kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Endüstri mühendisi nedir? Endüstri mühendisi görevleri nelerdir? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır? Kimler nasıl endüstri mühendisi olabilir? Ne iş yapar?

A+
A-

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Endüstri mühendisi; insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik bir sistemle uğraşan mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisliğini daha da ayrıntılı öğrenmek isterseniz yazımız tam size göre…

Hangi meslek olursa olsun o mesleği icra etmeyi düşünen bireyler o meslek hakkında merak ettiklerini araştırırlar. Özellikle merak ettikleri bazı şeyler o mesleğin ne iş yaptığı, iş koşullarının ne şekilde olduğu ve nasıl o mesleğin yapılabileceğidir. Buradan hareketle bizler sitemizde meslekler üzerine bu tip genel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Okuduğunuz yazımızda ise endüstri mühendisi hakkında bilgiler derlemeye çalıştık.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NEDİR, KİMDİR?

Endüstri üretim üzerine dayalı işlemler bütünüdür ve hammaddeden yardımcı malzemeye, insan gücünden enerjiye, makineye kadar her şey bu üretimin bir parçasıdır.

İşte endüstri mühendisleri de bu üretim sürecinde kullanılacak her türlü şeyi düşük maliyetli, yüksek kaliteli hale getirmek için çalışmalar yürüten ve bu amaçla yönetim, planlama, denetim proje üretimi gibi basamaklarda görev alan mühendis grubudur.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ OLARAK KİMLER ÇALIŞABİLİRLER?

Bir mesleği yapmak için öncelikle o alanda eğitim alınmış olması gerekmektedir. Bu bazı mesleklerde 2 yıllık bir eğitim ile bazılarında usta çırak ilişkisi ile bazı mesleklerde ise lisans veya lisansüstü eğitim ile mümkün olmaktadır. Endüstri mühendisi olabilmek için de en az ilgili bir lisans programı bitirmek gerekmektedir. İlgili lisans programı endüstri mühendisi olmak için endüstri mühendisliği veya türevi bir bölümdür.

Ayrıca bu alanda lisansüstü eğitim alma şansını elde edebileceğiniz bir lisans programı bitirdiyseniz de lisansüstü öğrenim görerek de endüstri mühendisi olma şansını özel sektörde firmalara bağlı olarak elde edebilirsiniz.

Alınan eğitim tabi ki sadece bu işin ilk basamağıdır ve endüstri mühendisi olarak meslek sahibi olmak isteyen bir birey için izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kamuda çalışmak için KPSS’ye yani kamu personeli sınavına girerek ilanları takip etmek, ilanlara başvuru yapmaya veya merkezi atama ile atanmayı sağlayacak yeterlilikte puan almaktır. Diğeri ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara başvuruda bulunmaktır. Bu başvurular kimi zaman açılan ilan sonrasında kimi zaman da ilan olmasa bile bu alanda hizmet veren firmalara cv bırakmak suretiyle yapılmaktadır. Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere özel sektörde endüstri mühendisi olabilmek için bir şirketin sizden beklediği donanıma sahip olmalısınız.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Endüstri mühendisleri tanımında da bahsettiğimiz üzere üretim sürecinde düşük maliyet, yüksek kar amacıyla hareket eden, maksimum performans ve kaliteyi yakalamak için çalışan ve bu amaçla projeler üretip hayata geçiren bir iş yapmaktadırlar. Endüstri mühendisinin en temel görevleri üzerinden mesleği daha iyi anlamak mümkün olacaktır:

  • Üretilecek olan ürüne göre üretim sürecinin planlamasını yapmak
  • Üretimin en uygun zamanda ve maliyet ile gerçekleşmesi adına makine ve donanım seçimini yapmak
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin stok ve ürün kontrolü yapmak
  • Mal ya da hizmetin tüketiciye sağlayacağı faydanın en yüksek düzeyde olması amacıyla dağıtım yönetimini ve bu durumun uygulanmasını sağlamak.
  • Bünyesinde barındığı firmanın, kurumun talepleri doğrultusunda kalite standartlarına uygun ve doğru zamanda üretimin gerçekleşmesini sağlayacak projeler oluşturmak, bu projelerin yürütülmesini ve denetlenmesini sağlamak
  • Yöneticilere karar aşamasında yardımcı olmak maksadıyla gerekli verileri hazırlamak
  • Bağlı bulunduğu kurum ve kuruluşta kendisine bağlı olarak çalışan personelin koordinesini sağlamak, denetimini yapmak

endustri muhendisi ne is yapar

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Endüstri mühendisi olarak özel sektörde çalışan bireylerin çalışma şartları ve saatleri bağlı oldukları firmaya göre değişmekle birlikte genellikle başlangıç seviyesinde iyi denmeyecek seviyededir. Uzun, haftalık 55-60 ve belki daha fazla mesai saatleri, sürekli iş yetiştirme telaşı, yeni başlamış personel olarak bir çok işin sırtlarına yüklenmesi gibi nedenlerden dolayı özel sektör başlangıç noktasında tam manasıyla tatmin edici durumda değildir fakat tabi ki donanım sahibi oldukça, deneyim kazandıkça bu durum tam tersi yönde değişmektedir.

Kamuda veya özel sektörde fark etmeksizin çalışma ortamları genellikle ofis ortamıdır ve projeleri oluşturur ve yönetirler. Tabi ki kamu yine başlangıç seviyesi için daha kısa mesai saatleri ve iş garantisi sebebiyle daha iyi çalışma koşulları vadetmekle birlikte yıllar içinde elde edilen kazanç özel sektörden daha az olmaktadır.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ HANGİ ARAÇ GEREÇ VE EKİPMANLARI KULLANIR?

Bir mühendis çalışırken, araştırma yaparken, proje oluştururken bir takım araç ve gereçten, ekipmandan faydalanır. Endüstri mühendisleri de büro malzemelerinden, çizim aletlerinden, bilgisayar ve benzeri elektronik aygıtlardan ve çalıştığı işe bağlı yazılım ve uygulamalardan faydalanırlar.

Eğitim, kariyer planlama, meslekler, alımlar ve benzeri tüm konularda bilgi almak, soru sormak ve paylaşımlarda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.