kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İş ve Uğraşı Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Ergoterapi Teknikeri Maaşı 2023

Ergoterapi teknikeri maaşları 2023 yılında devlette ne kadar oldu, iş ve uğraşı teknikeri maaşı özel sektörde ne kadar, iş ve uğraşı terapisi teknikeri görevleri nelerdir, ergoterapi teknikeri çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır, iş ve uğraşı teknikerliği nedir, nasıl ergoterapi teknikeri olunur gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Tercihini Yap ekibi olarak biz sizlere yol göstermesi, fikir vermesi; kariyer planlaması yaparken yardımcı olması amacıyla; meslek tanıtımlarından üniversite bölüm tanıtımlarına, maaş bilgilerinden atama puanlarına kadar pek çok konuda bilgilendirici yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere iş ve uğraşı teknikeri diğer bir adıyla ergoterapi teknikeri hakkında maaşları, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi konularda bilgi vermeye çalışacağız.

Dil ve Konuşma Terapisti Maaşları 2023 Ne Kadar?

İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERLİĞİ NEDİR? ERGOTERAPİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? KİMLER HANGİ YÖNTEMLE İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ OLABİLİR?

Sağlık teknikerliği uzman doktorların, eczacıların ya da diş hekimlerinin yanında yardımcı personel olarak çalışılan bir meslek türüdür. Ergoterapi teknikerliği de aynı şekilde uzman doktorun yanında destek personel olarak çalışılan bir sağlık teknikerliği türüdür. Ergoterapi teknikerliğini daha iyi anlayabilmek için iş ve uğraşı teknikeri görevleri listesini kabaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Hastanın günlük yaşamında veya iş yaşamında sahip olduğu hobileri ve boş zaman aktiviteleri gelişsin, iyileşsin veya düzelsin diye rehabilitasyon programı çerçevesinde uygulanmakta olan iş-uğraşı terapisi uygulamalarını yapmak.
  • Hastanın bilişsel, duyusal, algı ve nöromüsküler fonksiyonlarının gelişmesini, iyileştirilmesi ve düzeltilmesini yine rehabilitasyon programı çerçevesinde sağlamak.
  • Ortez, protez ve yardımcı teknolojik cihaz kullanmaya ihtiyaç duyan hastalara bu cihazların kullanımı konusunda destek olmak ve eğitim vermek.
  • Bireysel bağımsızlığı arttırmak amacıyla çevresel değişiklikler ile ilgili çalışmalara katılmak.
  • Tüm bu süreçlerde uzmandan veya ergoterapistten direktifler alarak bunları uygulamak ve hastaya, hasta yakınlarına ve uzmana rapor, bilgilendirme vermek.

Ergoterapi teknikerinin görevlerini kabaca böyle sıraladık fakat daha fazla bilgiyi alabileceğiniz veya diğer sağlık çalışanları hakkında bilgi edinebileceğiniz sağlık meslek mensuplarının görev ve yetkilerinin belirtildiği yönetmelikten daha fazla bilgi alabilirsiniz. Yönetmeliğe ulaşmak için:

► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİN BELİRTİLDİĞİ YÖNETMELİK

İş ve uğraşı teknikeri olmak isteyen bireyler ne yapmalıdırlar peki, nasıl ergoterapi teknikeri olunur?

Bu soruya cevap vermeden önce hele ki aynı ismi de taşıyan bir teknisyenlik unvanı olduğu için bir konuya açıklık getirmek faydalı olacaktır diye düşünüyoruz. Tekniker ve teknisyenin eğitim ve öğretim açısından farkı nedir?

Tekniker unvanını sahip olabilmek için 2 yıllık önlisans programı bitirmek gerekirken teknisyen olarak çalışabilmek için ise ortaöğretim kurumu bitirmiş olmak gerekmektedir. Fakat özel olarak bir alanda tekniker veya teknisyen olabilmeniz için bazı bölüm şartları aranabilmektedir. İş ve uğraşı teknikeri olabilmek için aşağıdaki bölüm mezunu olmanız gerekmektedir.

