kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Kurumlarına Başvuruda Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır ?

Kamu Kurumlarına Başvuruda Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır ?

A+
A-

Kamu Kurumlarına Başvuruda Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır ?

Özgeçmiş hazırlama hakkında aklınıza takılacak hemen hemen her konuda bilgi verdiğimiz yazımızda sizler de aklınıza takılanların cevaplarını bulabilirsiniz. Gelin birlikte kamu kurumlarına başvuruda özgeçmiş nasıl hazırlanmalıdır, bakalım…

Açıktan alım yapan kamu kurum ve kuruluşların sınavlarına katılabilmek için adaylar tarafından doldurulması istenen başvuru formlarının içerisinde yer alan bölümlerden bir tanesidir. KPSS sürecine dahil olan herkesin bir şekilde karşılaştığı ve neredeyse herkesin doldurmakta zorluk çektiği bölüm olduğunu da söyleyebiliriz. Özgeçmiş metinleri, adaylar tarafından defalarca yazılıp tekrar tekrar değiştirilme konusunda isim yapmış alanlardır. Bu metni ilk defa yazanların yaşadığı sıkıntıları, birden fazla yazanlarında yaşıyor olması garip bir durumdur.

Bu nedenle, TERCİHİNİ YAP! ailesi olarak, sınav sistemine yeni dahil olacak arkadaşlarımıza örnek teşkil etmesi ve özgeçmiş yazarken halen sıkıntı çekenlerin sıkıntılarının gidermesine yardımcı olmak adına, ÖZGEÇMİŞ NASIL OLMALIDIR? Yazısını kaleme aldık. Özgeçmişinizi yazarken en temelde dikkat etmeniz gereken şey: Kısa, açık ve net bilgiler içeren cümleler kurmalısınız. Uzun cümleler kurmaktan kaçınmalısınız. Bağlaçlarla cümleleri uzatmak anlam bütünlüğünde bozulmalara sebep olacaktır. Mülakat komisyonlarında yer alan kişiler, özgeçmişinize göz ucuyla baktıklarından çok uzun cümleler kurmanızın size bir faydası olmayacaktır. Kuracağınız cümlelerin uzunluğu iki satırı geçmemelidir.

Cümlelerinizin içerisinde düşünüyordum, yapmayı planlamıştım, şu nedenlerden dolayı vazgeçtim gibi aslında tamamlanmamış işlerinize yer vermeyin. Örneğin, Almanca öğrenmeyi planlamıştım ancak şu nedenden dolayı öğrenemedim, Üniversite yıllarımda İngiltere veya Amerika’ya gitmeyi planlıyordum ama şu nedenlerden dolayı bunu gerçekleştiremedim, bilgisayarlı muhasebe sertifikası almak istiyordum uygun kurs bulamadığım için alamadım gibi. Bunları yazmanın size bir faydası olmayacaktır.

Gerçekleştiremediğiniz veya yarım bıraktığınız işler, mülakat komisyonlarınca sizin hakkınızda olumsuz bir intiba yaratabilir. Şekilsel özelliklere dikkat edeceğinizi, imla ve noktalama işaretlerine uygun davranacağınızı, devrik cümleler kurarak yazıyı garip bir formata dönüştürmeyeceğinizi, yazım ve ses bilgisi kurallarına dikkat edeceğinizi düşünerek bu özellikler üzerinde çok fazla durmuyoruz. Bu nedenle yazının içerik kısmıyla ilgili önerimize devam edelim.

Kamu Kurumlarına Atanmak Zor Mu? Memur Olmak Neden Zorlaştı?

Yazınızın İçerik Kısmında Olması Gereken En Temel Unsurlar :

İsminiz giriş cümlesinde yer almalıdır.  Ben Atakan Yassıçimen, ismim Aslı Kesteloğlu gibi. Daha sonra doğum tarihiniz ve doğum yerinizi yazabilirsiniz. 30 Eylül 1990 tarihinde Tokat ilinde doğdum gibi. Daha sonra komisyon tarafından en gerekli olan bilgileri yazmalısınız. Aldığınız eğitimleri, mezun olduğunuz programları TERSKRONOLOJİK sıra ile yazmalısınız. Üniversitenizi yazarken bölümünüzü ve başarı not ortalamanızı (ortalamanız görece iyi düzeyde ise) muhakkak yazmalısınız. Tezli YL yapmış iseniz muhakkak bölüm ve tez konunuzu da yazmalısınız. Burada ilköğretim bilgisini verip vermemenin çok etkisi olacağını düşünmüyoruz.

