kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çek Nedir? Çek Sorgulaması Nasıl ve Nereden Yapılır?

Çek Nedir? Çek Sorgulaması Nasıl ve Nereden Yapılır? Çek Ne Demek? Ne İşe Yarar? Çek Defteri Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Çek Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır? Findeks Çek Sorgulama Ziraat Bankası Çek Sorgulama SMS-Kısa Mesaj İle Çek Sorgulama

A+
A-

İnsanlığın başından beri maddi imkanlar en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Günümüzdeyse ekonomik imkanlar, iktisadi faaliyetler her konuşmanın ana gündem başlığı haline gelmiştir. İş yerlerinde, okulda, evde, sokakta ekonomi, iş imkanları, ödemeler, borçlar konuşulur. Ödeme araçları da bu nedenle her zaman ön plana çıkmaktadır. Nakit para, kredi kartı, krediler ve çek yöntemi her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılır. Burada en bilinmeyen, en çok merak edilen ödeme aracı ise çektir. Peki çek nedir? Çek nasıl kullanılır? Çek sorgulama nasıl ve nereden yapılır?

Çek Nedir? Ne Demek?

Ticari hayatta, ekonomi kurumlarında kullanılan çek, ödeme ve tahsilatlar yapılırken kullanılabilen bir ödeme aracı veya ödeme belgesidir. Özellikle girişimciler, yatırımcılar, borçlular sık sık bu yöntemi kullanmaktadır. Vadeli veya direkt olarak ödeme yapmak için çeke başvurulabilir. Kredi kartı yaygınlaştığından beri kullanımı azalsa da geçmişten bugüne hala yaygın bir araçtır. Üstelik taşıdığı ödeme şekil şartları ve yasadaki koruyucu hükümler nedeniyle hala itibarını korumaktadır.

Çek Defteri Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?

Çek yazmak için çek defteri ya da çek karnesi gerekir. Bu defteri alabilmek için bankaların istediği bilgi ve belgeleri vermeniz gerekir. Bu belgeler “ikametgah belgesi, kimlik kartı ve sabıka kaydı” olmaktadır genelge. Buna ek olarak maddi teminat gösterilmesi de istenebilir. Çek defterinde 10 sayfa bulunur. Her banka bir sayfa için teminat talep edebilir. 

Çek yönteminde en sık karşılaşılan sorun verilen çekin karşılıksız çıkmasıdır. Bu nedenle bankalar defter vereceği kişilerin sicilini iyi inceleyerek, olumsuz bir durum olursa defter vermemeyi seçmektedir. Ancak yine de çek defteri almak zor değildir. Bankalardan kredi alırken sorun yaşamayan, ticari sicili temiz olan herkes çek defteri alabilir.

Çek Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Pek çok kişi çekin karşılıksız çıkma ihtimaline, sorun yaşanma ihtimaline karşı çek sorgulama yapmak istemektedir. Bunun nasıl ve ne şekilde yapılacağı ise merak edilir. Bunun için birden fazla yöntem söz konusudur. Vatandaşlar findeks, Ziraat Bankası ve SMS yani kısa mesaj ile sorgulama işlemi yapabilir. Peki çek sorgulama nasıl yapılır?

Findeks Çek Sorgulama

Alınan-verilen çekler online olarak, internet üzerinden kontrol edilebilir. Bu şekilde çekin sağlam olup olmadığına bakabilirsiniz. Bunun için Findeks karekodlu çek sorgulama işlemi yapmanız gerekir. Findeks platformunun resmi internet sitesinden karekodlu çek raporu işlemi yaparak sorgulama yapılabilir.

Ziraat Bankası Çek Sorgulama

Ziraat Bankası üzerinden internet bankacılığı olanlar sorgulama işlemi yapabilir. Bunun için Ziraat Bankası internet bankacılığına girmeniz ve çek risk raporu sorgulaması yapmanız gerekir. Bunun için internet bankacılığı üzerinden KKB risk raporu işlemine tıklamanız gerekir. 

SMS-Kısa Mesaj İle Çek Sorgulama

Çekin güvenilir olup olmadığını öğrenmenin bir diğer yöntemi ise SMS yani kısa mesaj ile sorgulama yapmaktır. Ödeme olarak aldığınız çeki, KKB üzerinden SMS ile sorgulayabilirsiniz. Bunun için çek numarası ve kendi TC kimlik numarasını veya tüzel kişi ise vergi kimlik numarasını 444-4-552 numarasına mesaj atmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.