  • İş ve Uğraşı Terapisi

Ergoterapi teknikeri olarak görev yapabilmek için dediğimiz üzere 2 yıllık iş ve uğraşı terapisi bölümünü bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra nasıl olabiliriz sorusunun bir başka ayağı da işe başlama noktasında belirmektedir. İş ve uğraşı teknikeri olarak devlette çalışabilmek için KPSS’den yeterli puanı almış olmak ve devlet tarafından alım yapılıyor olması gerekmektedir. Özel sektörde de yine ilana çıkılan bir kadroya eğer şartları taşıyorsanız başvuru yapabilirsiniz fakat özel sektörde işe girebilmeniz de kendinizi yetiştirmiş olmanız ile alakalıdır.

Devlete atanabilmek için yeterli puan diye belirttiğimiz puanı görmek için atama taban puanlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

ERGOTERAPİ TEKNİKERİ MESAİ SAATLERİ HAFTALIK KAÇ SAATTİR? İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI NASILDIR?

Sağlık meslek mensubu olmayı düşünen her birey bu alandaki meslek kollarının zor olduğunu bilerek işe başlamalıdırlar. İş ve uğraşı teknikeri de bu zorluktan kendince nasibini almış bir meslektir diyebiliriz.

Ergoterapi teknikeri çalışma şartları biz kısım sağlık teknikerine göre kolayken bir kısım sağlık teknikerine göre de zordur. Çalışılan bireyler hastalar, engelliler, yetenek kaybı yaşayan insanlar olduğu için psikolojik olarak zorlayıcı bir meslektir. Bunun dışında bu gruptaki insanlara destek olunduğu için bedenen de yorucu yanları olan bir meslektir.

Bunlara ek olarak çalışılan kurum, kuruluş, kişilere bağlı olarak da işin zorluğu ve kolaylığı değişebilmektedir. Birçok farklı insan ile (fizyoterapist, ergoterapist, uzman doktor; hasta olarak, yaşlılar, engelliler) iletişimde olunan bir meslek olduğu için karşılaşılan insanların anlayışı ve uyum içinde çalışmanıza bağlı olarak meslek daha dayanılmaz veya kolay olabilmektedir.

Çalışma saatlerine gelecek olursak devlet kurumlarında kamu görevlisi olarak görev yapan bireylerin haftalık çalışma saatleri genelde 40 saattir fakat sağlık alanında çalışan personelde bu biraz daha farklı olabilmektedir çünkü ek mesailer ve nöbetler olmakta, olabilmektedir. Ortalama olarak haftada bir veya iki gün nöbetçi olunabilmekte veya gün içinde uzun mesailer sizi bekleyebilmektedir. Özel sektörde ise biraz daha uzun çalışma saatleri olacağını tahmin edebilirsiniz.

Bahsettiğimiz çalışma saatleri ve çalışma şartları genel, ortalamaya göre yazılmıştır. Burada bahsedilenler hastaneden hastaneye, rehabilitasyon merkezinden huzurevine kadar pek çok noktada değişiklik gösterebilmektedir.

İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILI OCAK AYINDA NE KADAR OLDU? 2023 ERGOTERAPİ TEKNİKERİ MAAŞLARI

Ergoterapi teknikeri maaşlarına değinmeden önce sizlere kamudaki sağlık teknikeri maaşlarının genel bir tablosunu vermek faydalı olacaktır.

Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13600-13850 Türk Lirası

5 Yıllık Sağlık Teknikeri 13.650-13900 Türk Lirası

10 Yıllık Sağlık Teknikeri 13.700-13950 Türk Lirası

15 Yıllık Sağlık Teknikeri 14000-14200 Türk Lirası

20 Yıllık Sağlık Teknikeri 14200-14400 Türk Lirası

25 Yıllık Sağlık Teknikeri 14250-14450 Türk Lirası

30 Yıllık Sağlık Teknikeri 14300-14600 Türk Lirası

Kamuda görev alan sağlık teknikerlerinin ortalama olarak ve yıllara göre aldığı maaş yukarıdaki tablodaki gibidir. Burada verilen rakamlar döner sermaye, ek mesailer veya diğer ödemelere bağlı olarak belli bir takım oynamalar yaşayabilir. Mesela yeni başlayan sağlık teknikeri maaşları bir hastanede 13900 lira iken başka bir kurumda 13700 lira olabilmektedir. Bu kurumun diğer ödemelerine bağlı olarak bu oranlarda değişiklik gösterebilen bir durumdur.

