kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uluslararası İlişkiler Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girmelidir?

Üniversitelerin Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları KPSS'de hangi oturumlara başvurmalıdır ve katılmalıdır? Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunları KPSS'de hangi testleri çözmelidir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Uluslararası İlişkiler Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girmelidir?

Kamu personeli seçme sınavında her yıl milyonlarca kişi ter dökmektedir. Bu adaylardan yalnızca biri olan uluslararası ilişkiler mezunları KPSS de hangi oturumlara girmelidir, birlikte bakalım…

Üniversitelerin Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun olan adaylar KPSS’de hangi oturumlara katılmalıdırlar? Hangi testleri çözmeleri gerekmektedir? Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler KPSS’de hangi alanlara başvuruda bulunabilir? Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunları için KPSS A grubu ve KPSS B grubu ne anlama geliyor? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri Nedir?

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri üniversitelerin Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri ile bu fakültelere denk sayılan fakültelerinde kuruludur. Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde okuyanlara, uluslararası ilişkiler teorisi, tarihi, siyasi tarih, diplomasi ve uluslararası hukuk alanlarında uzmanlaşacakları biçimde öğrenim verilmektedir. Özellikle diplomasi alanında öğrenim gören Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun adaylar kamu kurumlarında ve mümkünse kurumların dış ilişkiler ile alakalı işlerinde çalışmayı hedeflemektedirler. Kamu Kurumlarına girmek isteyen Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun adayların, bu hedefleri doğrultusunda -istisnaları olmakla beraber- aşmaları gereken ilk aşama Kamu Personeli Seçme Sınavı aşamasıdır.

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun olan adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı aşamasında kendilerine belirleyebilecekleri iki yol bulunmaktadır. Bu yollardan ilki adayların kamu kurumlarında yer alan ve düz memuriyet olarak nitelendirilen b grubu kadrolara yönelmek, ikincisi ise uzmanlık, denetçilik gibi a grubu kadrolara yönelmektir. Bunun yanında adaylar Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan kadrolara da yönelebilirler ancak bu kadroların çoğunda KPSS şartı bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan adaylar eğer ki KPSS B grubu oturumlarına katılmak isterlerse, bu kapsamda katılmaları gereken sınav KPSS Lisans sınavıdır. Ancak adayların KPSS Lisans sınavına katılmaları gereken dönem yalnızca çift yıllardır. Eğer ki A grubu kariyer mesleklere girmek istiyorlarsa da katılmaları gereken sınav KPSS Lisans sınavına ek olarak KPSS A grubu oturumlarıdır. Adayların KPSS A Grubu sınavına hangi yıl girdiklerinin ve bu oturumda elde edecekleri puanların hesaplanması için katılmaları şart olan KPSS Lisans oturumuna hangi yıl katıldıklarının bir önemi yoktur.

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun adaylar A grubu – B grubu ayrımını daha detaylı incelemek isterlerse ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirler;

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri İçin KPSS B Grubu Nedir?

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun olan adayların yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere b grubu, düz memur kadrolarına atanmak isterlerse katılmaları gereken oturum olan KPSS Lisans oturumunda sadece çift yıllarda katılmaları durumunda b grubu kadrolara atanabilecekleri puanı elde etmek imkanına sahip olacaklardır.

Eğer ki adaylar tek yıllarda sadece KPSS Lisans oturumuna katılacak olurlarsa, elde edecekleri aynı puan türlerini b grubu alımlarda ve atamalarda kullanmaları mümkün olmayacaktır. Bunun yanında adaylar kamu kurumlarında yer alan a grubu kariyer mesleklere atanmak için KPSS lisans oturumuna ek olarak KPSS A grubu oturumlarına katılmalıdırlar.

Adayların KPSS A grubu oturumlarının yanında yine KPSS lisans oturumuna katılmalarını zorunlu kılan şey, A Grubu puanlarının hesaplanmasında da KPSS Lisans oturumu testlerinin yer alıyor olmasıdır. Ancak adayların KPSS Lisans ve KPSS A grubu oturumlarına, a grubu kadrolara atanmak için gerekli puanları almak üzere katılmalarında herhangi bir yıl kısıtı yoktur. Adaylar tek ya da çift yıllarda bu oturumlara katılarak elde ettikleri puanları A Grubu kariyer meslek alım ilanlarına başvuruda kullanabilmektedirler.

ÖSYM’nin KPSS oturumlarının uygulanmasında dikkate aldığı tek yıl – çift yıl durumunu daha detaylı incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamıza ulaşabilirsiniz;

osym bina 2

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Katılacak? SBUİ Mezunları KPSS’de Hangi Testleri Çözecek?

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun adaylar kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan b grubu ya da a grubu kadrolara girebilmek için yukarıda da detaylarıyla bahsettiğimiz üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına katılmalıdırlar. Adayların B grubu için çift yıllarda düzenlenen KPSS Lisans sınavına katılmaları yeterli iken, a grubu kadrolar için herhangi bir yılda düzenlenen KPSS Lisans ve KPSS A grubu oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Adayların KPSS A Grubu oturumlarından hangilerini çözmeleri gerektiği konusu da adayların aklına takılan hususlar arasında yer almaktadır. Buna değinmeden evvel KPSS A rubu oturumlarına bir bakalım;

KPSS A Grubu sınavı;

Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Çalışma Ekonomisi Testi
  • Kamu Yönetimi Testi
  • Uluslararası İlişkiler Testi

Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;

  • Hukuk Testi
  • İktisat Testi
  • Maliye Testi

Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Muhasebe Testi
  • İşletme Testi
  • İstatistik Testi

oturumlarından oluşmaktadır. Üç güne yayılı biçimde gerçekleştirilen sınavda Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun adayların, fakültede gördükleri ana müfredatı içeren dersler ilk oturumda yer alan Uluslararası İlişkiler testinde yer almaktadır. Adaylar sadece bu oturuma katılarak alanlarına dair bazı puan türlerinin hesaplanmasını sağlayabilirler. Ancak adayların sadece bu oturuma katılmaları şanslarını oldukça azaltacaktır. Çünkü adayların a grubu atamalarında kullanabilecekleri ve alımların gerçekleştirildiği bir çok puan türü hesaplanmayacaktır. Adayların bu puan türlerinin ve özellikle çoğu kurumun alımlarında kullandığı dört ana alan dersi olan Hukuk, Maliye, İktisat ve Muhasebe testlerini içeren puan türlerinin hesaplanabilmesi için, kendi alanlarının oturumu yanında diğer iki oturuma da katılmaları gerekmektedir. Aksi halde adaylar çoğu alımda kullanılan puan türlerini elde edemeyeceklerinden şansları oldukça azalacak, çok az seçenek içerisinde başvuru imkanı bulabileceklerdir.

Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu adayların hangi puan türlerinde hangi testlerin ağırlığının bulunduğunu daha net inceleyebilecekleri çalışmamıza aşağıdaki yönlendirme ile yer veriyoruz;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.