kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazan'da iftarda ne yenir ne kadar yenir?

İftarda ne yenir? Neler yenmez? Ramazanda hangi yemekle tüketilmemelidir. İftarda yenecek sağlıklı yemekler nelerdir? Hangi yemekler iftarda yenirse zararlıdır.

A+
A-

Ramazan, İslam dünyanın tamamının ruhani bir yolculuğa çıktığı kutsal ay olarak tabir edilen 39 günlük süreçtir. Müslümanlar bu ayda, gün doğumundan gün batımına kadar yemek ve içmek eylemlerine ara verir ve bu sayede ruhsal olarak arınırken, açlıkla muhatap olan düşkün kimselerin hislerini paylaşır. Gün doğumu ve gün batımı arasında hiçbir şey yemeyen ve içmeyen inananlar, akşam ezanı ile birlikte iftar yaparlar. İftar, orucun bittiği anı ifade eder. Sofralar kurulur, ramazana özel yemekler yapılır, komşular ve akrabalar davet edilerek, birlik ve beraberlik bu ay en sıkı şekilde yaşanır. Pekiyi Ramazan’da iftarda ne yenir ne kadar yenir? Sağlık durumunuzu riske atmamak için dikkatli okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlıklı beslenme ipuçları nelerdir?

Ramazanda, vücudumuz uzun süreler besin ve su gibi hayati unsurlardan uzak kaldığı için kendini sınırlandırır. Yani, daha az kaynak tüketmeye çalışır ve buna bağlı olarak organlar yavaşlar. Doğal olarak iftarda uzun bir açılığın üzerine aniden besin bombardımanı doğru bir yaklaşım değildir. Bu hata hemen her oruç tutan tarafından yapılır. İftarda ok yemek, son derece tehlikeli bir durumdur ki, şeker ataklarından, mide ve bağırsak hastalıklarına kadar ciddi riskleri söz konusudur. Uzmanlar iftarda mümkün olduğunca sadece açılığı bastıracak besin tüketilmesini önerir. Ayrıca bu besinlerin çok yüksek kalori değerlerine sahip ve sindirilmesi zor besinler olmaması çok önemlidir.

Hangi Besinlerin Sindirimi Zordur?

Genel olarak yağlar ve hayvansal protein ürünleri sindirimi zor besinlerdir. Tabii burada beyaz eti ayrı tutmak gerekir. Balık ve tavuk, kırmızı ete göre daha kolay sindirilebilir. Ancak, yine de uzmanlara göre, iftarın daha hafif besinlerle yapılması daha doğrudur. Örneğin, besin değeri yüksek olan, ancak bileşenleri çok ağır olmayan çorbalar, sebze yemekleri, glisemik indeksi düşük bakliyat yemekleri, hafif börekler ve salatalar en doğru iftar yemeği seçenekleridir. Tabii burada anahtar, tüketim miktarıdır. Az miktarda tüketilmek koşuluyla elbette kırmızı et de tüketilebilir. Lakin ramazan boyunca aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak en doğru seçim olacaktır. Sindirim sisteminin stabil çalıştığı bir dönemde aşırı yağlı, baharatlı ve ağrı gıdalar ciddi sorunlara yol açabilir.

İftarda Tatlı Yenir mi?

Oruç tutarken kandaki şeker oranı hızla azalır ve iftar saatinde su ve şeker içeren  gıdaları tüketme isteği artar. Elbette şeker ihtiyacınızı karşılamanız gerektiği bir gerçek ancak bu ihtiyacı karşılarken dikkat etmeniz gereken bir konu var ağır ve şerbetli tatlılar yerine hafif ve sütlü tatlıları tercih etmek.

İftarda yemeğin hemen üstüne baklava, künefe gibi ağır tatlıları değil sütlaç, un helvası gibi hafif tatlıları tüketmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Hem kan şekeriniz kısa sürede dengelenecek hem de sindirim sisteminiz tüm gün açlığın ardından aşırı bir yükle karşılaşmayacaktır. Bununla birlikte elbette 30 gün boyunca şerbetli tatlı tüketmeyin gibi bir önerimiz yok. İftarda ne yenir önemli olduğu kadar iftar sonrasında ne yendiği de önemlidir. Yani iftardan 3-4 saat sonra ağır tatlılardan bir porsiyonu aşmamak kaydıyla tüketebilirsiniz.

Yeme içme ile ilgili başlıkları buradan inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.