Belli bir kelime bilgisini aşamayacağınız metinlerde ilköğretim bilgisini yazmasanız da bir şey kaybetmezsiniz. Katılmış olduğunuz seminerleri, almış olduğunuz sertifikaları, varsa yabancı dillerinizi ve YDS puanınızı hangi yılda aldığınız ile birlikte özgeçmiş içeriğinizde mutlaka belirtmelisiniz. MEB onaylı sertifikalarınızı özellikle belirtilmelisiniz. Üniversite’de eğitim amacıyla gitmiş olduğunuz yabancı ülkeleri de yazmalısınız. Herkesten farklı bir hobiniz varsa bunları da belirtmelisiniz. Futbol oynamak ve seyretmek, kitap okumak ve film izlemek gibi herkes tarafından yapılacak şeyleri yazmanızın size pek faydası olmayacaktır.

Tenis oynamak ve tenis maçlarını seyretmek, İran veya Hint sinemasını takip etmek, doğa yürüyüşlerine katılmak, dağcılıkla uğraşmak, halk oyunlarıyla ilgilenmek gibi yetenek gerektiren ve ilgi duyduğunuz şeyler varsa bunları yazarsanız bir sonuç alırsınız. Ancak seçtiğiniz alanla ilgili soru büyük olasılıkla gelecektir. Mesela hobi olarak kitap okumayı seviyorum derseniz şayet, en son okuduğunuz üç kitabın ismini ve yazarlarını sorabilirler veya kitapta yer alan karakterleri sorabilirler. Çok okuyan birisi değilseniz hobilerinize kitap okumayı hobiniz olarak yazmak zorunda değilsiniz. Hatta bize soracak olursanız yazmamanız daha makul. Hiçbir hobin yok mu? Şeklinde mülakatta bir soru ile karşılarsınız, beni özel kılan bir hobim yok dersiniz. Olanları söyleyebilirsin derlerse, futbol izlemeyi ve oynamayı, film izlemeyi ve kitap, dergi, makale vs. okumayı seviyorum dersiniz.

Başvurduğunuz Kadroyu Neden İstiyorsunuz ?

Son olarak, mesleği neden tercih ettiğinizi, meslekle ilgili uygun özelliklerinizi ve meslekle birlikte kariyerinizde varmak istediğiniz hedefi belirten birkaç cümle yazmalısınız. Çok özgün ve zorlama bir şey yazmanıza gerek yok. Lisans eğitiminde aldığım derslerin, Maliye Uzmanlığı mesleğini yerine getirmemde katkısı olacağını bilerek, kariyerimi bu yönde sürdürmeyi planlıyorum. Şeklinde yazacağınız bir cümle yeterli olacaktır. Özgeçmiş genel itibariyle bir sayfadan fazla olmalı ve paragraflar kısa olmalıdır . Kendinizi fazlaca öven cümlelerden kaçının, ailenizden çok fazla bahsetmeyin, birkaç cümle dışında ailenizle ilgili olarak: Şunu yaptık, buraya taşındık, babam bu mesleği yaptı sonra battı, sonra bu işi kurdu gibi alakasız şeylerden bahsetmeyin. Derdi toplu, kısa ve sizinle ilgili önemli şeylerin bilgisi veren bir metin hazırlayın.

Devlette Kamu Kurumlarında En Yüksek Maaş Veren Kurumlar Hangileridir?

Özgeçmiş Örnekleri

Kurum Sınavları İçin Özgeçmiş Örneği İsmim Aslıhan Yeşim ALADAĞ 30Eylül 1991 Afyon doğumluyum. On yaşımdan beri Ankara’da yaşıyorum. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde 19/06/2009 tarihinde mezun oldum. Aynı yıl üniversite sınavını kazandım ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi – Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 12/06/2014 tarihinde 3.02 başarı ortalaması ile mezun oldum. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde – Yönetim Bilimi alanında halen tezli yüksek lisans yapıyorum. kamu haber

Tez konusu olarak: Afet Yönetimi üzerinde çalışıyorum. Babam emekli tarih öğretmeni, annem ev hanımı, ailenin tek çocuğuyum. Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve ekonomi üzerine bülten çıkaran aylık dergileri takip ediyorum. Bunlardan bir kaçı: Birikim, Forbes, Doğu Batı gibi. Üniversite yıllarında Gönüllü sosyal projeler yürüten gruplara üye olarak katılım gerçekleştirdim.

Tiyatro gösterilerini izlemeyi seviyorum. MEB onaylı Bilgisayar İşletmenliği ve Diksiyon ve etkili konuşma sertifikalarına sahibim. 2023 yılı ilkbahar dönemi YDS’nin İngilizce alanında 72,5 puan aldım. Üniversite eğitimiyle kendime katmış olduğum bilgilerin İçişleri Bakanlığı mevzuatına ve teşkilat yapısına uygun olduğunu düşünerek, İçişleri Bakanlığı uzmanlık kadrosunda çalışmak istiyorum. Kariyer planlarımı, üniversitenin ilk yıllarından beri İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmak için oluşturuyorum.

Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Instagram ve Twitter hesaplarımız ile Telegram kanalımıza simgelere dokunarak ulaşabilir, takip edebilirsiniz!

Özgeçmiş nasıl başlanır?

Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.