kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Sınavında En Başarılı Liseler 2020

Üniversite sınavında mezunları en başarılı olan liseler hangileridir? 2020 YKS sonuçlarına göre en iyi liseler nelerdir? Ankara'da bulunan en başarılı liseler hangileridir? İstanbul ve İzmir illerinde bulunan en başarılı fen liseleri hangileridir? 2019 YKS sonuçlarına göre hangi lise daha başarılı olmuştur? 2019 üniversite sınavında hangi lise mezunları daha fazla tıp kazanmıştır? ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, TOBB, Bilkent, Sabancı ve Koç üniversitelerini hangi lise mezunları kazanmıştır? Yazımız içerisinde görebilirsiniz.

YKS
A+
A-

Ülkemizde bulunan en başarılı liseleri sıralarken, bu liselerden mezun olan öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında elde ettikleri başarı durumlarını göz önünde bulundurduk. Üniversite giriş sınavında mezun ettiği öğrencilerin büyük bölümü ilk 5 bin içerisinde yer alan liseler, başarılı liseler olarak bilinmektedir. Bu duruma kazanılan üniversite bölümleri açısından bakacak olursak, bir liseden mezun olanların çoğu tıp, eczacılık, diş hekimliği, hukuk, psikoloji ve iyi üniversitelerin mühendislik fakültesi bölümlerine yerleşiyorsa, o lise başarılı görülmektedir. Mezun ettiği öğrenciler: ODTÜ, Bilkent, Sabancı, Koç, TOBB, Galatasaray ve Boğaziçi gibi üniversitelere yerleşen liseler de başarılıdır. Tercihini yap medya sitesi olarak bizde, üniversite sınavında en başarılı liseler 2020 yazımız içerisinde ülkemizde bulunan lise mezunlarının üniversite yerleştirme sonuçlarına göre elde ettikleri başarıları ön planda tutarak bir liste hazırladık. Bakalım 2020 YKS sonuçlarına göre hangi lise mezunları daha başarılı bir performans gösterdi?

Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunan liseler içerisinde başarılı atfedilebilecek lise sayısı oldukça fazladır. Bu üç ilde bulunan okulların köklü geçmişe sahip olması onca yıla rağmen başarıyı istikrarlı şekilde sürdürmelerini sağlamıştır. Üniversite yerleştirme sınavında ilk binde bulunan öğrencilerin büyük bölümü bu liselerden mezun olurken, tıp, hukuk, mühendislik, siyaset ve bürokrasi alanında yetişen önemli isimlerin çoğu da bu liselerden mezun olmuştur.

Üniversite Sınavında En Başarılı Fen Liseleri 2020

En başarılı liseler konusu açıldığında, fen liselerinin listenin en tepesinde yer almasına hiç kuşku yoktur. Bazı köklü anadolu liseleri dışında fen liseleri ile yarışabilecek lise çok azdır. Fen liselerinden mezun olan öğrenciler tıp fakültesini kazanamadıklarında genellikle bir yıl daha üniversite sınavına hazırlanmaktadır. Biz de listemizi oluştururken tıp fakültesini kazanma oranlarını dikkate almaya çalıştık. Bakalım hangi fen liseleri 2020 üniversite sınavında başarılı olmuştur?

İstanbul Atatürk Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Liseden mezun olan 44 öğrenci tıp fakültesini kazanmıştır. Üniversiteye yerleşen 50 öğrenci de diğer bölümleri kazanmayı başarmıştır. Mühendislik Fakültesini kazananların büyük bölümü Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, Sabancı ve İhsan Doğramacı Bilkent üniversitesine yerleşmiştir. Oran olarak en fazla Boğaziçi Üniversitesi tercih edilmiştir. Mezunlarından 1 öğrenci diş hekimliği bölümünü ve 1 öğrenci de hukuk bölümünü kazanmıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %46,8 olarak gerçekleşmiştir.

