kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Egzoz Gazı Emisyon Ücreti 2021 Ne Kadar? Egzoz Muayene Gecikme Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene işlemleri içerisinde yer alan egzoz gazı emisyon ücreti 2021 yılında ne kadardır? 2020 yılında 80 TL olan egzoz gazı emisyon ücreti 2021 yılında yapılan yeniden değerleme ile birlikte 87 TL olarak belirlenmiştir. Egzoz gazı emisyon ücreti ve gecikme ücreti detaylarını yazımız içerisinde yer almaktadır.

A+
A-

Makalede Neler Var?

Bilindiği üzere ülkemizde yer alan bütün kara taşıtlarının belirli süre aralıklarla periyodik olarak araç muayenesi yapılmaktadır. TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan muayenelerde araçların trafik emniyet ve güvenliğine uygun standartlarda olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu muayeneler esnasında araçlar her açıdan sıkı denetime tabi tutulmakta ve yapılan testlere göre araçların trafikte seyir etmeye uygun olup olmadıkları raporlanmaktadır. Muayene işlemleri binek otomobillerin sıfır olanlarında 3 yılın sonunda yapılırken, ikinci el otomobillerde ise her 2 yılda bir kez periyodik olarak yapılmaktadır.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü 2021 Ücreti ve Gecikme Bedeli

Araçların muayene edilmelerinin yanı sıra bir de araçlardan çıkan egzoz gazından dolayı çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi ve araçların gaz salınımının kontrol edilmesi adına egzoz gazı emisyon muayenesi yapılmaktadır. Egzoz muayenesi ise TÜVTÜRK tarafından yapılabileceği gibi egzoz gazı emisyon ölçümü hizmeti vermeye yetkili kurumlar tarafından da yapılabilmektedir. 2021 yılında gerek TÜVTÜRK tarafından yapılan gerekse de yetkili kurumlar tarafından yapılan egzoz emisyon muayene ücreti 87 TL olarak belirlenmiştir. 2020 yılında egzoz emisyon ücreti 80 TL iken, 2021 yılında belirlenen yeniden değerlendirme oranı (%9,11) ile birlikte 87 TL’ye yükselmiştir.

2021 yılında belirlene egzoz muayene ücreti 87 TL iken, muayene süresini kaçırdıktan sonra araç egzoz muayenesini yaptıran kişilere cüzzi bir miktar gecikme bedeli uygulanmaktadır. Gecikme ücreti cüzzi olmasına karşın, trafikte egzoz muayenesi olmayan araçlara çok ciddi rakamlarda ceza uygulanmaktadır. Egzoz gazı emisyon muayenesi yapılmaya araçlar için 2021 yılında uygulanacak ceza bedeli 2.067 TL ‘dir.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Genel Bilgiler

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonları’nın kontrolüne dair hazırlanan yönetmelik gereğince yapılır.

Gerekli Belgeler

  • Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapılacak aracın Tescil Belgesi.
  • T.C Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.

egzozdan çıkan duman tehlike sinyali olabilir - araba haberleri

Ölçüm Periyodları

  • Hususi (binek) ve Resmi Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir yapılmalıdır..
  • Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir yapılmalıdır.
  • Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.

TÜVTÜRK İstasyonlarında Araç Muayene İşlemleri Esnasında Nelere Bakılmaktadır?

TÜVTÜRK İstasyonlarında araç muayene işlemleri kontrol edilirken; “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Yönetmeliği” gereğince yayınlanan yönetmeliğe göre tüm motorlu ve motorsuz araçlarda aşağıda yer alan aksam, sistem veya parçaların kontrolü zorunlu olarak gerçekleştirilir:

  • Taşıt tanıtımı
  • Fren Sistemi
  • Direksiyon, Direksiyon sistemi
  • Görüş Özellikleri
  • Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma sistemi
  • Dingiller (Tekerlekler), Lastikler, Süspansiyon
  • Şasi ve Şasi Bağlantıları
  • Zorunlu Ekipmanlar
  • Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
  • Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller

Araç tanıtım numaraları, şasi numarası, motor numarası ve tescil plakasının, aracın “Trafik Tescil Belgesi”nde belirtilen numaralarla aynı olması gereklidir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.