kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İstanbul'un Su Kaynağı Nedir? Barajların Doluluk Oranı Son Durum 2020 (İSKİ)

Türkiye'nin en kalabalık kenti olan İstanbul'un baraj isimleri neler? İstanbul'un 2020 su durumu nasıl? İstanbul barajlarındaki 2020 doluluk oranı güncel durumu nasıl? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Ülkemizin en kalabalık şehri olan İstanbul’un su kaynağı barajları nereler? İstanbul’un barajlarının isimleri nedir? İstanbul’un 2020 su durumu nasıl? İstanbul barajlarının doluluk oranının 2020 son durumu nasıl? İstanbul su sorunu yaşar mı 2020? İstanbul’un barajlarına ve 2020 güncel durumuna dair detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

İstanbul’un Barajlarının İsimleri Nelerdir? İstanbul Hangi Barajlardan Su Alıyor?

15 milyonu aşkın nüfusu ile ülkemizin en kalabalık kenti durumunda bulunan ve dünyada da sayılı metropoller arasında yer alan İstanbul, doğal olarak ülkemizde en fazla su ihtiyacının olduğu şehirdir. Özellikle 11 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de görülen Çin kaynaklı korona tipi Covid 19 virüs salgınıyla birlikte temizlik ve dezenfeksiyon eğilimine bağlı olarak artan su tüketimi ve ilerleyen günlerde de sürecek olan su gereksinimi şehirde yaşayan vatandaşları İstanbul’un su durumu ve barajlarındaki doluluk oranı konusunda meraklandırmaya başlamıştır. Yaz döneminin de yaklaşması ve salgının neticeleneceği noktanın öngörülemiyor olması da vatandaşların İstanbul’un su durumuna ve baraj doluluk oranlarına dair merakı arttırmaktadır.

İstanbul’un güncel nüfus durumuna dair bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

2020 yılı itibariyle İstanbul’un su gereksinimini karşılayan toplam 9 adet baraj bulunmaktadır. Bu barajların 3 tanesi kentin Anadolu Yakası’nda, 6 tanesi ise Avrupa Yakası’nda yer almaktadır.

İstanbul Anadolu Yakası Barajları şu şekildedir;

  • Darlık Barajı
  • Elmalı Barajı
  • Ömerli Barajı

İstanbul Avrupa Yakası Barajları şu şekildedir;

  • Istrancalar Barajı
  • Büyükçekmece Barajı
  • Sazlıdere Barajı
  • Pabuçdere Barajı
  • Terkos Barajı
  • Alibeyköy Barajı

ystanbul

İstanbul’un Su Gereksinimini Sağlayan En Büyük ve En Küçük Barajlar Hangileridir?

Bu barajlardan en fazla su biriktirme kapasitesine sahip olanı, yani en büyük olanı Ömerli Barajı’dır. Ömerli Barajı’nın toplam su biriktirme kapasitesi yaklaşık olarak 235 Milyon 371 bin metreküptür. En düşük su biriktirme kapasitesine sahip olan İstanbul’un en küçük barajı ise yaklaşık 6 Milyon metreküp su biriktirme kapasitesi ile Istrancalar Barajı’dır.

2020 İstanbul’un Su Durumu Nasıl? İstanbul Barajlarının Doluluk Oranları Son Durumu Nasıl 2020?

İstanbul’da yer alan ve kentin su ihtiyacını karşılayan barajların 2020 yılı güncel doluluk oranları şu şekildedir;

İstanbul Anadolu Yakası Barajları’nın doluluk oranları şu şekildedir;

  • Darlık Barajı doluluk oranı – %100
  • Elmalı Barajı doluluk oranı – %87,88
  • Ömerli Barajı doluluk oranı – %96,88

İstanbul Avrupa Yakası Barajları’nın doluluk oranları şu şekildedir;

  • Istrancalar Barajı doluluk oranı – %33,92
  • Büyükçekmece Barajı doluluk oranı – %40,42
  • Sazlıdere Barajı doluluk oranı – %43,52
  • Pabuçdere Barajı doluluk oranı – %9,02
  • Terkos Barajı doluluk oranı – %58,72
  • Alibeyköy Barajı doluluk oranı – %38,31

baraj 2

2020 İstanbul’un Su Durumu Nasıl? 2020 İstanbul’un Su Sorunu Var Mı?

İstanbul’a su sağlayan barajların şu an için güncel durumu yukarıda belirttiğimiz şekildedir. Bu barajların doluluk oranları ortalaması alındığında İstanbul’un barajlarının 2020 yılının yazımız tarihi itibariyle %65 doluluk oranına sahip olduğunu görüyoruz. Şu an için İstanbul’un ciddi bir su problemi var gibi görünmemektedir.

Yaz döneminde artacak olan kuraklık, o döneme kadar gerçekleşecek olan yağış durumu ve özellikle korona tipi Covid 19 virüsü salgınının seyri İstanbul’un su durumunu ve su ihtiyacını belirleyebilecek unsurlardır.

*İstanbul Barajları’nın doluluk oranlarına dair çalışmamızda yer alan veriler hazırlanırken resmi kurum ve kuruluşların yayınladığı bilgilerden faydalanılmıştır. Bu bilgilerde değişimler oldukça bunları dikkate alacağız.

**Yazımız ilerleyen tarihlerde, belli periyotlarla değişen oran ve rakamlara göre güncellenecektir. 

İstanbul’un Önceki Yıllarda Su Durumu Nasıldı?

Yazımızın hazırlandığı Mart 2020 dönemini baz alarak evvelki yılların aynı döneminde İstanbul Barajları’ndaki doluluk oranlarını sizler için derledik. Aşağıda yer alan tabloda İstanbul Barajları’nın aynı dönemdeki doluluk oranlarını inceleyebilirsiniz;

Yıl Doluluk Oranı
2011 % 94,34
2012 % 92,14
2013 % 90,41
2014 % 35,05
2015 % 94,90
2016 % 87,73
2017 % 89,20
2018 % 90,32
2019 % 93,91

Tablomuzda da görebileceğiniz gibi İstanbul Barajları son on yılda genel itibariyle çok ciddi bir kuraklık yaşamış durumda değil. Ancak bu mukayesede 2014 yılında %35’lere kadar gerileyen doluluk oranını istisna tutabiliriz.

İstanbul Barajları’nın doluluk oranlarına ve İstanbul’un su durumuna dair bilgiler paylaşmak ve fikirlerinizi sunmak için Tıklayınız!

Yorumlar

  1. Bülent kesercan Avatar Bülent kesercan dedi ki:

    Şaka gibi halkından para isteyen hükümet