İş ve uğraşı teknikeri 2023 maaşlarına gelecek olursak: ocak zammı ile birlikte 13700-13800 Türk Lirası dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz durum burada da geçerlidir. Temmuz ayında da ocak ayına benzer bir zam yapılır ise 2023 Temmuz ergoterapi teknikeri maaşları 14000-14200 Türk Lirası dolaylarında olacaktır.

ERGOTERAPİ TEKNİKERİ MAAŞI 2019 YILINDA ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde verilen maaşların düşüklüğünü belirtmemize gerek yok diye düşünüyoruz bunu zaten toplum olarak hepimiz biliyoruz. Asgari ücret oranında maaş vermeye çalışmak pek çok işverenin uygulamaya çalıştığı bir yöntem.

İş ve uğraşı teknikeri maaşları 2023 yılında özel sektörde 12300-12600 Türk Lirası civarlarındadır diyebiliriz. Tabi ki bu verdiğimiz rakamın da ortalama olduğunu tekrar belirtmemiz gerek çünkü bazı kurumlarda bu rakam 13000 Türk Lirası dolaylarını görebilirken bazı kurumlar 8506 Lira olan asgari ücreti vermektedirler. Bu biraz şansınıza biraz da kendinizi geliştirme düzeyinize bağlı olarak değişiklik gösterebilecektir.

ERGOTERAPİ TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR? İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

 

Sağlık teknikerleri için sıklıkla söylediğimiz şeyi burada da tekrar altını çizerek belirtmek gerek ki yaptığınız iş insan sağlığı ile ilgili ve bu yüzden oldukça önemli bir iş. Sağlık alanında çalışan çoğu bireyin bu bilince varması, bu bilinçte olması hem yapılan işten keyif alma noktasında hem de hasta-sağlık personeli ilişkisini sağlıklı kılmaz aşamasında ehemmiyet taşıyan bir konu.

Bunun dışında iş ve uğraşı teknikeri için çemberi daraltmamız gerekirse, iş ve uğraşı teknikeri; dikkatli, el, göz ve parmak koordinasyon becerileri gelişmiş, fizik ve psikoloji alanında tecrübeli ve bilgi sahibi, sabırlı, empati yeteneği gelişmiş bir yapıda olmalıdır diyebiliriz. Özellikle sabırlı olmak ve empati kurabilmek bu mesleği yapan bireyler için çok değerlidir çünkü çalışacağınız alanlarda karşılaşacağınız insanlarla iletişim kurarken ve onlara yardım ederken bu özelliklere fazlasıyla ihtiyaç duyacaksınız.

Ergoterapi teknikeri hakkında veya kariyer planlama yaparken aklınıza takılan her konuda sorular sorabileceğiniz ve deneyim sahibi üyelerinden ve yöneticilerinden faydalanabileceğiniz forum sayfaları için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Yazımızda ergoterapi teknikeri ve iş ve uğraşı teknikeri kavramlarını zaman zaman birbirlerinin yerine kullandık çünkü bölümle paralel olarak iş ve uğraşı teknikeri adını taşırken meslek olarak da hem bu adı hem de ergoterapi teknikeri adını taşımaktadır.

İş ve uğraşı terapisi kaç yıllık?

Bu bölümün eğitim süresi iki yıldır.

Yorumlar

  1. Yaren Avatar Yaren dedi ki:

    Gerçekten tüm gerçekliğiyle ortaya koyulmuş . Bir iş ve uğraşı teknikeri olarak söylüyorum , genel ve ayrıntılı bir şeklide değinilmesi gerek bir çok şeye değinilmiş bu yüzden teşekkür ederiz.