kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

MEB ve Sendikalara Çağrı: Öğretmenevleri Öğretmenlerindir!

MEB ve Sendikalara Çağrı: Öğretmenevleri Öğretmenlerindir! Öğretmenler neden öğretmenevlerinde kalamıyor? Öğretenevleri ücretleri ne kadar? Pahalı mı?

A+
A-

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde görevli memurların özlük hakları, sosyal ve ekonomik hakları bulunur. Bunlardan biri de memurlara yönelik sosyal hizmetlerdir. Bu hizmetler memurları memnun edecek, onlara barınma, yemek vb. imkanlar sağlayacak amacıyla uygulanmaktadır. Bu uygulamada ana kural ise hizmetlerden yalnızca kurum üyelerinin veya 1. derece yakınlarının yararlanmasıdır. Örneğin orduevinden askerler, polisevinden polisler faydalanır. Öğretmenevi de bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Türkiye’de en büyük sektör eğitim sektörüdür. Bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı almaktadır. Türkiye’de 500 binden fazla devlet bünyesinde öğretmen görev yapmaktadır. Özel sektörde de bir o kadar öğretmen görev yapar. Üstelik işsiz ve atama bekleyen öğretmenleri de unutmamak gerekir. Türkiye’nin 81 ilinde, ilçelerinde ve köylerindeki okullarda çalışan öğretmenler için her ile ve ilçeye öğretmenevi kurulmuştur. Tatil bölgelerinde özellikle bu öğretmenevlerine büyük ilgi gösterilir. Çalışan ve emekli öğretmenler bu yerlerde eğitim camiasıyla buluşur, konaklama, yemek imkanlarından faydalanabilir.

ANCAK…

Öğretmenlerin kullanımı için kurulan ve yaygınlaşan öğretmenevlerinden eğitimciler yeterince faydalanamamaktadır. Özellikle büyükşehirlerde ve tatil bölgelerinde öğretmenevlerinde kalmak için öğretmen olmak adeta yetmemektedir. Öğretmenevlerinde kalma sırası öğretmenlere gelmemekte, arayıp soran öğretmenlere ‘yer yok’ cevabı verilmektedir. Bu konuda yüzlerce iddia sosyal medyada yer almaktadır. Bu durumda binlerce öğretmen mağdur olmaktadır. Öğretmenler kazanılmış haklarını bir türlü kullanamamaktadır.

ÖĞRETMENLER NEDEN ÖĞRETMENEVLERİNDE KALAMIYOR?

Bu konuda önemli iddialar ortaya atılmaktadır. www.tercihiniyap.net olarak geleceğin emanet edildiği öğretmenlerimizin sorunlarına ışık tutmak için bu iddiaları gündeme getiriyoruz. Öncelikle il ve ilçelerdeki sıralı amirlerin kontenjanları olduğu öne sürülmektedir. Ayrıca Ankara’daki amirlerin de daha ağır bastığı, bu kişilere öncelik tanındığı söylenmektedir. Bu nedenle en güzel tatil bölgelerindeki öğretmenevlerinde asla yer olmaz. Bazı öğretmenler ise şansları varsa yer bulabilir.

Öğretmenevinde yer bulamayan öğretmenler başka kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislere de gidemezler! Burada büyük bir sorun vardır. Çünkü çocuklarını yıllarca öğretmenlere emanet eden kişiler, müdürler, yöneticiler, siyasiler, yetkililer sosyal tesisleri öğretmenlere kullandırmak istemezler. Kendi tesislerine bile giremeyen, öğretmenevlerini istediği gibi kullanamayan öğretmenler başka kurumların tesislerine giremedikleri için de yeterince üzülemezler. (!)

ÖĞRETMENEVLERİ ÜCRETLERİ NE KADAR? PAHALI MI?

Öğretmenevlerindeki ücretler son yıllarda akıl almaz seviyelere ulaştı. Sosyal tesisler ucuz olmasıyla öne çıkarken günümüzde otelleri, pansiyonları aratmıyor. Üstelik öğretmenler için geceliği 200 TL olan konaklama ücreti öğretmen yakınları için 250-300 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Üstelik konaklama ücretlerinin neden bu kadar fazla olduğu, hizmet olarak ücretin karşılık bulup bulmadığı gibi sorularda cevap beklemektedir.

ÖĞRETMENEVLERİNDEN KAPI DIŞARI EDİLEN ÖĞRETMENLER!

Takvimler 1991 yılını gösterirken Türkiye’de öğretmenlerin tepkisini çeken bir olay yaşanmıştı. Seçimler öncesinde ANAP mitingi için dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ve bazı bakanlar Trabzon’a gelmişti. Trabzon öğretmenevinde konaklayan Mesut Yılmaz, bakanlar ve ekip üyeleri nedeniyle o tarihte öğretmenevinde kalan tüm öğretmenlerin 3 günlüğüne tesisten çıkarıldığı iddia edilmişti. Bu olay pek çok öğretmenin tepkisini çekmişti. Günümüzde ise bu denli kırıcı ve yanlış olaylar yaşanmasa da öğretmenler öğretmenevlerinin kapısından girememektedir. Bu da başka bir yanlıştır. Bu nedenle öğretmenevlerinin kapasitesinin arttırılması, öğretmenevlerinin yalnızca öğretmenlere tahsis edilmesi vb. çözümlerin gündeme gelmesi gerekir. Öğretmenlerin, öğretmen sendikalarının ve idarecilerin bu konuya ışık tutması, dikkat çekmesi gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Dilan Avatar Dilan dedi ki:

    Merhabalar boyum 1 75 2003 Aralık doğumluyum bu yıl giremiyorum seneye pmyo girecem çok istiyorum zor değil demi