kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Odyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Odyolog Maaşları 2023 Ne Kadar? Odyolog Nedir? Ne Demek? Kimdir? Odyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Odyolog Ne İş Yapar? Odyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Tüm dünyada en önemli ve en büyük sektörlerin başında sağlık sektörü gelmektedir. Dünyadaki her insan daha uzun, daha sağlıklı, daha konforlu yaşamak için sağlık hizmeti almaya yönelmektedir. Bu nedenle insanlar hastanelere koşmakta ve gelişen tıp biliminden faydalanmaya çalışmaktadır. Bu anlamda son dönemde en çok gelişen ve önem kazanan alan işitme ve denge sorunlarına ilişkin faaliyet gösteren odyoloji alanıdır. Bu alanın uzmanları olan odyologlar da popüler bir mesleği icra etmektedir. Peki odyolog nedir? Ne demek? Kimdir? Odyolog çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Odyolog personel maaşları 2023 ne kadar?

Odyolog Nedir? Odyolog Ne İş Yapar?

Odyolog Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Odyoloji işitme bilimidir. İşitme ve denge sistemini değerlendiren, bilim dalı içerisinde uzmanlıklarıyla görev yapan kişilere de odyolog denmektedir. Bu kişiler işitme ve denge ile ilgili şikayetleri, sorunları, hastalıkları inceler. Uzman hekimin yönlendirmesiyle tanı konmasına, tedavi edilmesine yönelik çalışmalar yürütürler. Ayrıca hastaların rehabilitasyonu ve bu kapsamda kullanılacak cihazların seçimi ve kullanılmasıyla görevlidirler. Devlette ve özel sektörde iş bulabilen bu kişilerin 4 yıllık odyoloji bölümünden mezun olmaları gerekir. Ancak bu şekilde ‘odyolog’ unvanı alınabilir.

Odyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Personeller steril, konforlu ve her türlü donanımın bulunduğu bir ortamda çalışırlar. Teknolojik aletlere, bilgisayar, telefon, yazıcı vb. erişimleri vardır. Çalışma saatleri ve çalışma şartları çalıştıkları sektöre, kuruma göre değişebilir. Yoğunlukları en çok hasta yoğunluğuna bağlıdır. Çalışma saatleri ise genelde devlette 08.00-17.00, özel sektörde 09.00-18.00 saatleri arasıdır. Ancak iki sektörde de vardiya sistemi olduğu için akşam veya gece saatlerinde çalışabilirler. Üstelik nöbet kapsamında sabaha kadar çalıştıkları, 12 saat çalıştıkları da bilinmektedir.

Odyolog Ne İş Yapar?

Odyolog olarak çalışan uzmanların pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Genel görev tanımları işitme ve denge hastalıkları, sorunlarıyla ilgili hekim yönlendirmesiyle yapılacak tüm iş ve işlemlerdir. Örneğin tanısat testler yapılır, rehabilitasyon çalışmaları yapılır, bu kapsamda kullanılacak aletler seçilir. Ancak personeller bunların yanı sıra daha pek çok iş yapmaktadır. İşte odyolog görevleri;

  • Uzman yönlendirmesiyle tanı çalışmaları
  • Rehabilitasyon
  • Kullanılacak cihazların seçimi, bakımı, programlandırması
  • İşitme sağlığının korunması, kaybın önüne geçilmesi çalışmaları
  • İşitme tarama çalışmaları ve testlerinin yapılması
  • Gürültü ölçümlerinin yapılması
  • Cerrahi işlemlerde, cerrah kontrolünde sinir monitorizasyonu yapılması
  • Kulağa implante edien cihazların ayarlamaları
  • Hastalara yönelik bilgilendirme faaliyetleri
  • Konuşma problemlerine yönelik çalışmalar

Odyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Hem devlette hem de özel sektörde çalışabilen odyologların aldıkları ücretler merak edilmektedir. Devlette odyolog maaşları 2023 13 bin 900 TL civarındadır. Aile yardımı, çocuk yardımı, döner sermaye ücreti, ek tazminat, fazla mesai gibi unsurlara bağlı olarak aylıkları artarken sigorta ve BES kesintisine göre de kesintiler olabilmektedir. Özel sektörde ise yeni başlayan personellere düşük ücretler verilir. Yeni başlayan odyolog maaşı 2023 12 bin 500 TL civarındadır. Deneyim, başarı, çalışılan kuruma bağlı olarak personellerin aldıkları ücretler 14-15 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Dünyada Odyolog Maaşları 2023

Türkiye’de “maaşın ne kadar?” diye sorulduğunda aylık alınan ücret söylenir. Yurt dışında ise bu soruya yıllık kazanılan para söylenerek karşılık verilir. Bu kapsamda dünyada odyolog maaşları 2020 şu şekildedir;

ABD’de uzmanlar 65 bin dolar civarında yıllık kazanç elde eder.

Almanya’da yıllık kazanç 67 bin dolar seviyesindedir.

İngiltere’de yıllık kazançları 65 bin dolar seviyesindedir.

Fransa’da yıllık kazançları 60 bin dolar seviyesindedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Laborant Maaşları Ne Kadar?

Odyolog doktor mudur?

Odyolog tıp doktoru değildir. 

Yorumlar

  1. Ayşe Nur Avatar Ayşe Nur dedi ki:

    Odyologlar günümüzde vardiya sistemiyle çalışmıyor ve 2021 birlik standartlarınca özel sektörde maaş 4200 TL olarak belirlenmiştir iyi günler.