kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Artar Mı? Ne Kadar Artar?

Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Artar Mı? Ne Kadar Artar? 2023 Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Ne Kadar Artar? Eşi Ücretsiz İzne Çıkan Memur Asgari Geçim İndirimi Alır Mı?

A+
A-

Türkiye’de binlerce devlet memuru ve emeklisi, bu memur ve emeklilerin eşleri ve çocukları bulunur. Ayrıca memur olmak isteyen milyonlarca kişiyi de unutmamak gerekir. Tüm bu kişilerin sayısı milyonlarla ifade edilmektedir. Bu nedenle memuriyet ile ilgili hemen hemen her konu büyük bir çoğunluğun dikkatini çekmektedir. Örneğin eşi ücretsiz izne ayrılan memurların maaşlarının artıp artmayacağı sık sık sorulara neden olmaktadır. Özellikle de yeni tip Koronavirüs salgını süresince ücretsiz izne ayrılan kişilerin sayısının arttığı düşünüldüğünde ve hamilelik süresince izne çıkan kişiler hesap edildiğinde bu soruya verilecek cevap oldukça önem kazanmaktadır. Peki eşi ücretsiz izne çıkan memurun maaşı artar mı? Eşi ücretsiz izne ayrılan memurun maaşı ne kadar artar?

Devlet Memuruna Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Artar Mı? 

Eşi ücret karşılığında aktif olarak bir iş yerinde çalışan memurun aylık maaşı, eşi çalışmayan kamu personeline göre daha az olduğundan çalışan eşin ücretsiz ya da başka bir ifadeyle aylıksız izne çıkması memurun net maaşını yükseltebilmektedir. Memur, ücret karşılığında aktif olarak çalışmayan eşinden dolayı asgari geçim indirimi ve aile yardımı ödemesi alabilir. Bu nedenle eşi çalıştığı için aile yardımı, asgari geçim indirimi alamayan kamu personeli, eşi ücretsiz izne çıktığında bu haklardan faydalanabilir. Yani eşi ücretsiz izne çıktığında asgari geçim indirimi (AGİ) ve aile yardımı ödemesi alabilir. Bu da maaşlarını yukarı yönlü etkilemektedir.

Eşi ücretsiz izne çıkan memur bu konuyu Aile Yardımı Beyannamesi düzenleyerek kuruma bildirmelidir. Bu bildirimi izleyen aybaşından itibaren eş için aile yardım ödeneği alabilir. Ücretsiz izin süresi bittikten sonraki aybaşından itibaren de bu izin bu yardım eksilir. Ücretsiz izin biterken aile yardımının kesilebilmesi için memurun yeniden beyanname vermesi gerekir. Bunun yanı sıra aile yardımı ödenmesi için verilen beyannamede izin süresinin biteceği tarihin de belirtilmesi halinde yeniden beyanname verilmesine gerek olmayacağı tahmin edilmektedir. kamu haber

 

2021 Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Ne Kadar Artar?

2021 yılının ilk 6 ayındaki rakamlara göre bir memura eşinden dolayı ödenmekte olan aile yarımının net miktarı 376 lira 83 kuruştur. Eşi ücretsiz izne çıkan memurun maaşı da bu kapsamda yaklaşık 377 Türk Lirası artar. 2021 yılının ikinci yarısında ise aile yardımındaki artışa göre aylığındaki artış da daha yüksek olacaktır. Ancak bu artık sadece aile yardımına yöneliktir. Ücretsiz izne çıkan eşi için devreye girecek bir diğer ödeme ise asgari geçim indirimi yani kısaca AGİ’dir.

Eşi Ücretsiz İzne Çıkan Memur Asgari Geçim İndirimi Alır Mı?

Farklı nedenlerle ücretsiz izne çıkan eşi için memura her ay asgari geçim indirimi uygulanabilir. Memur için uygulanan AGİ ödemesinin artması da aylık ücretten eksilecek gelir vergisi miktarını azaltır ve aylık net maaşı artırır.

Eşi ücretsiz izne çıkan memur bu durumu kuruma bildirdiğinde, bildirimi izleyen aybaşından itibaren ehr ay eşinden dolayı AGİ’den de yararlanabilir. Ücretsiz izin bitiminde eşi göreve başlayan kamu personeline göreve başlama tarihini izleyen aybaşından itibaren AGİ uygulaması yapılmaz. Eşi izne çıkan personel eşi nedeniyle AGİ alan personel izin bitiminde artık ödemenin eksilmesi için yeniden bildirimde bulunması gerekir. AGİ’den yararlanmak için yapılan başvuruda izin süresinin biteceği tarihde belirtilmelidir. İzin bitiş tarihi bildirildiğinde yeniden bildirime gerek olmayabilir. Personel ek belge işinden kurtulur.

2021 yılındaki rakamlara göre kamu personeline eşinden dolayı aylık 53.66 TL AGİ ödemesi yapılabilir. 2021 yılının ikinci yarısında ise bu rakam daha da artabilir. Ancak net olarak ücretsiz izne çıkan eş için memura yaklaşık 54 TL ödenmektedir.

Memurun Kademesi İlerlediğinde Maaşı Ne Kadar Artıyor?

Eşi Ücretsiz/Aylıksız İzin Alan Memurun Maaşı Ne Kadar Artar?

Herhangi bir nedenden dolayı eşi ücretsiz izne çıkan, aylıksız izne ayrılan memuru Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve aile yardımı ödemeleri nedeniyle artmaktadır. Peki bu artış miktarı ne kadar olur? Eşi ücretsiz izne çıkan memurun net maaşı 2021 yılının ilk yarısında 376,83 aile yardımı ve 54,66 TL asgari geçim indirimi olmak üzere toplamda 430,90 TL olarak artacaktır.

Devlet memuru kaç yıl ücretsiz izin alabilir?

Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.