kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nasıl Fizyoterapist Olunur?

​​​​​​​Fizyoterapist nedir, fizyoterapist ne iş yapar, fizyoterapist nasıl olunur, fizyoterapist görevleri nelerdir, fizyoterapist çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Nasıl Fizyoterapist Olunur?

Fizyoterapist, herhangi bir kaza durumu sonucu ya da sağlık hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan fiziksel bozuklukların tedavisinde uzman kişilerle birlikte hizmet veren meslektir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar meslek hakkında bilgi toplamalıdırlar, bu adaylar için önemli bir konudur. Bizler okurlarımıza fikir vermesi amacıyla derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar hazırlıyoruz. Bu yazımızda fizyoterapist hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

FİZYOTERAPİST NEDİR?

Fizyoterapist her türlü fiziksel yaralanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hareket bozukluklarına, yaşlılıkta ortaya çıkan fonksiyon bozukluklarına uzman hekimin yönlendirmesi sonucu müdahale eden ve bu alanlarda hizmet veren bir meslektir. Fizyoterapist aslında sadece hastalanma anında değil öncesinde de fiziksel aktiviteler konusunda hizmet vermektedir. Fizyoterapist nedir sorusunun cevabını daha net almak için fizyoterapist ne iş yapar, görevleri nelerdir kısmına bakabiliriz.

NASIL FİZYOTERAPİST OLUNUR? KİMLER FİZYOTERAPİST OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Fizyoterapist olmak isteyen bir bireyin izleyeceği en temel yöntem bu mesleği yapmasını sağlayacak bir lisans programını kazanmaktır. Türkiye’de bu mesleği icra etmeyi sağlayacak lisans programları şu şekildedir:

  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Bu lisans programlarını bitirmenin yanı sıra bitirilen lisans programının el vermesi sonucu başvuruda bulunularak lisansüstü eğitim alındıktan sonra da fizyoterapist olarak çalışma şansı elde edilebilir.

Kamuda bu mesleği icra etmek için adayların KPSS’ye girip atanmalarına yetecek bir puan almaları gerekmektedir. Özel sektörde çalışabilmek için ise adayların yeterliliklerini kazanıp bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlara başvuru yapması beklenmektedir.

FİZYOTERAPİSTİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda nedir kısmından da anlaşılacağı üzere fizyoterapistler fiziksel olarak alınan hasarlar sonucu bu kaybı yaşayan uzuvların iyileştirilmesi veya daha iyi hale gelmesi için çalışmaktadırlar. Fizyoterapist görevleri fizyoterapistin ne iş yaptığını daha iyi anlamayı sağlayacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre fizyoterapist görevleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Sağlıklı şahıslarda kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planlamak ve bunları uygulamak

Hastalık durumlarında ise;

  • Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı hekimin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman hekimlerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için direktiflerine bağlı olarak hasta bireylerin hareket ve fiziki fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapmak
  • Fizyoterapi programında belirlenen hedeflere ulaşma maksadıyla hastanın rol ve görevlerini tanımlamak
  • Fizyoterapi programı ve hastanın iyileşme süreci ile ilgili bilgileri kaydetmek
  • Koruyucu ve destekleyici rehabilitasyon cihaz ve teknolojilerinin kullanımı konusunda uzman doktorla birlikte, uygun ölçü ve özellikleri belirlemek, öneri geliştirmek, hasta ve aileye eğitim vermek
  • Fizyoterapi sürecinde, uygulanan fizyoterapi programının hasta için uygun olmadığını veya programını bitirmek gerektiğini öngördüğü durumlarda ilgili hekime görüş bildirmek, hekimin programın uygulanmasında ısrar etmesi durumunda söz konusu programı, durumu kayıt altına alarak uygulamak
  • Fizyoterapi programı için uygun olan teknolojik ekipmanı güvenli ve etkili bir şekilde kullanmak ve ortaya çıkabilecek istenmeyen etkileri ve komplikasyonları önlemek için gerekli önlemleri almak

fizyoterapist ne is yapar

FİZYOTERAPİST ÇALIŞMA ŞARTLARI VE FİZYOTERAPİST ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Fizyoterapistler hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak yorucu bir iş icra etmektedirler bu da çalışma şartlarının yorucu olduğuna işaret etmektedir. Çalışılan hastaların fiziki engellerinin olması ve onlara bedenen de yardım edecek olmak bu işin fiziki yorgunluğu kısmını oluştururken bu hastaların psikolojik olarak da iyi durumda olamayabileceği gerçeği mesleği psikolojik olarak yorucu kılmaktadır.

Sağlık alanında çalışılan meslekler genellikle yorucu, yıpratıcı mesleklerdir ve fizyoterapistlik de bunlardan nasibini alan bir meslektir.

Çalışma saatlerine geldiğimiz zaman ise fizyoterapist olarak kamuda görev yapan bireyler ek mesailerin ve nöbetlerin dışında tüm kamu görevlileri gibi haftalık 40 saat çalışmaktadırlar. Yazdığımızdan da anlaşılacağı üzere ek mesai ve nöbetler sonucu bu süre uzayabilmektedir. Özel sektörde ise daha başlangıçta haftalık 40 saatten fazla çalışılabilecek olması söz konusudur ve yine özel sektörde de çalışılacak kurum veya kuruluşa bağlı olarak nöbet ve ek mesailer olması durumunda uzun çalışma saatlerinin olduğunu söyleyebiliriz.

İDEAL BİR FİZYOTERAPİST NASIL OLMALI?

Fizyoterapist olacak bireyin hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlam bir yapıda olması beklenir. Alanındaki gelişmeleri takip eden ve bunlar üzerinden en son tedavi yöntemlerini kullanan, kendini alanında yetiştirmiş, fizik ve biyolojiyi iyi bilen, sabırlı, titiz, dinamik karakterde olmaları da önemlidir.

İnsan sağlığı alanında çalışacak her bireyde olduğu gibi yapılan işin sağlık ile ilgili olduğunun bilincinde olmak ve insanlar ile iyi geçinmeyi, iyi iletişim kurmayı becerebilmek de fizyoterapistlerden beklenebilecek davranışlar arasındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.