kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memurluğa 8. Dereceden Hangi Bölüm Mezunları Başlar?

Devlet memurluğuna ilk kez atanan lisans, önlisans ve ortaöğetim mezunları belli bir derece ve kademeye sahip olmaktadır. Lisans mezunları memuriyete 9. dereceden başlarken, bazı bölümlerden mezun olanları 8. dereceden başlamaktadır. Haberimizde…

A+
A-

Devlet memurluğuna ilk kez atananlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre belli bir derece ve kademe ile göreve gelmektedir. Memuriyete yeni başlayanların derece ve kademelerini belirleyen yegane unsur, mezuniyet dereceleridir. 657 Sayılı DMK’ya göre herhangi bir lise mezunu memurluğa 13. derece 3. kademe ile başlamaktadır. Önlinsans mezunu ise 10. derece 2. kademe ile memurluğa başlamaktadır. Lisans düzeyinde mezun olanlar ise 9. derece ve 1. kademe olarak memur olmaktadır. Bunlarla birlikte bir de 8. derece ile göreve başlayan mezunlar bulunmaktadır. Hangi bölümlerden mezun olanların memuriyete 8. derece ile başladıklarını yazımız devamında görebilirsiniz.

Devlet memurlarının memuriyette geçirdikleri yıllar kademe ve derece ilerlemesini sağlamaktadır. Bununla birlikte sonradan bitirilen yüksek lisans ve doktora programları da kademe ve derece ilerlemesini sağlamaktadır. Yeni yapılan düzenlemede lise düzeyinde hazırlık eğitimi alanlar için de bir kademe ilerlemesi yapılması öngörülmüştür. Lisans mezunu bir memurun gelebileceği en son derece ve kademeye göz attığımızda 1. derece 4. kademe olduğunu görmekteyiz. kamu haber

A Grubu Memurluğa Giriş Şartları Nelerdir? KPSS Puansız Girilir Mi?

Lise Mezunları Kademe ve Dereceleri

  • Lise mezunları memuriyet hayatlarına 13. derece 3. kademede başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son nokta 3. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.
  • Lise dengi mesleki ve teknik öğrenimi bitirenler memuriyet hayatlarına 12. derece 2. kademede başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son nokta 3. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.
  • Lise ve dengi okullar üstü 1 yıllık mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler memuriyet hayatlarına 11. derece 1. kademede başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son nokta 2. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.
  • Lise ve dengi okullar üstü 2 yıl veya ortaokul üstü en az 5 yıllık mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler memuriyet hayatlarına 10. derece 1. kademede başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son nokta 2. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.
  • Lise veya dengi okullar üstü 3 yıl mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler memuriyet hayatlarına 10. derece 2. kademede başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son nokta 2. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.

Önlisans Mezunları Kademe ve Dereceleri

2 yıl süreyle yükseköğrenimi bitirenler memuriyete 10. derece 2. kademeyle başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son kademe ve derece ise 2. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir.

Lisans Mezunları Kademe ve Dereceleri

4 yıl süreyle yükseköğrenimi bitirenler memuriyete 9. derece 1. kademeyle başlamaktadır. Bunların yükselebilecekleri son kademe ve derece ise 1. derece ve 3. kademe olarak bilinmektedir. Bir de bazı bölümlerden mezun olanlar vardır. Bu bölümlerden mezun olanlar memurluğa 8. dereceden başlangıç yapmaktadır.

8. Dereceden Memurluğa Başlayanlar

657 sayılı Kanunun 36/A-2 maddesinde, “Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,” verileceği hükme bağlanmıştır. Mühendislik mezunu memurların bu hüküm kapsamında ilave derece alabilmesi için mühendis kadrosuna atanması veya teknik hizmetleri sınıfında görev almasının gerekli olmadığı, sadece diplomanın ibrazının yeterli olduğu anlaşılmaktadır. Mülga Devlet Personel Başkanlığının istikrar kazanmış görüşleri de bu yöndedir.

Benzer bir durum, 36/A-5 maddesi kapsamına girenler için söz konusudur. Buna göre, dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınmaktadır. Bu hükümde yer alan ilave dereceyi alabilmek için sağlık bilimleri lisansiyeri sayılmak yeterli olup, ilgili kadroya atanma ya da sağlık hizmetleri sınıfı kapsamında bir görevde bulunmaya gerek yoktur. Örneğin biyoloji mezunu bir VHKİ diplomasını ibraz ettiğinde bir dereceden yararlanması gerekmektedir.

KPSS’ye Bir Ayda Hazırlanmak Mümkün Mü?

Yeni başlayan memur hangi dereceden başlar?

Genel olarak memurlar göreve 9’un 1’den başlarlar. Sonrasında 9’ın 2’si, 9’un 3’ü ve devamında 8’in 1’i olarak devam ederler. 

Yorumlar

  1. murat Avatar murat dedi ki:

    teknoloji fakültesi mezunuyum.
    milli eğitim müdürlüğünde V.H.K.i olarak çalışıyorum. mühendilik mezunu memurlara ek 1 derece verilir.
    ama bana teknoloji fakültesi mezunu olduğum için alamazsınız dediler. sadece mühendilik ve mimarlık fakültesi mezunları alınabilir dendi
    bununla ilgili bilgi verebilirmisiniz.