kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memurların Doğum Yardımı Ücreti 2021 Ne Kadar?

Memurların Doğum Yardımı Ücreti 2021 Ne Kadar? Doğum Yardımı Nedir? Ne Demek? Doğum Yardımı Kimlere Verilir? Memur Doğum Yardımını 2021 Nasıl ve Nereden Alır?

A+
A-

Türkiye’de binlerce devlet memurubu bulunmaktadır. 81 ilde ve yüzlerce ilçede çalışan bu görevlilerin ekonomik ve sosyal hakları vardır. Örneğin her personel aylık düzenli maaş almaktadır. İzin hakları, tazminat hakları, emeklilik hakları bulunur. Bunun yanı sıra sosyal devlet anlayışı doğrultusunda memurlara doğum yardımı da ödenmektedir. Ancak pek çok kişi bu yardımlarla ilgili bilgi sahibi değildir. Peki doğum yardımı nedir? Kimlere verilir? Doğum yardımı ücreti 2021 ne kadar?

Doğum Yardımı Nedir? Ne Demek?

Sosyal devlet anlayışının bir göstergesi olan bu yardım hakkında pek az kişi bilgi sahibidir. Memurlara verilen yardımlardan biri olan doğum yardımı kamu personelinin çocuğunun olması halinde verilen bir yardımdır. Çocuğu olan devlet memurlarına ödenen yardımı doğum yardımı denmektedir. kamu haber

Doğum Yardımı Kimlere Verilir?

  • Doğum yardımı Türk vatandaşlarına veya mavi kart sahiplerine ödenmektedir.
  • Anne veya babanın ya da her ikisinin Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekir.
  • 15.05.2015’te ve sonrasında yaşnan canlı doğumlar için ödenir.
  • Bu tarihten önce doğanlar için yardım verilmez.
  • Yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğuna bakılır.
  • Bunun için 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar da sayılır.

Memur Doğum Yardımını 2021 Nasıl ve Nereden Alır?

  • Memurlar çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlara başvuru yapar.
  • Doğum olduğunu belgeli şekilde sunan memura bu ücret ödenebilir.
  • Bunun için nüfus müdürlüklerindeki Kimlik Paylaşım Sisteminde kayıt işlemi yapılmalıdır.
  • Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır.

Memurun Doğum Yardımı Ücreti 2021 Ne Kadar?

Doğum yardımı miktarı ve yardımın ödemesiyle ilgili kurallar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiştir. Kanunda 15 Mayıs 2015’ten önce yer alan hükümler baz alındığında çocuğu olan memura 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı çarpımıyla bulunan miktarda yardım ödenmekteydi. Ancak bir değişiklik yapıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun doğum yardımı düzenlemesi kalktı. Memurlara doğum sayısına göre miktarı değişen sabit tutarlarda doğum yardımı ödenmesi uygulaması başladı.

2015’te belirlenen doğum yardımları 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında hiç değişmedi. Üstelik 2021 yılı için de bir değişiklik yapılmadı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak kararı ile artırabilen doğum yardımları 5-6 yıldır artmıyor. Bu nedenle binlerce memur sosyal ve ekonomik haklarının artırılmasını istiyor.

2021 yılında canlı doğan çocuğu olan memura; birinci çocuk için net 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.