kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

İnşaat mühendisi maaşı ne kadar? Özel sektör ve kamuda inşaat mühendisleri ne kadar maaş almaktadırlar?

A+
A-

Türkiye bir deprem bölgesidir ve bu deprem bölgesinde en önemli şeylerden biri de sağlam yapıların bulunmasıdır. İşte tam da bu noktada inşaat mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Bizde bu yazımızda bu büyük görevleri üstlenen inşaat mühendisleri hakkında merak edilenleri cevapladık. En çok merak edilenlerden biri de inşaat mühendisi maaşları ne kadar oldu?

Her mesleğin, her işin ne kadar kazandırdığı ülkemizde genellikle merak edilir ve bu merak sonucu ya sözlü olarak o meslek mensuplarına ya da internete A mesleğini yapanlar ne kadar kazanıyor gibi sorular sorulur. Bu soruların muhatapları genellikle bu davranışları hoş karşılamasa da nezaketen cevap verir fakat insanlara ne kadar kazandıklarını sormak kaba bir harekettir.

Buna çözüm olarak internetten bu bilgiyi araştırmak, merak gidermek daha sağlıklı sayılabilecek bir yöntemdir. İşte bu mantıkla hareket ederek hem merak eden okuyuculara hem de o mesleği yapmaya düşünenlere meslek gruplarının maaş bilgilerini derleyerek yayımlıyoruz. Bu içeriğimizde inşaat mühendisi maaşları üzerine bilgi edinebileceksiniz.

DGS İnşaat Mühendisliği 

İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL İNŞAAT MÜHENDİSİ OLUNUR? NE İŞ YAPAR?

Bir mesleğin maaş bilgisinden önce o meslek mensubunun ne iş yaptığını da incelemek yerinde olacaktır. İnşaat mühendisi; binadan demiryoluna, tünelden baraja kadar inşa edilecek her yapıyı alanının mühendislik teknikleri ile tasarlayan, projelerini üreten, yapım çalışmalarını yürüten, denetleyen mühendistir ve yaptıkları işler, görevler de şöyle sıralanabilir:

  • İnşaat arazisinin yapıya uygun olup olmadığını incelemek, uygun hesaplamaları yapmak ve bunlara dair projeler hazırlayarak gerekli araç gereçleri talep ederek temin edilmesini sağlamak
  • Çalışılan kurum veya kuruluşun talepleri doğrultusunda proje hazırlamak, projelerin yürümesi sürecini yönetmek ve denetlemek ve gerektiğinde projede değişiklik yapmak
  • İnşaat ile ilgili konularda bilirkişi unvanı ile görev yapmak
  • Şantiye ve çalışacak kişilerin seçimini yapmak ve onların yönetim, organizasyon ve denetim sorumluluğunu almak
  • Şantiye kurulum sürecinde görev almak ve şantiyenin kalite standartlarına uygun olmasını sağlamak
  • İnşaat mühendisliği alanındaki yeni teknolojileri takip etmek ve bunların kullanımına dair görevli personellere eğitim vermek

İnşaat mühendisi olmak isteyen bir bireyin öncelikle inşaat mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olması gerekmektedir. Akabinde eğer çalışmayı düşündüğü yer kamu kurumu ise KPSS’ye girerek çalışmayı düşündüğü kamu kurumunu kazanmasına yetecek puan alması gerekmektedir. Eğer ki özel sektörde inşaat mühendisi olarak çalışmayı düşünüyor ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara, şirketlere başvuru yaparak yeterli bulunması durumuna göre işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Bu başlığın daha kapsamlı haline ilgili meslek tanıtımı içeriğimizden göz atabilirsiniz:

 

insaat muhendisi ne is yapar

İNŞAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?

İnşaat mühendisi maaşları şöyle listelenebilir:

Yeni başlayan İnşaat Mühendisi: 14.500-18.750 Türk Lirası

Bu listemizde inşaat mühendislerinin eline geçen yani net maaşları verilmiştir. Bazı ortamlarda maaşların bu rakamlardan oldukça yüksek olduğu yazılmakta, dile getirilmektedir. Bu aradaki fark brüt ve net maaş arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. İnşaat mühendisleri brüt olarak burada verdiğimiz rakamlardan fazla para kazanmaktadırlar fakat SGK primleri, gelir vergisi gibi kesintiler sonucunda eline geçen rakamlar bu civarda net rakamlardır. Rakamların aralık olmasının nedeni ise çocuk ve aile yardımı, AGİ, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödenekler nedeni ile oynaklık gösterebilmesidir. Özetle yeni başlayan bir inşaat mühendisi kamuda yaklaşık olarak 14.550-18.750 TL civarlarında maaş almaktadır.

Temmuz ayında gelebilecek zamdan sonra brütte yine maaş farkı olacaktır fakat gelir vergisi oranı değiştiği ve üst dilime geçildiği için temmuz zamlı inşaat mühendisi maaşı da 16.600-20.900 TL dolaylarında olacaktır.

İNŞAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Her meslekte olduğu, olabileceği gibi yeni başlayan noktasında inşaat mühendisleri de özel sektörde asgari ücret ve civarı maaş alarak işe başlamaktadırlar. Asgari ücretin 8506 TL olması ile yeni başlayan inşaat mühendisi maaşı özel sektörde 10.000 TL dolaylarında olacaktır diyebiliriz. Tabi ki yine her meslekte geçerli olduğu gibi inşaat mühendisi olarak da tecrübe kazandıkça, iş bilgisi ve donanım arttıkça maaşları yıllar içerisinde devlettekinden daha fazla artacaktır. Başlangıç noktasında da yine iyi bir birikime sahip bir inşaat mühendisi adayı ise birey iyi firmalarda iş bularak daha iyi maaşlar ile işe başlama şansı elde edebilecektir.

Kamuda çalışan inşaat mühendisi ne iş yapar?

Yol, bina, havaalanı, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemlerini tasarlar, inşa eder, denetler ve sürdürür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.