kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cumhurbaşkanı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı Maaşları 2023 Ne Kadar? Cumhurbaşkanı Nedir? Ne Demek? Kimdir? Cumhurbaşkanı Ne İş Yapar? Cumhurbaşkanı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Cumhurbaşkanı Maaşları 2023 yılında ne kadar oldu? Cumhurbaşkanı Emekli Maaşı 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Başta Türkiye olmak üzere dünyadaki pek çok ülkede en üst mercii “Cumhurbaşkanlığı” makamıdır. Devletin en üst kademesi olan cumhurbaşkanları ile ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bu makam ve kurumla ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle de “Cumhurbaşkanı maaşları 2023 ne kadar?” sorusu en sık sorulan soruların başında gelmektedir. Bu nedenle Tercihiniyap ailesi olarak bu özel makamı, kurumu ve bu makamdaki kişiye ödenen maaşları inceleyen bir yazı hazırladık.

Cumhurbaşkanı Tarafından Çok Sayıda Önemli Atama Kararı Resmi Gazetede Yayımlandı

Cumhurbaşkanı Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Cumhur ve başkan kelimelerinden oluşan cumhurbaşkanı kelimesi halkın başkanı anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelime olan cumhur, halk ve topluluk anlamına gelir. Başkan kelimesi ise bir topluluğun, kurumun, ülkenin başındaki kişiyi ifade eder. Cumhurbaşkanı da bir ülkedeki halkın, kurumların, devletin başındaki isimdir. En üst makamdaki kişidir.

<div></div>

Cumhurbaşkanı Ne İş Yapar?

Devletin en üst kurumu, en üst makamında çalışan cumhurbaşkanının pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Türkiye’de hükümet sisteminin de değişmesiyle bu görev, yetki ve sorumluluklar merak konusu olmuştur. İşte cumhurbaşkanının belli başlı görev ve sorumlulukları;

  • Devletin başındaki isim olan cumhurbaşkanı kanunlar yayımlar.
  • Kanunları tekrar görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderebilir.
  • Kanunlarla ilgili Anayasa Mahkemesine iptal davası atabilir.
  • Kabineyi oluşturur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar. Atadığı bu isimleri görevden alabilir.
  • Türkiye’deki üst düzey kamu yöneticileri atar. Yine bu kişilerin görevlerine son verebilir. Ayrıca bunların atama ve görev alma usullerini kararname yolu ile düzenler.
  • Uluslararası, milletlerarası anlaşmaları onaylar ve yayımlar.
  • Tüm dünyaya Türkiye’yi temsil etmesi için görevliler gönderir ve ülkeye gelen temsilcileri kabul eder.
  • TSK’nın kullanılmasına karar ver. Başkomutan olarak orduyu yönetebilir.
  • Milli güvenlik politikalarını belirler, anayasa değişikliğine ilişkin kanunları referandum ile kamuoyuna sunabilir.

NOT: Cumhurbaşkanının görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Ülkenin başındaki isimdir. Omuzlarında büyük bir yük vardır. Ülkenin çıkar ve menfaatlerini korumak, vatandaşın her türlü hakkını göz etmek onun sorumluluğudur. Türkiye gibi zorlu bir coğrafyada bulunan bir ülkenin başındaki isim olmak da siyaset üstü bir mesele ve oldukça zorlu ve saygı duyulması gereken bir iştir.

Cumhurbaşkanı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Cumhurbaşkanı çalışma şartları ve çalışma saatleri her yıl olduğu gibi 2023 yılında da çok ağır ve zorludur. Ülkenin başındaki isim olarak cumhurbaşkanı her şartta, her yerde, gece gündüz kesintisiz çalışabilir. 1 hafta boyunca birden fazla ülkeye giderek temaslarda bulunabilir. İç siyaset, dış siyaset, ekonomi, uluslararası ilişkiler, savunma, bilim ve teknoloji alanında her konuda çalışması ve gelişmeleri takip etmesi gerekir. Bir aile, bir takım, bir grup, bir arkadaş, bir ilişki yönetmek bile çok zorken bir ülkeyi yönetmek ne kadar kolay olabilir? Cumhurbaşkanı çalışma saatleri 2023 bir aralığı işaret etmez. 365 gün 6 saat boyunca her gün 24 saatlik bir mesai söz konusudur. İzin, tatil gibi kavramlar söz konusu değildir. 

<div></div>

Cumhurbaşkanı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Konuyla ilgili en çok merak edilen başlık bu makamdaki kişinin ne kadar ücret aldığıdır. Bu kapsamda yeni yılda da “Cumhurbaşkanı Maaşları 2023 ne kadar?” sorusunu soran milyonlarca kişi bulunmaktadır. Bu sorunun cevabı 2022 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 2023 Cumhurbaşkanlığı Bütçe Teklifinde verildi. Teklife göre cumhurbaşkanı maaşı 2023 yüzde 9,06 zamlanarak 81 bin 250 Türk Lirasına yükseldi. Cumhurbaşkanı maaşı 2023 74 bin 500 TL olarak ödeniyordu. Yapılan 6 bin 750 liralık artışla cumhurbaşkanı maaşı 2023 74 bin 500 TL oldu. Cumhurbaşkanı yıllık brüt maaşı 2023 1 milyon 50 bin lira, 2023 brüt maaşı ise 1 milyon 116 bin lira olarak öngörüldü.

Cumhurbaşkanı Emekli Maaşı 2023 Ne Kadar?

Cumhurbaşkanlığından daha üst bir makam yoktur. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan kişiler daha sonra emekli olur. Bu kişilerin emekli aylıkları da merak edilmektedir. Emekli cumhurbaşkanı maaşı 2023 64 bin 500 TL olarak ödenecek.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Cumhurbaşkanlığı ne kadar?

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır ve bir kişi en fazla iki kez seçilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.