kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Egzoz Emisyonu Nedir? Egzoz Emisyonu Hafif Kusur Mu? Cezası Ne Kadar?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın son yapmış olduğu düzenlemelere göre egzoz emisyonunu sizler için değerlendirdik. Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Egzoz emisyonu nedir? Egzoz emisyon hafif kusur mu? Egzoz emisyonu nasıl ölçülür? Egzoz emisyon cezası ne kadar? tüm bu sorularınızın yanıtlarını haberimizde bulabilirisniz.

Egzoz Emisyonu nedir? 

Otomobil, otobüs, minibüs, panelvan vb. kullandığımız tüm motorlu taşıtlar, petrol türevi yakıtlar olan, benzin, mazot, lpg, cng gibi petrol türevi yakıtlar ile çalışan içten yanmalı motorlar ile çalıştıkları sürece belli oranda zararlı gaz üretir ve bunu doğaya salarlar. Emisyon dediğimiz kavram bu gazların niteliği ve doğaya salınma oranlarıdır. Gerek katı partiküller halinde gerekse gaz halinde salınan bu atıklar günümüz teknolojisi ile olabildiğince filtrelenmeye çalışılmaktadır. 1990’ların başında hayatımıza giren euro standartları bu salınımların asgariye düşürülmesi için sürekli olarak daha katı kaideler koymuş ve emisyon oranlarını düşürerek, içten yanmalı motorların doğaya en az zararı nasıl vereceğinin yollarını aranılmıştır.

Motorun çalışması esnasında yakıtın yakılması neticesinde ortaya Karbondioksit, Karbonmonoksit, Azotdioksit, Azitmonoksit gazları ortaya çıkmaktadır. Bu gazlar benzinli ya da dizel araçlar arasında farklılık arz etmemektedir. Ancak oranları değişmektedir. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı yani LPG dönüşümlü araçlarda ise salınım daha düşük seviyededir. Ancak sonradan gerçekleştirilen bu dönüşüm, ölçümde benzin ile ölçüm yaptırılması zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Bu gazların yanında özellikle dizel araçlarda çok ciddi şekilde katı partiküller ortaya çıkmaktadır. Bu partiküllere sanayi dilinde kısaca kurum adı verilmektedir. Bu kurumların ve ortaya çıkan gazların dışarı atılmasının engellenmesi veya daha zararsız hale gelmesi için araçların egzoz sisteminde temel iki parça yer almaktadır.  Kamu Haber

Egzoz Emisyonu Nasıl Düşer?

Motorlu taşıtlarda egzoz emisyonunu düşürmek için iki temel parça yer almaktadır. Bu parçalar egzoz sistemine monte edilir, gazlar ve kurumlar açığa çıktığı zaman bunları dönüştürerek veya filtreleyerek doğaya salınmalarını engellerler.

Katalitik Konvertör – Katalizör Nedir? Ne İşe Yarar?

Benzinli, dizel farketmeksizin tüm araçlardan bulunan katalitik konvertör – katalizör motorun yakıtı yakması sonucu ortaya çıkan zararlı gazları, kendi içerisinde bulunan kimyasallar ile tepkimeye sokarak daha zararsız gazlara dönüştürmeye yarar. Genel olarak bu dönüşüm karbonmonoksitin karbondioksite, azot bazlı gazların ise azot ve su buharı şeklinde ayrışması ile sonuçlanmakta ve doğaya zararlı gaz salınımı minimuma indirilmektedir. Katalitik konvertörün bozulması veya içinin boşalarak dönüşümü sağlayan kimyasallardan yoksun kalması sonucunda aracın emisyon değerleri yükselir. Bu durumda araçlar egzoz emisyon muayenesinden geçemez ve trafikte bulunmasına izin verilmez.

DPF – Dizel Partikül Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yeni nesil dizel araçların hemen hepsinde bulunan dpf yani dizel partikül filtresi adından da anlaşılacağı üzere bir filtredir. Dizel araçlarda yanma sonrası ortaya çıkan kurumu filtrelemeye yarayan bu parça kurumu kendi içerisindeki filtre yapısında hapsederek doğaya salınmasını engeller. Bu partiküller dpf içerisinde zaman içerisinde birikme yapar ve temizlenmesi gerekmektedir.

DPF Nasıl Temizlenir?

