kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu SDDK Nedir? Görevleri Nelerdir? Ne İş Yapar?

10 Nisan 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamış olduğu yapısal reformlar kapsamında kurulacağı belirtilen Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu nedir? Görevleri neler olacak? Nasıl teşkilatlanacak? Tüm bu sorularınızın yanıtını yazımızda irdeleyeceğiz. 

A+
A-

Başlangıçta Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulmuş olan Sigorta Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı’nın birleştirilmesi ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir birimi olarak görev yapmaya başlamıştır. Şu an içinse ayrı bir kurul olarak teşkilatlanması ve görev yapması planlanmaktadır. Peki Si

Sigortam Var Mı? Sigortam Yatıyor Mu? Düzenli Olarak Ödeniyor Mu?

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu SDDK Nedir?

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu Sigortacılık Kanunu, Bireysel Emeklilik, Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile bu kanunların alt mevzuatları ve diğer mevzuatta yer alan özel sigorta, bireysel emeklilik işlem ve faaliyetlerinin kamu adına denetimini gerçekleştirecek olan kuruldur.  kamu haber

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun yapısının diğer üst kurullara benzer muhteviyatta olmasını beklemekteyiz. Bu bağlamda kurulun bir başkanı, çeşitli görevlerden sorumlu başkan yardımcıları ile kurul üyeleri olacaktır. Kurulun yine tabi ki en önemli biriminin denetim birimi olması, bu birimde de denetim yetkisi olan uzman ve uzman yardımcılarının görev yapması beklentilerimiz arasındadır. Eski sistemde Sigorta Denetleme Uzman ve Uzman Yardımcıları bulunmaktaydı. Bu denetim sisteminin yine benzer şekilde yeni kurulda da tecelli edecektir. 

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu SDDK’nın Görevleri Nelerdir?

-Sigortacılık Kanunu ve sigorta alanı ile alakalı diğer kanun hükümleri kapsamında piyasanın denetlenmesi,
-Bir regülatör kurul olarak sigortacılık ve bireysel emeklilik piyasasının standartlarını ve sınırlarını belirleyici kararlar alınması,
-Belirlenmiş denetim yetki ve sınırları içerisinde, piyasada yer alan bireysel emeklilik ve sigorta kuruluşların denetlenmesi, bu kurumların iş ve işlemlerinin incelenmesi, gerekli araştırmaların yapılması,

görevleri başta olmak üzere, Bireysel Emeklilik ve Özel Sigortacılık piyasasını düzenlemek konusunda tüm iş ve işlemleri gerçekleştirmek Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun görevi olacaktır. Buna dair detayları Kurulun kuruluş kanununun yayımlanması ile hep birlikte net bir biçimde göreceğiz. 

hazine must

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu SDDK Ne İş Yapar?

Önceki düzende yer alan Sigorta Denetleme Kurulu’ndan farklı olarak bir üst kurul şeklinde teşkilatlanacak olan Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu sigortacılık ve bireysel emeklilik piyasasının denetlenmesinin yanında, bu piyasaların işleyişi ile ilgili olarak çeşitli sınırlar da koyacak, yeri geldiğinde düzenleyici kararlar da alacaktır. Üst kurulların en tipik özelliği olan belli bir uzmanlık alanını regüle etmek yani düzenlemek görevi bu kurulda da kendisini gösterecektir. 

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu piyasalarda ortaya çıkacak her tür dengesizliği, usûlsüzlüğü ve haksız rekabeti engelleyecek bir misyon ile hareket edecektir. Buna dair alınacak kararlara uyulmaması durumunda ise denetim personeli ile gerekli tespitleri yapacak ve gerektiğinde müeyyideler uygulayacaktır. 

Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi Ödenir Mi? Sigorta Yatar Mı?

Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu SDDK Denetimleri

SDK olarak görev yapmakta iken dahi denetlenen kuruluşlara bir çok sorumluluk yüklenmekteydi. Yetkilerin daha da genişletilmesi sayesinde çok daha geniş kapsamlı denetim ve araştırmalar gerçekleştirme imkanına sahip olacak olan kurulun, piyasayı çok daha etkin bir şekilde düzenlemesi mümkün olacaktır. 

SDDK ve diğer kurumlara dair sorularınız ve paylaşımlarınız için FORUM sayfamıza üye olmayı Unutmayın!

Sigorta sektörünü kim denetler?

Ülkemizde sigortacılık sektörü üzerinde denetleme ve düzenleme yapmaya yetkili kurum yani Kamu Otoritesi, T.C. maliye ve Hazine Bakanlığıdır.

Yorumlar

  1. FATMA PAKSOY Avatar FATMA PAKSOY dedi ki:

    BENİM ŞİKAYETİM VAR VATANDAŞA ZORUNLU OLAN KARA YOLLARI MALİ SORUMLULUK SİGORTASINI ŞİRKETLER DÜZEMLEMEYE İZİN VERMİYORLAR. BÖYLE KEYFİ İŞLEM OLAMAZ. BU DURUMA ÇOK ACİL ÇÖZÜM GETİRİLMELİ.

  2. FATMA PAKSOY Avatar FATMA PAKSOY dedi ki:

    verdiğiniz düzenli bilgi ve yönlendirmeleriniz çok değerli, tebrik ediyor, çalışmalarınızın devamını diliyorum.