kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Gemi ve deniz teknolojisi mühendisi nedir? Nasıl olunur? Gemi ve deniz teknolojisi mühendisi çalışma şartları nasıldır? Çalışma saatleri nasıldır? Görevleri nelerdir? Ne iş yapar?

A+
A-

Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi Nasıl Olunur?

Mühendislik ilgili gerekli eğitim sürecini tamamlayan kişilerin kazanmış oldukları unvandır. Ülkemizde gençler arasında da en çok seçilen mesleklerden biri mühendisliktir diyebiliriz. Gemi ve Deniz Teknolojisi mühendisliği de Mühendislik dalıdır.

Bir mesleğe başlamadan önce bir meslek adayının o mesleği araştırması doğaldır. Çalışma saatleri nasıl, çalışma şartları nasıl, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir gibi soruların en temelde bir mesleği anlamaya yardımcı olur. Herhangi bir mesleği yapmayı düşünen aday için bizler de fikir veren yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda gemi ve deniz teknolojisi mühendisi mesleğine dair bilgiler vermeye çalıştık.

GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ NEDİR?

Hem deniz altı ve deniz üstü araçlarına hem de denizlere dair çalışmalar ve projeler yürüten, tasarımlar yapan, tasarlanan şeylerin üretilme sürecinde çalışmaları yürüten ve tüm bunları alanının mühendislik teknikleri ve bilimsel teknikler ile yapan mühendislere gemi ve deniz teknolojisi mühendisi denmektedir.

NASIL GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ OLUNUR? 

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisi olmanın yolu lisans düzeyinde gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünü veya buna benzer, türevini bitirmekten geçmektedir. Bunun dışında başka bir lisans programı mezunu olunması durumunda lisansüstünde gemi ve deniz teknolojisi mühendisi veya benzeri bir programın öğrenimini görerek de gemi ve deniz teknolojisi mühendisi olmanın yolunu özel sektörde firmaların inisiyatifleri doğrultusunda açmak mümkündür.

Tabi ki herhangi bir bölüm mezunu olmak o mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde veya kamuda gemi ve deniz teknolojisi mühendisi olabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle özel sektörde gemi ve deniz teknolojisi mühendisi olarak görev yapmayı düşünen bir bireyin yeterli donanıma sahip, alanına hakim, dil bilen ve kendini geliştirmiş olması aranır. Bu özelliklere haiz olan bir birey özel sektörde gemi ve deniz teknolojisi mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşların alımlarını takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelidir.

Kamuda gemi ve deniz teknolojisi mühendisi olabilmek için ise kamu personeli seçme sınavı (KPSS) adını taşıyan sınava girmek ve ilanlara başvuru yapmayı veya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak puanı almak gerekmektedir. Ama bir gerçeği de bilmek gerekiyor ki bu alanda kamuya çok fazla alım yapılmamaktadır.

GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisleri hem deniz ulaşım araçlarının üretiminde, hem denizin kendisine dair hem de denizde bulunan hammaddelere dair çalışmalar yürütmektedirler ve bu işler ile bu işleri kapsayan her türlü işle uğraşmaktadırlar. Genel olarak gemi ve deniz teknolojisi mühendisi görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Deniz ulaşım araçlarının, denizlerin ve kıyı yapılarının standartlara uygun olarak tasarlanmasını sağlamak
  • Denizde bulunan hammaddelerin bulunmasında çıkartılıp işlenmesinde kullanılacak araçları tasarlamak ve üretimini yaptırmak
  • Denizcilik alanında faaliyet gösteren yapıların şantiyelerinde üretim planlayıcı ve denetleyici görevini üstlenmek
  • Deniz araçlarının onarım ve bakımında görev almak
  • Deniz kirlilik seviyesini azaltmak için çalışmalar yapmak
  • Tüm bu alanlardaki teknolojik gelişmeleri takip etmek ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamak
  • Alt birimlerinde çalışan personellerin denetimini ve yönetimini yapmak

gemi ve deniz teknolojisi muhendisi ne is yapar

GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI 

Gemi ve deniz teknolojisi mühendislerinin çalışma şartları çalışılan kuruma, çalışılan birime göre değişiklik gösterse de gemi ve deniz teknolojisi mühendisleri su ve ulaşım araçları üzerine bir meslek yaptıkları için içinde denizi barındıran bölgelerde çalışmaktadırlar ve bu her bireyin daima içinde bulunmak istediği bir ortam, yapı olmayabilir.

Duruma göre büroda proje üretiminde duruma göre de projenin yürüdüğü sahalarda çalışılan bir meslek gurubu olan gemi ve deniz teknolojisi mühendisliğinin maddi olarak tatmin ediciliği de tartışmalıdır, sahip olunan donanıma bağlı olarak yüksek maaş veren firmalarda da düşük maaş veren firmalarda da çalışılabilmektedir.

Buna bağlı olarak gemi ve deniz teknolojisi mühendisliğinin çalışma şartları ne çok iyidir ne de çok kötüdür demek doğru olmayacaktır.

Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliğinin çalışma saatleri noktasında yine çalışılan firmaya, kuruluşa göre değişkenlik göstermek ile birlikte gemi ve deniz teknolojisi mühendisleri özel sektördeki birçok meslek gibi günlük 9-10 saati, gün olarak da haftada 6 günü bulan çalışma saatlerine sahiptirler.

Merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.