kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? Kimlerin Sınava Girmesi Gerekiyor?

Adalet Bakanlığı İdari Yargı Ön Sınavı nedir? Sınava kimlerin girmesi gerekiyor? İdari Yargı Ön Sınavı konuları nelerdir? Sınavda başarı koşulu nedir? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Adalet Bakanlığı’nın 2019 yılında gerçekleştirmeye başladığı 2019 Yargı Reformu düzenlemeleri ile gerek Hukuk Fakültesi’nden mezun adaylar gerekse hukuk mesleklerine girme hakkı bulunan diğer fakültelerden mezun adaylar için bir dizi yeni sınav oluşturuldu. Hangi meslekler hukuk mesleği sayılıyor? İdari Yargı Hakimliği için durum nedir? İdari Yargı Ön Sınavına kimler girecek? İdari Yargı Ön Sınavı konuları neler? 2020 İdari Yargı Ön Sınavı ne zaman yapılacak? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızın devamında vermeye çalıştık. Kamu Haber

Hukuk Meslekleri Nedir? Hangi Meslekler Hukuk Mesleği Sayılacak?

Adalet Bakanlığı’nın son yaptığı düzenlemeler ile birlikte hukuk mesleği olarak belirttiği ve yeni giriş şartları belirlediği dört meslek bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından Hukuk Mesleği olarak belirlenmiş olan ve yeni sınav sistemlerine tabi bulunan Hukuk Meslekleri şunlardır;

-Adli Yargı Hakim Adaylığı mesleği
-Noterlik mesleği
-Avukatlık Mesleği
-İdari Yargı Hakim Adaylığı mesleği

Adalet Bakanlığı’nın Hukuk Mesleği olarak belirlemiş olduğu bu mesleklerin tamamına üniversitelerde yer alan Hukuk Fakülteleri’nden mezun olan adaylar girebilmektedir.

Hukuk Fakültesi mezunları için bu mesleklere girişte ön eleme sınavı olarak gerçekleştirilecek olan sınavın adı ise; Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’dır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na girecek olan Hukuk Fakültesi mezunu adaylar, sınavda başarılı olmaları durumunda, yukarıda yer alan hukuk mesleklerine giriş için belirlenmiş olan ana aşamaya başvuruda bulunma hakkı elde etmektedir. Bu aşamalar Avukatlık ve Noterlik meslekleri için staj başlatma, her iki hakimlik alanı içinse Hakimlik Sınavı’na başvuruda bulunma aşamalarıdır.

Hukuk Fakültesi mezunlarını alakadar eden Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na dair detayları aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanarak ulaşacağınız yazımızda inceleyebilirsiniz;

Bu noktada İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuru konusu, Hukuk Fakültesi dışında bu mesleğe girme hakkı bulunacak olan diğer fakültelerden mezun adaylar için farklılaşmaktadır.

Kimler İdari Yargı Hakimi Olabilir?

İdari Yargı Hakimliği sınavına; üniversitelerin Hukuk Fakülteleri’nden mezun olan adayların yanı sıra Adalet Bakanlığı tarafından ilan safhasında belirlenecek alanlardan mezun adaylar da başvuruda bulunabilmektedir. Bu konuda yapılan düzenlemeler Adalet Bakanlığı’na ihtiyaç duyulan alanların tespitinde inisiyatif tanımış, Bakanlık ise bu inisiyatifi üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Maliye ve İktisat alanları yönünde kullanmıştı. Yeni yapılan düzenlemeler ile bu hükmün sürekli hale getirilmesi söz konusu. Yani İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na saydığımız alanlardaki adayların başvuru hakkı devam edecek şekilde düzenlemeler gerçekleştirilmektedir.

Bu durumda yeni sistemde İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na Hukuk Fakültelerinden mezun adaylar ile şartları sağlamak koşuluyla İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Maliye ve İktisat alanlarından mezun adaylar başvuruda bulunabilecektir.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuruda bulunmak için bu adaylardan

-Hukuk Fakültesi mezunu adaylar Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda,
-Diğer alanlardan mezun adaylar ise İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı olmak zorunda olacaktır.

