kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazan Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?

Senede iki kere kılınan Bayram Namazı, yaklaşan Ramazan Bayramı'nda müslümanlar tarafından yeniden eda edilecek. Peki Bayram Namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?

A+
A-

Bayram Namazı Nedir?

Tüm dünyada Müslümanlar tarafından kutlanan iki bayram olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın ilk sabahında kılınan namaz bayram namazıdır. Bu namaz yalnızca bayram sabahları kılınmakta ve senede iki kez tekrarlanmaktadır.  kamu haber

Bayram namazı Cemaatle kılınmalıdır. Tek başına kılınması olası değildir. Cuma namazında olduğu gibi hutbe okunmaktadır ve bu hutbeye Bayram hutbesi denilmektedir. Bayram hutbesini dinlemek sünnettir. 

Ramazanın İlk Gününde İstanbul, Ankara ve İzmirde Kaç Saat Oruç Tutulacak?

Bayram Namazı Kılmak Farz mıdır?

Bayram namazı üzerlerine Cuma Namazı kılmak farz olan herkese vaciptir. Yani üzerine Cuma namazı farz olan, ergenlik çağına girmiş, akli melekeleri yerinde, hürriyetinde kısıtlanma olmayan, sağlığı yerinde olan ve sefer durumunda olmayan erkek kişiler için Bayram namazı da vacip durumdadır. 

Bayram Namazı İçin Neler Yapmak Gerekir?

Diğer namazlarda olduğu gibi Bayram namazına gidecek olan müslümanların gusül yani boy abdesti almış olması gerekmektedir. Gusül ihtiyacı bulunmayanların ise namaz abdesti alarak, abdestli bir şekilde namaza gitmeleri şarttır. Adab gereği namaza giderken temiz giyimler giyilmeli, güzel kokular sürünmelidir. 

Bayram Namazı Kaç Rekattır?

Bayram namazı toplam iki rekattan oluşmaktadır. Bu rekatların içerisinde cemaat imam ile birlikte namazın içerisindeki tekbirlerden haricen üçer kez tekbir getirirler. Bu tekbirlere ilave anlamına gelen zevaid tekbirleri denilmektedir.

2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman? Oruç Hangi Gün Başlıyor?

namaz

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Yılda yalnızca iki defa kılınması ve dolayısıyla vakit namazları gibi her gün, Cuma namazı gibi ise haftada bir tekrarlanması durumu olmamasından dolayı Bayram namazının kılınışı unutulabilmektedir. Bu unutkanlık haliyle namaz esnasında da cemaati şaşırtabilmekte ve namazı eda konusunda zora düşürebilmektedir. Bu nedenle Bayram namazına gitmeden evvel hatırlamak için nasıl kılındığına göz atılması ihtiyacı hasıl olmaktadır. Şimdi hep birlikte Bayram namazının kılınışını hatırlayalım;

Birinci Rekat

-Namaza başlanırken tüm namazlarda olduğu gibi niyet edilir. Bu niyet Bayram namazı için şu şekildedir; “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı/Kurban Bayramı Namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” 

-İmamın “Allahu Ekber” diyerek tekbir almasıyla birlikte tekbir alınır ve eller göbeğin altında bağlanır. 

-İçerden Sübhaneke okunur.

-İmamın yeniden tekbir almasıyla birlikte eller kaldırılarak tekbir alınır ve yana salınır.
-İmamın yeniden tekbir almasıyla birlikte eller kaldırılarak tekbir alınır ve ikinci kez yana salınır.
-Üçüncü kez tekbir alıp bu kez elleri yana salmadan yeniden bağlarız.

-Üç tekbir sonrası imam içinden Subhaneke’yi okur, sesli olarak da Fatiha Suresi ile bir sure okur. Cemaat ise uymuş olduğu imamın okumayı tamamlamasını sessizce bekler. 

-Rüku’ya varılır.

-Secdeye varılır, doğrulunur tekrar secdeye varılır. 

İkinci Rekat

-İlk rekat sonundaki secdeden doğrulunur ve ayağa kalkılarak eller yeniden bağlanır. Kıyamda iken imam sessizce Besmele çeker ve sesli olarak yeniden Fatiha Suresi ile bir sure okur. Cemaat yine bu kısımda hiçbir şey okumaz.

-İmamın Allahu Ekbet demesi ile birlikte yine üç tekbir alınarak eller yana salınır. Dördüncü kez tekbir alınmasıyla cemaat imam ile birlikte rükuya varır.

-Ardından secdeye varılır, doğrulunur, yeniden secdeye varılır. İmamın bu kez Allahu Ekber demesi ile ayağa kalkılmaz, oturuşta kalınır. Oturuşta cemaat içinden Ettahiyyatu, Allâhumme Sallı ve Allâhumme Bârik ile Rabbena dualarını okur. 

-İmamın Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah demesi ile sağ tarafa ve sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır. 

Ramazanda Oruçluyken Nasıl Ders Çalışılır? Çalışma Önerileri Nelerdir?

Bayram namazı en az kaç kişi ile kılınır?

Alimler her iki namaz için şart olan sayı hususunda farklı görüşler bildirmişlerdir. Ancak en sahih görüşe göre Cuma ve bayram namazları kılınması için en az üç kişi olması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.