kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

TYT’de 1 Net Kaç Puan Getirir?

Temel Yeterlilik Testi sınavında 1 net kaç puan getirir? TYT’de sorulan sorulara göre puanlama nasıl yapılmaktadır? TYT sınavında katsayısı yüksek sorulara kaç puan verilir? 2018 TYT sınavında bütün testlerin ağırlığı aynı mıdır? Bu ve daha fazlasını TYT’de bir net kaç puan getirir yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Temel Yeterlilik Sınavı 2018 yılında ilk kez uygulanacaktır. Bu sınav Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumunu oluşturmaktadır. Sınavda adaylara 40 sorusu temel matematik, 40 sorusu Türkçe, 20 sorusu Sosyal Bilimler ve 20 sorusu Fen Bilimleri olmak üzere 120 soru sorulacaktır. Bu sorular içerisinde ÖSYM tarafında yayımlanan örnek soru kitapçığı sorularına göz attığımızda en zor soruların temel matematik alanında olacağı gözükmektedir. Bu nedenle matematik sorularına ait standart sapma puanlarının yüksek olacağını söyleyebiliriz.

TYT Puanı Nasıl Hesaplanacaktır?

Temel Yeterlilik Sınavına giren öğrenciler 100 ile 500 puan arasında bir puan alacaktır. TYT sınavında baraj puan 150 olarak belirlenmiştir. TYT’den 150 puan ve üstünde alamayan öğrencilerin YKS puanı hesaplanmayacaktır. Aynı şekilde TYT ile AYT puanlarına göre Eşit Ağırlık, Sözel veya Sayısal puan türlerinin birinden 180 puan almayı başaramayan adayların YKS puanı hesaplanmayacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere TYT sınavında her  teste ait sorular aynı puan değerine çıkmamaktadır. Testlerin Türkiye geneli yapılma oranına göre standart sapması oluşmaktadır. Standart sapmaya göre bazı testlerde doğru sayısı fazla olan adaylar daha yüksek puan alacaktır.

TYT  Puan Hesaplamasında Testlerin Ağırlıkları

Temel Yeterlilik Sınavı puanlarına testlerin ağırlıkları soru sayılarına göre belirlenmektedir. Soru sayılarının yukarıdaki gibi olacağını hesaba katarak testlerin puanlamaya etkisinin aşağıdaki şekilde olacağını söylemek gerekir:

  • Temel Matematik testinin ağırlığı %33
  • Türkçe testinin ağırlığı %33
  • Fen Bilimleri testinin ağırlığı %17
  • Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %17

TYT’de 1 Net Kaç Puan Getirir?


Temel Yeterlilik Testinde standart 1 netin TYT ham puanına getirisi 3,330 puandır. Ancak, testlerdeki soruların zorluk derecesine göre bu puan değişecektir. Ülke genelinde çok fazla kişinin doğru yaptığı testlerde standart sapma düşerken, ortalama daha az  kişinin doğru yaptığı testlerde standart sapma yüksektir. Yapılma oranı düşük testlerin puan getirisinin standart sapma değerine göre değişeceğini belirtmek gerekir. ÖSYM örnek soru kitapçığında yer alan sorulara göz attığımızda da TYT sınavında Matematik testi sorularının standart sapmasının yüksek olacağını şimdiden söylememiz yanlış bir ifade olmayacaktır. YKS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.