kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS P23 Puan Türü Nedir? Nasıl Hesaplanır? Hangi Dersleri İçermektedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu puan türlerinden KPSS P23 nedir? KPSS P23 nasıl hesaplanır? KPSS P23 puan türü ne işe yarar? Hangi kurumlarda kullanılır? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Kamu personeli seçme sınavı KPSS’nin Lisans ve KPSS A Grubu oturumlarına katılan adaylar için hesaplanan KPSS P23 puan türü nedir? KPSS P23 puan türü ne işe yarar? KPSS P23 puan türü nasıl hesaplanmaktadır? KPSS P23 puan türünde hangi dersler var? KPSS P23 hangi alımlarda ve kurumlarda kullanılabilir? KPSS P23 puan türüne dair merak ettiğiniz hususları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

KPSS P23 Puan Türü Nedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı bildiğiniz üzere kamu kurumlarında memur olarak görev yapmayı hedefleyen ve belirli bir öğrenim düzeyi üzerinde mezuniyeti olan tüm adayların katılması gereken ilk aşamadır. KPSS oturumlarından üniversitelerin lisans bölümü mezunları için düzenlenen KPSS Lisans oturumuna katılan adayların, kamu kurumlarında yer alan, A Grubu kariyer meslek olarak nitelendirilen kadrolara başvuruda bulunabilmeleri için KPSS A Grubu oturumuna da katılmaları gerekmektedir. Bu iki sınav oturumuna katılan adayların A Grubu kadrolara giriş için kullanılan çok sayıda puan türü hesaplanmaktadır. Hesaplanan bu A Grubu puan türlerinden bir tanesi de KPSS P23 puan türüdür.

KPSS P23 Puan Türü Ne İşe Yarıyor? KPSS P23 Puan Türü İle Hangi Alımlara Başvuruda Bulunulabilir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu oturumuna katılan lisans düzeyinde mezuniyeti bulunan adayların hesaplanacak olan KPSS P23 puan türleri, kamu kurumları tarafından açılan kariyer meslek alımlarına başvuruda kullanılmaktadır. A Grubu kadrolara girişte KPSS’nin rolü adayların yalnızca Kurumların açacakları yazılı – sözlü sınavlara girebilme hakkını elde etmelerini sağlamaktır. Yani B grubunda olduğu gibi adayların doğrudan bir mesleğe atanmalarını sağlamamaktadır. Bu yönden KPSS P23 puan türü de kurumların uzmanlık, denetçilik, müfettişlik vb. kariyer meslek alımları için düzenlenecek olan yazılı veya sözlü sınavlara girme imkanı tanımaktan öteye geçememektedir.

KPSS P23 puan türü KPSS A Grubu puan türleri arasında dengeli dağılıma sahip sayılabilecek puan türleri arasındadır. Tek bir testin bariz bir ağırlığı puan türünün hesaplanmasında görülmemektedir. Bu yönüyle KPSS P23 puanı bir çok alımda adaylardan talep edilen puan türleri arasında yer almaktadır. Örneğin; Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen Yardımcılığı alımlarında, İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçi Yardımcılığı alımlarında KPSS P23 puan türünü adaylardan talep etmiştir.

osym binasy 12

KPSS P23 Puan Türü Hangi Dersleri İçermektedir? KPSS P23 Puan Türü Nasıl Hesaplanır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’nin Lisans oturumuna ilave olarak kariyer mesleklere girmek isteyen lisans mezunlarının KPSS A Grubu oturumlarına da katılması durumunda KPSS P23 puan türleri de hesaplanabilmektedir. KPSS P23 puan türünün hesaplanmasında mesela bir KPSS P4, KPSS P39 puan türünde olduğu gibi herhangi bir testin çok yüksek ağırlığa sahip olması söz konusu olmamaktadır. Adayların KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri ile alan bilgisi testleri nispeten dengeli bir dağılımla KPSS P23 puan türünü oluşturmaktadır.

Buna göre KPSS P23 puan türünün hesaplanmasında aşağıdaki KPSS testleri tabloda yer alan oranda etkili olmaktadır;

KPSS P23 Puan Türü Nasıl Hesaplanır?
Genel Kültür Testi %10
Genel Yetenek Testi %10
Maliye Testi %20
Muhasebe Testi %15
Hukuk Testi %15
İşletme Testi %15
İktisat Testi %15

KPSS P23 puan türü ile birlikte diğer tüm KPSS puan türlerinin ders ağırlıklarını ve hesaplanma biçimlerini detaylı bir şekilde incelemek için aşağıda yer alan çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

KPSS P23 Puan Türü Kaç Sene Geçerli Olmaktadır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu oturumlarına KPSS Lisans oturumu ile birlikte giren adayların hesaplanan puan türlerinden olan KPSS P23, genel KPSS puan geçerlilik süresine tabi durumdadır. ÖSYM Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarının bazılarında elde edilen puan türlerinin geçerlilik sürelerini bu normun dışında tutmaktadır ancak tüm KPSS A Grubu puan türleri normal geçerlilik süresine sahiptir.

KPSS P23 puan türü ile diğer KPSS puan türlerinin geçerlilik sürelerine dair detaylı açıklamalara aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda erişebilirsiniz;

Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Tercihiniyap Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.

KPSS P23 puanı için hazırlıklar yürütmek, KPSS A grubu oturumuna dair sorularınızı sormak ve kamu kurumlarının personel alım ilanlarını izlemek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.