Güncel çoğu araç aslında DPF temizliğini kendisi yapmaktadır. Bunun için ekranda DPF temizliği yapıldığını belirten bir işaret çıkmakta ve bu esnada araç sizin verdiğinizden daha fazla gaz vererek bu temizliği sağlamaktadır. DPF egzoz sisteminin ısınmasıyla birlikte belli bir sıcaklığa geldiği zaman içerisinde yer alan partiküller bir anlamda yanarak yok olmaktadır. Bu özelliğin olmadığı araçlarda ise sürücülerin bu temizliği kendilerinin sağlaması gerekmektedir. Yapmaları gereken şey ise çok basittir. Belli bir süre aracı yüksek hızlarda kullanarak dpf’nin ısınmasını ve kurumları yakmasını sağlamak. Özellikle aracını sadece şehir içinde ve düşük süratlerde kullanan sürücülerin ara sıra bu temizliği sağlaması önemlidir. Çünkü DPF’nin tıkanması özellikle aracın çekişini düşürmekte ve özelliğini yitirmesi durumunda ciddi maliyetler açabilmektedir. 20 bin Türk Lirasını bulan bi değiştirme maliyetine katlanmak istemeyen bu dizel araç sürücülerinin ara sıra araçlarını otoban veya çevre yoluna çıkararak kısa bir müddet sıkıştırması bu masrafa katlanmamaları adına önemlidir.

Motor Nedir? Motor Çeşitleri Nelerdir? Tıklayınız!

c63 akrapovic 07 2

Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yapılır Yaptırılır?

Egzoz emisyon ölçümü Tüv Türk’ün muayene istasyonlarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği ölçüm istasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Eskiden muayeneyi yaptıran araç sahiplerine buna dair bir pul verilmekte ve muayene kartı tutulmaktaydı. Ancak yeni uygulamada bu pul verme işlemi kaldırılmış, ölçüm raporu araç sahiplerine teslim edilmeye başlanmıştır. Sıfır araç alan kişilerin bu muayeneyi üç yıl yaptırmasına gerek yoktur. Diğer araç sürücülerinin ise egzoz emisyon ölçümlerini iki yılda bir yaptırması gerekmektedir.

Egzoz emisyon ölçümü araçların egzozlarına takılan bir sensör yardımıyla yapılmaktadır. Bu sensör çıkan gaz miktarlarını ölçüp bilgisayar ortamına aktarırken, ölçümü yapan operatör aracı rolanti devrinde, düşük sabit devirde ve yüksek sabit devirde tutarak değişim oranlarını gözlemler. Bakanlığın belirlemiş olduğu standartların üzerinde gaz salınımı yapan araçlar muayeneyi geçemezler.

Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırmak Zorunlu mu?

Egzoz emisyonu yaptırmak Çevre Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca zorunludur. Bu ölçümler Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince belirlenen standartlarda yapılmak zorundadır. Bu kapsamda Egzoz Emisyon Ölçümü yaptırmayan veya egzoz emisyon standartlarına aykırı emisyona sebep olarak çevreyi kirleten ve yukarıda bahsettiğimiz Katalitik Konvertör ve DPF gibi egzoz emisyonunu olumlu yönde etkileyen parçaları iptal eden veya bu parçaları çalışmayan araç sahiplerine aşağıdaki cezalar uygulanacaktır.

Suçun Türü İdari Para Cezası
Egzoz Emisyon Ölçümü Yaptırmamak 1.546 TL
Standart Dışı Emisyona Sebep Olan Araç Sahibi Olmak 3.093 TL
Kat İptali, DPF İptali Yapan Araç Sahiplerine 1.546 TL

Egzoz Gazi Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’nin tam metni için Tıklayınız!

Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar?

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmak isteyen araç sahiplerinin ödemesi gereken bedel 2019 yılı 65 Türk Lirasıdır.

Araç alırken mutlaka bilmeniz gereken en sorunsuz ve masrafsız araba hangisi burdan öğrenebilirsiniz.

 Egzoz Emisyonu Yaptırmamak Hafif Kusur mu?

Trafikte yer alan binek araçların iki yılda bir, ticari araçların ise yılda bir kez araç muayenesine girmesi gerekmektedir. Bu muayene Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına Tüv-Türk tarafından kurulan araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Bu muayenede araçların hemen her aksamına bakılmakta ve durumlarına göre, hafif kusur, ağır kusur veya emniyetsiz şeklinde kusur sınıflandırmaları yapılmaktadır.

Ocak 2019’a kadar araçların egzoz emisyon ölçümlerinin bulunmaması veya bu ölçümlerin standart üstü çıkması “ağır kusur” kapsamındaydı. Bakanlıkça güncellenen kusur tablosunda egzoz emisyonu olmayan araçların araç muayenesindeki durumu “hafif kusur” olarak güncellendir. Yani egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan veya bu ölçümde standardı yakalayamayan araçlar Tüv-Türk tarafından gerçekleştirilen araç muayenesinde bu kalemde ağır kusur almayacak ve sırf bu sebepten kaynaklı olarak muayeneden kalmayacak.

Yorumlar

  1. KOLPAÇİNO Avatar KOLPAÇİNO dedi ki:

    Büyük ceza söz konusu gibi görünüyor.

  2. KOLPAÇİNO Avatar KOLPAÇİNO dedi ki:

    Büyük ceza söz konusu gibi görünüyor.

  3. KOLPAÇİNO Avatar KOLPAÇİNO dedi ki:

    Büyük ceza söz konusu gibi görünüyor.