kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gümrük Kıymeti Nedir, Kıymet Belirleme Yöntemleri Nelerdir?

Gümrük idarelerine beyan edilen bir eşyanın değerini gösteren ve vergi matrahına konu olan unsura gümrük kıymeti denilmektedir. Bu kıymeti belirleme yöntemleri nelerdir? Haberimizde…

A+
A-

Gümrüklerde yapılan beyan işlemlerinin en önemli saç ayaklarından bir tanesi kıymet olarak bilinmektedir. Tarife, menşei, kıymet ve rejim unsurları gümrük işlemlerinin saç ayaklarını oluşturmaktadır.

Kıymet Nedir? Gümrük kıymeti, eşyanın bir ülkeden diğerine fiziksel hareketi sonucunda ithalatçının (alıcının) ithalatın yapılacağı gümrük idaresine bir beyanname ile verdiği gümrük vergisi matrahının ana unsuru olan eşyaya ait değerdir.

Gümrük Kanunu 23. Maddesine göre eşyanın gümrük kıymeti, Gümrük Tarifesinin ve eşya ticaretine ilişkin belirli konularda getirilen tarife dışı düzenlemelerin uygulanması amacıyla, bu bölümde yer alan hükümler çerçevesinde belirlenen kıymettir. kamu haber

Gümrük Personel Maaşları 2023

Kıymet, alıcı ile satıcı arasında serbest dış ticaret piyasası koşullarında belirlenen, alış-veriş konusu yapılacak eşya için atfedilen değerdir. Gümrük idarelerince yapılan işlemlerde gümrük vergisi matrahını oluşturan unsurdur.

Kıymetin Türk Lirası olarak beyan edilmesi zorunludur. Yurt dışından ithal edilen eşyanın veya yurt içinden ihraç edilen eşyanın faturasında belirtilen kıymet döviz kuru cinsinden belirtilebilir. Bu durumda fatura veya diğer belgelerde yazılı yabancı paralar, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Döviz Satış Kurları” üzerinden Türk Lirasına çevrilir.

Gümrük Kıymeti Belirleme Yöntemleri

Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşmasının 7. Maddesinde gümrük kıymeti basamakları 6 adettir. Bu basamaklar ulusal mevzuatımızda Gümrük Yönetmeliğinin 45. maddesi ile 50. maddeleri arasında yer almaktadır. Bu basamaklar, gümrük kıymetini belirleme yöntemlerini gösterir.

  • 1) Satış Bedeli Yöntemi
  • 2) Aynı Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
  • 3) Benzer Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
  • 4) İndirgeme Yöntemi
  • 5) Hesaplanmış Kıymet Yöntemi
  • 6) Son Yöntem

CIF Kıymet Nasıl Hesaplanır?

Gümrük vergisi matrahını oluşturan CIF Bedel aşağıda formülasyon sayesinde hesaplanır. Gümrüklerde bir eşyanın CIF Bedeline ulaşmak için, alıcı ve satıcı tarafından nakliye faturası düzenlenmemiş ve sigorta poliçesi yapılmamış ise bu durumda gümrük mevzuatına göre navlun ve sigorta emsal alınır. Gümrük mevzuatında emsal navlun %10 ve emsal sigorta da %3 olarak kabul edilir. Eşyanın fatura bedeli üzerinden emsal navlun ve emsal sigorta alınarak CIF bedele ulaşılır.

FOB BEDEL = (İthal edilen eşyanın veya ihraç edilen eşyanın fatura kıymetidir. Bu bedel ihracatta FOB olarak ifade edilirken, ithalatta FCA olarak ifade edilir.)

  • + Yurt Dışı Nakliye Bedeli (Navlun)
  • + Sigorta
  • + Yurt Dışı Giderler (Yükleme, elleçleme ve diğer yurt dışı giderler)

CIF BEDEL oluşur. (FOB/FCA + Navlun + Sigorta + Yurt Dışı Giderler)

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

Gümrük Kıymet tablosu nedir?

DTÖ kıymet Antlaşması’nın hükümleri çerçevesinde belirlenen, ithal eşyasına ait gümrük kıymetinin unsurlarını içeren belgedir. Gümrük beyannamesinden ayrı bir formdur. İthal eşyasının kıymetine giren unsurları içerir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.