İdari Yargı Hakimliği Alımında İİBF/SBF Mezunlarına Kota Uygulanacak mı?

Geçtiğimiz döneme kadar 2802 sayılı Kanun hükümlerinde İdari Yargı Hakimliği alımları için yazılı sınavda başarılı olan adaylar için gerçekleştirilen sözlü mülakatlar neticesinde başarılı sayılarak mesleğe girme hakkı olacak adayların en fazla %20’sinin Hukuk Fakültesi dışında okullardan mezun adaylar içerisinden alınabileceği hükmü yer almaktaydı. Bu hüküm kaldırılmış, kotasız olarak alımlar gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Ancak 2019 Yargı Reformu ile birlikte %20’lik kota uygulaması geri getirildi. Detayları aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşacağınız İdari yargı hakimliği yazımızda inceleyebilirsiniz;

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz Adalet Bakanlığı tarafından Hukuk Meslekler içerisinde sayılmış olan İdari Yargı Hakimliği mesleği için İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuruda bulunmak isteyen, Hukuk Fakültesi dışında alanlardan mezun olan adayların katılması gereken ön eleme sınavıdır. Bu sınav Hukuk Fakültesi mezunları için gerçekleştirilecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na genel yapı ve mantığı açısından benzemektedir ancak ayrı bir sınav olarak uygulanacaktır. Sınav konuları da kısmen daha farklı olacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından Adalet Bakanlığı’nın merkez ile gerçekleştireceği sınav protokolü esaslarınca, iki senede en az bir defa olmak üzere gerçekleştirilecektir. Sınav çoktan seçmeli usulde yani test olarak uygulanacaktır. Sınavda adaylara en az 100 adet soru yöneltilmesi öngörülmüştür. Bu soru sayısı yapılacak olan protokol ile ihtiyaca göre arttırılabilecektir.

Adayların İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuru hakkı elde edebilmesi için, İdari Yargı Ön Sınavı’ndan en az 70 puan alarak başarılı olması gerekecektir. Aksi halde adayların İdari Yargı Hakimliği mesleğine giriş için gerçekleştirilecek olan asıl sınava başvuruda bulunmaları mümkün olmayacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı’nda adaylara yöneltilecek soruların hangi konulardan oluşacağına dair detaylı bilgileri alabileceğiniz yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilir, sınav konularına dair tüm detayları inceleyebilirsiniz;

İdari Yargı Ön Sınavına Kimlerin Başvurması Gerekiyor?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz Hukuk Mesleklerinden İdari Yargı Hakimliği mesleğine giriş sınavına başvuruda bulunmak isteyen, Hukuk Fakültesi mezunları dışında İdari Yargı Hakimi olma hakkı tanınmış olan İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Maliye ve İktisat alanlarından mezun adayların, İdari Yargı Ön Sınavı’na başvurmaları ve bu sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Aksi halde adayların İdari Yargı Hakimliği asıl sınavına başvuruda bulunmaları mümkün olmayacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı Ne Zaman?

İdari Yargı Ön Sınavı sisteminin 2020 yılında mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile hayata geçmesini bekliyoruz. 2019 yılında gerçekleştirilecek olan sınavlar, ön eleme sınavları olmaksızın mevcut hukuki düzenlemelere göre gerçekleştirilecektir.

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Yargı Reformu hükümlerine göre İdari Yargı Ön Sınavı ön koşulu mevcut mezun adaylar için değil, Kanunun yürürlük tarihinden sonraki dönemde fakültelere kayıt yaptıracak olan adaylar için uygulanacaktır.

**İdari Yargı Ön Sınavı’na dair tüm bilgiler şu ana kadar yayınlanan bilgilerden yararlanarak derlenmiştir. Bu bilgilerde resmi duyurularla yapılacak değişiklikler oldukça yazımız güncellenecektir.

Adalet Bakanlığı İdari Yargı Ön Sınavı’na dair merak ettiğiniz hususları sormak, sınava hazırlanacak diğer adaylar ile iletişim halinde olmak adına FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Esra Emir Avatar Esra Emir dedi ki:

    İdari hakimlik tekrar merkezi şehirlerde yapılır mı