kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Karşılıksız Çek Nedir?

Dünyada yaygın bir şekilde ödeme aracı olarak kullanılan “çek” pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki çek nedir? Karşılıksız çek nedir? Karşılıksız çek nasıl anlaşılır? Karşılıksız çek cezası nedir?

A+
A-

Tarihte pek çok ödeme biçimi vardır. İnsanlar ticaret yapmaya başladığından beri takas, para, altın gibi farklı araçlarla ödeme yapmıştır. Günümüz de pek çok ödeme yolu bulunmaktadır. Çek de bu ödeme biçimlerinden birisidir.

Çek Nedir? Çek Sorgulaması Nasıl ve Nereden Yapılır?

Çek Nedir?

Dünyada geçerli olan ödeme biçimlerinden biri olan çek çok sık kullanılmasa da herkesçe bilinmektedir. Çek ile ödeme yapmak karmaşık görünse de aslında oldukça basittir. Çek hesabınızın olduğu bankaya yazılır. Aslında çek hesabınızın olduğu bankaya yönelik yazılan bir ödeme emridir. Kıymeti evraklar arasında yer alır. Şu anda dünyada aktif olarak ticarette ödeme yapmak için kullanılmaktadır. Çekin üzerinde miktar, hitap edilen banka, tarih gibi belirli bilgiler yer alır. Ancak ödeme biçimi olarak çek kullanmak oldukça risklidir. Çünkü pek çok kişi bu ödeme biçimini sahtekarlık yapmak için kullanmaktadır. İşte bu noktada karşılıksız çek karşımıza çıkar. Peki karşılıksız çek nedir?

Çekte Taraflar Nelerdir?

Çek ile ticaret yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bir diğer konu da tarafların isimleridir.Çek ile ödeme sisteminde 3 taraf vardır. İlki keşideci yani çeki düzenleyendir. İkincisi lehdar yani çekin verildiği, ödemenin yapıldığı kişidir. Üçüncüsü ise muhatap yani ödeme emrinin veirldiği bankadır.

Karşılıksız Çek Nedir?

Ödeme biçimi olarak kullanılan çek vadesiz bir ödeme sistemidir. Çek ile ödeme yapmak isteyen ve ödeme alan kişilerin bilmesi gerekir ki çek ile ödeme ibraz süresi baz alınarak yapılır. Çekin verildiği ile ödemenin alınacağı yer aynı ise 10 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. Çekin verildiği ile ödemenin alınacağı yer farklıysa ibraz süresi 1 aydır. Çekin kesildiği ve ödemenin alınacağı yer farklı kıtalarda ise ödeme süresi 3 aydır. Peki karşılıksız çek nedir?

Karşılıksız çek aslında ne olduğunu adıyla belli etmektedir. Ödeme aracı olarak kullanılan çekin karşılığının olmaması anlamına gelir. Yani çekin üzerinde yazılı tarihlerde ve ilgili banka hesabında çekin üzerinde yazan tutarda para bulunmaması durumunda çek karşılıksız olur. Yani çekte yazan para miktarının bankada karşılığı yoksa çek karşılıksız olur. Karşılıksız çek kullanmak dünyada çok ciddi bir suçtur. Türkiye’de sahtecilik suçundan ağır cezalar verilmektedir.

Çek Hesabı Nedir?

Çek ile ödeme yapmak isteyen kişilerin ilk olarak çek hesabı sahibi olmaları gerekmektedir. İşlem yapmak isteyen kişiler daha sonra tek tür olarak kullanılan çek karnesi kullanmak zorundadır. Çek karnesi dışında çek ile işlem yapılamaz.

Çek Karnesi Çeşitleri

Çek ile ilgili kanunda çek karneleri dörde ayrılmıştır. Bu çekler, satıcı çeki, satıcı olamayan kişi çeki, satıcı esas çeki ve satıcı olmayan esas çekidir.

Çek Üzerinde Hangi Bilgiler Bulunur?

Pek çok kişi çek üzerinde yer alan bilgileri merak etmektedir. Bu nedenle çek üzerinde yer alan bilgileri www.tercihiniyap.net ailesi olarak sizler için derledik.

Çek üzerinde hangi dilde düzenlendiyse o dile ait “çek” kelimesi kullanılmak zorundadır. Ayrıca bankaya şart koşmadan ödeme emri verdiğine dair ifade bulunması gerekir. Çek üzerinde ödeyecek kişinin/kurumun yani muhatabın bilgileri olmalıdır. Ayrıca ödeme yeri, çeki düzenleme tarihi ve yeri ve çeki düzenleyen kişinin imzası bulunması gerekir.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Eğitim Ücretleri ve Bursları

Karşılıksız Çek Cezası 2023 Nedir?

Karşılıksız çek kesmek başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada suçtur. Dünyanın her yerinde karşılıksız çek kullanan kişileri ağır cezalar beklemektedir. Karşılıksız çek kesen kişileri 2012 yılından önce hapis cezası bekliyordu. Ancak daha sonra bu ceza Türkiye’de kaldırıldı. Böylece karşılıksız çek suçunun tanımı değişti ve hürriyeti bağlayıcı sonuç doğuran bir suç olmaktan çıktı. Karşılıksız çek suçunun cezası belirlenirken “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı” ile ilgili konular ele alınır. Cumhuriyet savcısı bu bağlamda cezaya karar verir. kamu haber

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Karşılıksız çek suç mu?

Şikâyet neticesinde, karşılıksız çek ile ilgili uygulanacak ilk yaptırım adli para cezası verilmesidir. Bu kapsamda, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.

Yorumlar

  1. fakirlique Avatar fakirlique dedi ki:

    İyi ki “çek nedir?” diye bir başlık var. Hayatımda çek görmeyen biri olarak bu yazıyı okumak çok saçma.