kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Enerji Sistemleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Enerji sistemleri mühendisi ne kadar maaş alıyor? Brüt ve net maaşları ne kadar? Özel sektörde ve devlette enerji sistemleri mühendisi maaşı ne kadar?

A+
A-

Enerji Sistemleri Mühendisi maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız bu yazımız sizler için. Bu meslek ile ilgili aklınıza takılabilecek her türlü sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Maaş konusu ülkemiz adına oldukça ilginçtir. Maaşını gizleyenler, gizlemek isteyenler olduğu gibi herkesin maaşını, ne kadar kazandığını öğrenmek isteyenler de mevcuttur. İnternet hayatımızın bu kadar içine girmeden önce her meslek grubunun ne kadar kazandığını öğrenmek oldukça zordu. O meslek grubundan ne kadar kazanıldığını öğrenebilecek birisini tanımak gerekiyordu ki ne kadar kazandıklarına dair bilgi sahibi olunabilsin.

Tabi ki sadece kuru bir meraktan değil bir mesleğe başlamadan hemen önce veya mesleği yapmaya karar verip vermeme aşamasında da insanlar o meslekte ne kadar kazandıklarını, kazanacaklarını öğrenmek isterler ve bu da en doğal haklarıdır. Bu açıdan biz özellikle böyle bir amaçla araştırma yapan okuyuculara yol göstermesi açısından mesleklerin maaş bilgilerini derleyebildiğimiz kadar sunmaya çalışıyoruz. İçeriğimizde enerji sistemleri mühendisi maaşlarına dair bilgiler edinebileceksiniz.

DGS Enerji Sistemleri Mühendisliği

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ OLUNUR?

Enerji sistemleri mühendisliği ile ilgili olarak bu başlığı daha kapsamlı incelediğimiz ilgili içeriğe aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz fakat maaş bilgisinden önce genel haliyle enerji sistemleri mühendisi nedir ona dair bilgi vermek yerinde olacaktır.

Enerji sistemleri mühendisi her türlü yakıttan veya kaynaktan üretilen enerjinin çevreye daha az zararlı, daha az maliyetli, kaliteli, tüketici açısından uygun fiyatlı olması açısından çalışmalar yürüten, araştırmalar yapan, proje üreten uygulamaya koyan mühendistir.

Enerji sistemleri mühendisi görevleri kabaca şu şekildedir:

  • Yenilenebilir enerji teknolojilerinin tasarımında ve geliştirilmesinde bu sürecinin bir parçası olmak
  • Yenilenebilir enerji üretimini var olan güç sistemlerine entegre etmek
  • Saha incelemelerinde bulunmak
  • Ekipman tasarlamak ve doğru ekipmanları seçmek
  • Laboratuvar deneyleri yapmak ve bu deneyleri büyük ölçekli endüstriyel süreçlere uyarlamak
  • Hizmet anlaşmaları ile ilgili görüşmeler yapmak, ilgili maliyet ve geliri yönetmek, yöneticilere bilgi vermek, destek olmak
  • Enerji kaynaklarının kullanımını daha uygun maliyetli hale getirmek ve kullanıcının da bundan faydalanmasını sağlamak
  • Ülkelerin enerji stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunmak
  • Çalışılan firmanın çalıştığı alana ve taleplerine göre proje oluşumunda görev almak ve bu projelerin kalite standartlarında, doğru biçimde ve zamanında hayata geçirilmesi sürecini yönetmek ve denetlemek
  • Altında çalışan yardımcı, teknik personellerin denetimini yapmak, iş takibi ve kontrolünü sağlamak ve onları organize etmek

Peki nasıl enerji sistemleri mühendisi olunur sorusunun cevabına gelecek olursak enerji sistemleri mühendisi olmak için bir kişinin öncelikle ilgili bir bölümden mezun olması gerekmektedir ve enerji sistemleri mühendisliği yapabilmek için de bu bölüm enerjisi sistemleri mühendisliği veya benzeri bölümlerdir. Bu bölümden mezun olduktan sonra kamuda enerji sistemleri mühendisi olmak isteyen bir birey KPSS’ye girmeli ve mesleğe yerleşmesine yetecek bir puan elde etmelidir. Özel sektör için ise izlenebilecek yol mezuniyet sonrası iş ilanlarına başvuru yapmak işe kabul görmeyi beklemektir.

 

enerji sistemleri muhendisi ne is yapar 1

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR?

Kamudaki enerji sistemleri mühendislerinin net maaşlarını şu tablodan görebiliriz.

Yeni başlayan Enerji Sistemleri Mühendisi: 12500-15750 Türk Lirası

Devlette yeni başlayan bir enerji sistemleri mühendisi maaşı net maaş olarak incelendiğinde 12600-15800 TL ortalamasında görünmektedir. Öncelikle buradaki rakamı aralık olarak vermemizin nedeni kurumdan kuruma kuruluştan kuruluşa değişebilen ek ödemeler, AGİ, çocuk yardımı vb. etkenlerdir. Bunlara bağlı olarak enerji sistemleri mühendisi net maaşı buradaki rakamlara denk gelmekte hatta aşağı veya yukarı yönlü 100-200 TL oynaklık gösterebilmektedir.

İkinci olarak enerji sistemleri mühendisi net maaşı diye belirtmemizin sebebi genellikle piyasada dolaşan bilgilerde brüt maaşların görünüyor olmasından kaynaklı olarak her meslek grubunun isyanlarını görüyor olmamızdır. Brüt maaş aslında bir çalışanın asıl ve toplam geliridir ve maaş yerine gelir denerek bunun anlaşılması gerekir fakat maaş ele geçen para üzerinden değerlendirildiği için devlete yatırılan gelir vergisi, GSS primi, emeklilik kesintisi gibi giderler olan toplamda 1000-1500 TL civarında olan bu giderler üzerinden sorun çıkmaktadır. Bu giderleri eklediğimizde yeni başlayan bir enerji sistemleri mühendisi brüt maaşı 7500-8000 TL civarlarındadır.

İkinci altı aylık zammın gerçekleşeceği temmuz ayında ocak ayındakine yakın bir zam yapılması halinde ise enerji sistemleri mühendisi temmuz zamlı net maaşı 16850-17000 TL civarlarına denk gelecektir lakin gelir vergisi diliminde üst kısma geçileceği için bunun biraz daha altında ele geçen para olacaktır.

ÖZEL SEKTÖR ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAÇ TL?

Enerji sistemleri mühendisliği veya başka bir meslek grubu (istisna bazı meslekler hariç) genellikle özel sektörde işe başlarken asgari ücret dolaylarında bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Asgari ücret zammından sonra 8506 TL’ye yükselmiştir ve enerji sistemleri mühendisleri başlangıç seviyesinde bu civarlarda maaş almaktadırlar. Kişinin kendini geliştirmiş olması, girebileceği kurum ve benzeri değişkenlere bağlı olarak da bu rakam 9500 TL civarlarına kadar çıkabilmektedir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği iş imkanı var mı?

Bu bölümden mezun olan enerji mühendisleri hem kamuda hem de özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.