • Adayların sağlık durumuna ilişkin yaptırdıkları kontrollere ilişkin belge almaları gerekir.
    • Adayların yaş durumu göstererek resmi belge ve askerlik görevini yapmış olduklarına dair resmi belgeyi yanlarında getirmeleri önemlidir.

Bekçi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Kolluk gücü olarak yurt içinde görev yapan bu personellerin görev ve sorumlulukları saymakla bitmez. Bu kolluk güçleri parklarda, caddelerde, mahallelerde, meydanlarda, okul önlerinde, terminallerde, parklarda, bahçelerde, eğlence mekanlarının bulunduğu yerlerde, şehir meydanlarında görev yaparlar.

Kamu alanlarında asayişi ve düzeni sağlamakla ve bu alanları güvenli hale getirmekle yükümlüdürler. Ayrıca personeller İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Jandarma ve Emniyet birimleri ile de koordineli çalışırlar.

Jandarmalara ve polislere gerektiğinde yardım ederler. Bunların yanı sıra pek çok zor görevi daha üstlenirler.

    • Bekçiler uyuşturucu satıcılarını, torbacıları tespit etmek ve yakalamakla görevlidirler. Uyuşturucu ticaretini ve satışını engellemek için çalışırlar.
    • Yasa dışı bir şekilde oynayan-oynatan, kumar oynayan-oynatan kişileri engellemek için faaliyet yürütürler.
    • Halkın huzurunu, toplumun düzenini bozan kişi ve olaylara karşı önlem alırlar.
    • Çevreyi kirleten, çevredeki insanları rahatsız eden kişilerle mücadele ederler.
    • Hırsızlık olaylarını azaltmak ve hırsızları yakalamakla görevlidirler.
    • Gerekli durumlarda suç işleyen veya suç işlemesi muhtemel kişileri polislere ihbar ederler ve gözaltına alınmalarını sağlarlar.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.