kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberini Güncelledi, Aşı Olanlar Muaf

Sağlık Bakanlığı hasta takibi ve filyasyon için yayımladığı rehberi güncelledi. Yapılan duyuruya göre iki doz aşısı tamamlanmış olan yurttaşlar karantinadan muaf tutulacak.

A+
A-

11 Mart 2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ilk vakadan bu yana bir yılı geçen süreçte covid-19 kaynaklı pandemi dünya vatandaşlarının hayatını her anlamda zorlaştırdı. Hem dünyada hem Türkiye’de bakanlıklar, hükümetler sürekli yeni önlemler geliştirmek, yaşanan gelişmelere bağlı olarak yasaklar koymak veya var olan yasakları kaldırmak durumunda kaldılar. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı bu konuda elinden geleni yaparken pandemiye yönelik olarak birçok rehber, kılavuz yayımladı. Bunlardan bir tanesi de temaslı takibi, evde hasta izlemi ve filyasyon covid-19 rehberi.

Aşıların geliştirilmesi ve herkese umut olması ile birlikte Sağlık Bakanlığı da aşı olanlar için bu tip yayımladığı rehberlerde güncellemeler yaparak duyuruda bulunuyor. Özellikle son günlerde vakaların tekrar artmasıyla birlikte karantina bölgeleri de artmaya başladı. Sağlık Bakanlığı da aşı olanların karantinadan muaf olacaklarına dair duyuruda bulunarak rehberde güncelleme yaptı. kamu haber

KARANTİNADAN KİMLER MUAF OLACAK?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan rehberde aşılama sonrası için şu ifadeler yer almaktadır:

Daha önce laboratuvarda doğrulanmış SARS-CoV 2 enfeksiyonu yaşamış veya iki doz aşı yaptırıp son dozdan sonra 14 günlük süreyi doldurmuş olan kişilerde, hastalığın başlangıcı veya aşılama sonrası üç ay süre içinde yaşayabilecekleri riskli temaslarında (Brezilya veya Güney Afrika varyantı tespit edilen vakalar hariç) karantinaya gerek yoktur. Ancak, bakım evinde çalışan veya yaşlı aile üyelerine bakan kişiler gibi mesleki faaliyetleri riskli gruplarla yakın ilişki gerektirenler ile Güney Afrika veya Brezilya varyantı vakaları tespit edilen bireyler ile temaslı olan vatandaşlara Sağlık Bakanlığı kurallarına göre karantina uygulanır.

Yani Güney Afrika ve Brezilya varyantları dışarıda bırakılarak diğer varyantlar da dahil olmak üzere SARS-CoV 2 enfeksiyonuna maruz kalınabilecek olsa dahi eğer 2 doz aşı uygulanmış ve üzerinden 14 gün de geçmişse 3 aylık bir periyotta aşıyı olmuş bireylere karantina uygulanmayacak. Brezilya ve Güney Afrika varyantları dışında bakım evi çalışanı ve yaşlı aile üyelerine bakan, mesleki faaliyetleri riskli gruplar ile olan vatandaşlar ise aşı olmuş ve bahsedilen 14 gün geçme şartını taşısalar dahil karantina uygulanması gereken dönemde karantinadan muaf tutulamayacaklar.

BREZİLYA VE GÜNEY AFRİKA VARYANTLARI İLE ENFEKTE OLANLARIN DURUMU?

Bu konu yine rehberin ilgili kısmında şu şekilde belirtilmiştir:

Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351); ve Brezilya (P1) Varyant suş ile enfekte kesinliği olan vaka temaslı bireylerin karantina süreleri en az 10 gün olup, bu sürenin sonunda PCR testinde negatiflik gösterilerek karantinanın sona erdirilmesi gerekmektedir.

Yani bu iki varyant olan mutasyona uğramış covid virüsü ile enfekte olan kişiler ile temasa geçmiş bireyler için 10 günlük karantina zorunlu olup karantina sonunda ise test yaptırılarak negatif çıkması halinde karantinanın sonlandırılabilmesi söz konusudur.

Temaslı Takibi Evde Hasta İzlemi Ve Filyasyon Covid-19 Rehberi’nin tamamına bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

AŞIDA SON DURUM NE? MART AYINDA KİMLER AŞILANABİLİYOR?

Ocak ayında başlayan aşı çalışmaları birtakım aksaklıklara rağmen devam ediyor. İçinde bulunduğumuz süreçte eğitim sektöründeki köy okulları çalışanlarının aşılamaları yapılırken bir yandan da yaş sıralamasında da 60 yaş üzerine gelinmiş durumda. Yeterli aşı temini sağlanırsa bu süreci de bitirdikten sonra gıda ve taşımacılık sektörüne ve daha genç yaştaki vatandaşların aşılarına geçilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.