kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kadrolu Memur ile Sözleşmeli Memur Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar sözleşmeli ve kadrolu olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasındaki farklar nelerdir? Statü farkları var mıdır? Maaş farkı var mıdır?

A+
A-

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere ikiye ayrılır. Peki kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasındaki farklar nelerdir gelin birlikte bakalım…

Kamu kurum ve kuruluşlarında daha önceleri alınan personellerin tamamı kadrolu statüsündeydi. Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarından binlerce personel ihraç edildi. 15 Temmuz sonrasında devlet neredeyse hiç kadrolu personel almamaya başladı. Açıktan atama ile istihdam edilen personellerin tamamı devlette sözleşmeli memur olarak alındı. Kamu Haber

Şu anda kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu memur statüsünde çalışmak için merkezi yerleştirme ataması ile atanmak gerekiyor. Açıktan atamalardan yapılan alımlar ise sözleşmeli personel statüsünde kişiye çalışma imkanı veriyor.

Disiplin Cezaları Nelerdir? Memura Hangi Fiillerinden Dolayı Disiplin Cezası Verilir?

Peki kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasındaki farklar nelerdir? Statü farkları var mıdır? Maaş farkları var mıdır?

Kadrolu Memur ile Sözleşmeli Memur Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kamuda kadrolu memur olarak görev yapan personellerin izin hakları daha fazladır. Örnek vermek gerekirse kadrolu memurlar 10 gün izin alabilirken sözleşmeli memurlar 3 gün izin alabilir. Evlilik gibi özel durumlar söz konusuyken kadrolu memurlar 7 gün sözleşmeli memurlar ise 3 gün izin alabilir. Ölüm, doğum gibi özel durumlarda da izinler arasında fark görülmektedir.

Bir diğer fark ise kamu kurum ve kuruluşlarında sıklıkla yapılan görevde yükselme sınavlarında görülür. Kadrolu memurlar görevde yükselme sınavlarına girebilirler. Ancak sözleşmeli memurlar bu sınavlara giremez.

SÖZLEŞMELİ MEMUR EŞ DURUMUNDAN TAYİN İSTEYEBİLİR Mİ?

Kamuda kadrolu olarak çalışan memurlar eş durumundan tayin isteyebilirlerken sözleşmeli memurlar belirlenen süreyi doldurduktan sonra bu haktan yararlanabilir. Örnek vermek gerekirse sözleşmeli öğretmenlerin 7 senelik doğu görev süreleri vardır.

Kadrolu memur olarak görev yapan personeller yıl içerisinde kullanmadıkları izinlerini bir sonraki yıl kullanabilirler ancak sözleşmeli personellerde iznin devri yoktur.

Memur Olma Şartları Nelerdir? Kimler Devlet Memuru Olabilir?

Sözleşmeli memur kaç yıl?

Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.