kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Makine Mühendisliği

Makine mühendisi kimdir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Makine mühendisi nedir? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır? Nasıl makine mühendisi olunabilir?

A+
A-

Makine Mühendisliği

Mühendislik bir çok dalı olana ve gençler tarafından en çok tercih edilen meslek grubudur. Bunlardan biri de makine mühendisliği yani her türlü makineyi tasarımından test aşamasına kadar ilerleten kişilerin mesleğidir.

Bir meslek adayı herhangi bir mesleğe girmeden veya bir üniversite adayı herhangi bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce yapacakları meslek hakkında bir takım soru işaretleri taşırlar. Bu soru işaretleri yapacağım mesleğin çalışma şartları nasıl, çalışma saatleri nasıl, ne iş yaparlar gibi konulardadır. Bizler de bir mesleğin adaylarına bu tip konularda bilgi vermesi amacıyla meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımız ise makine mühendisi ile ilgili.

MAKİNE MÜHENDİSİ NEDİR?

Her türlü makinenin, mekanik tasarım ürününün tasarlanmasından çalışır durumda olmasına kadar görev yapan, bu alanda teknoloji ve ürün geliştiren mühendislere makine mühendisi denir. Makine mühendisi nedir daha iyi anlamak için görevlerine ve ne iş yaptıklarına bakmak faydalı olacaktır.

MAKİNE MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Makine mühendisleri her türlü makinenin, makine parçasının tasarlanmasını, projelendirilmesini, üretilmesini, sorunsuz çalıştırılmasını, sorunlu olanların onarılmasını sağlarlar. Makine mühendislerinin temel görevleri aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Mekanik ve termal cihazlarda yaşanan problemleri analiz etmek ve nasıl çözüleceği konusunda yardımcı olmak
  • Mekanik ve termal cihazların dizaynı için AutoCAD ve Solidworks gibi bilgisayar destekli programları kullanmak
  • Tasarladıkları makinelerin prototipinin geliştirmek ve test etmek
  • Test sonuçlarını analiz ederek değişiklik gerekiyorsa yapmak
  • Makinenin çalışma anındaki kontrollerini gerçekleştirmek
  • Çalışılan kuruluşun taleplerine göre proje üretmek ve üretilen projenin kalite standartlarına uygun olarak ve zamanında gerçekleşmesine yönelik denetim yapmak
  • Kendisine bağlı olan destek personelinin denetimini gerçekleştirmek, koordinasyonunu sağlamak

makine muhendisi ne is yapar

KİMLER MAKİNE MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? NASIL OLUNUR?

Makine mühendisi olarak bir kuruluşta, kurumda, şirkette görev almak isteyenlerin öncelikli olarak ilgili bir program mezunu olmaları gerekmektedir. Makine mühendisi olmak isteyenlerin mezun olması gereken program ise makine mühendisliği lisans programıdır.

Aynı zamanda başka bir lisans programından mezun olan bireyler ise bu mesleği yapabilmek için makine mühendisliği programında lisansüstü öğrenim görebilirler fakat tabi ki bu alanda lisansüstü bir programa girebilmek için üniversitelerin alım şartlarındaki bölümlerden birinden mezun olmak gerekmektedir.

Üniversitelerin lisansüstü programlarına alım yaptığı lisans programlarından birinden mezun olup bu programda lisansüstü öğrenimi tamamlayanlar da makine mühendisi olarak görev yapma şansına en azından özel sektördeki şirketlerde şirketlerin karar vermesine bağlı olarak sahip olabilirler.

Tabi ki mezuniyet koşullardan sadece birisidir, sırf bir bölümden mezun olduğu için bireyler istedikleri anda iş bulamazlar. Makine mühendisi olarak çalışmak isteyen birey eğer kamu kurum ve kuruluşlarında makine mühendisi olmak istiyorsa bu bireyin KPSS adını taşıyan kamu personeli seçme sınavına girmesi ve ya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak ya da açıktan alım yapan kurumların ilanlarında belirtilen seviyede bir puan almış olması ve başvuru yapması gerekmektedir.

Yine özel sektörde makine mühendisi olmak için de adayın bu özel şirketlere, kurum ve kuruluşlara başvuru yapması gerekir ve ilanla personel alabilen bu kurumların ilanlarında aradıkları şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar genellikle deneyim sahibi olmak, dil bilmek vb. şartlardır ve bilinmelidir ki özel sektörde makine mühendisi olabilmek için meslek adayının kendini iyi yetiştirmiş olması beklenir.

MAKİNE MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Makine mühendisi olarak özel sektörde çalışan bireylerin çalışma şartları ve saatleri bağlı oldukları firmaya göre değişmekle birlikte genellikle makine mühendisliği başlangıç seviyesinde iyi denmeyecek seviyededir.

Uzun, haftalık 55-60 ve belki daha fazla mesai saatleri, sürekli iş yetiştirme telaşı, yeni başlamış personel olarak bir çok işin sırtlarına yüklenmesi gibi nedenlerden dolayı özel sektördeki makine mühendisliği başlangıç noktasında tam manasıyla tatmin edici durumda değildir fakat tabi ki donanım sahibi oldukça, deneyim kazandıkça bu durum tam tersi yönde değişmektedir.

Kamuda veya özel sektörde fark etmeksizin çalışma ortamları genellikle ofis ortamıdır ve projeleri oluşturur ve yönetirler, zaman zaman üretim sürecine katıldıkları da olur. Tabi ki kamu yine başlangıç seviyesi makine mühendisliği için daha kısa mesai saatleri ve iş garantisi sebebiyle daha iyi çalışma koşulları vadetmekle birlikte yıllar içinde elde edilen kazanç özel sektörden daha az olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.