İstanbul Çapa Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

İstanbul’da bulunan bir diğer fen lisesi olan Çapa Fen Lisesi mezunları da üniversite sınavında çok başarılı olmuştur. Liseden mezun olarak üniversitelere yerleşen 104 öğrenciden; 57 öğrenci tıp fakültesine, 4 öğrenci diş hekimliği fakültesine ve 31 öğrenci de mühendislik bölümlerine yerleşmiştir. 16 öğrenci Cerrahpaşa Tıp Fakültesine, 8 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine ve 14 öğrenci de İstanbul Teknik Üniversitesine yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %54,8 olarak gerçekleşmiştir.

Ankara Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Araştırmalarımız neticesinde üniversiteye yerleştirme sonuçlarına göre Ankara Fen Lisesi mezunları çok başarılı bir performans göstermiştir. 49 öğrenci tıp fakültesi, 33 öğrenci mühendislik fakültesi, 1 öğrenci diş fakültesine ve 1 öğrenci de hukuk fakültesine yerleşmiştir. 91 öğrencinin üniversiteye yerleştiği lisede tıp fakültesini kazanma oranı %53,8 olarak gerçekleşmiştir. Faklı puan türlerine göre ilk 100 içerisinde TYT puan türünde 5 öğrenci, YKS-SAY puan türünde 8 öğrenci, YKS-SÖZ puan türünde 1 öğrenci ve YKS-DİL puan türünde 3 öğrenci bulunmaktadır. Aynı sınavda ilk 1000 içerisinde ise, TYT puan türünde 23 öğrenci, sayısal puan türünde 26 öğrenci, sözel puan türünde 2 öğrenci ve dil puan türünde de 9 öğrenci yer almıştır.

İzmir Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

İzmir Fen Lisesinde 73 öğrenci üniversiteye yerleşmiştir. Bu öğrencilerden 40 tanesi tıp fakültesini kazanmıştır. TYT’de Türkiye 2. olan mezunu bulunan okulda ilk 100 içerisinde 8 derece ve ilk bin içerisinde de 35 derece çıkmıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %54,8 olarak gerçekleşmiştir. 

İzmir Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

İzmir Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesinde 74 öğrenci üniversiteye yerleşmiştir. Bu öğrencilerden 35 tanesi tıp fakültesini kazanmıştır. Lise mezunlarından 8 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine, 10 öğrenci İstanbul Teknik Üniversitesine ve 4 öğrenci de Orta Doğu Teknik Üniversitesine yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %47,3 olarak gerçekleşmiştir.

Kayseri Osman Ulubaş Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Kayseri Osman Ulubaş Fen Lisesinden üniversiteye yerleşen 60 öğrenciden 44 tanesi tıp fakültesini kazanmıştır. 4 öğrenci diş hekimliği fakültesini ve 3 öğrenci de hukuk fakültesini kazanmıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %73,3 olarak gerçekleşmiştir.

Adana Seyhan Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

2019 üniversite yerleştirme sınavı olan YKS sonuçlarına göre, Adana Seyhan Fen Lisesi mezunları içerisinde 83 mezun üniversiteye yerleşmiştir. Bu 83 kişi içerisinde 60 öğrenci tıp fakültesine, 16 öğrenci mühendislik fakültesine ve 3 öğrenci de diş hekimliği fakültesine yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %72,3 olarak gerçekleşmiştir.

Konya Meram Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Konya Meram Fen Lisesinden mezun olarak üniversite sınavı sonrası tercih yapan mezun sayısı 73 olarak belirlenmiştir. Bu öğrencilerden 45 tanesi tıp fakültesine, 4 tanesi diş hekimliği fakültesine ve 24 tanesi de başta mühendislik fakültesi olmak üzere diğer fakültelere yerleşmiştir. YKS başarı sıralamalarında ilk 1000 içerisinde 10 mezun yer almıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %61,6 olarak gerçekleşmiştir.

Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Liseden mezun olarak üniversite sınavında tercih işleminde bulunan öğrenci sayısı 79’dur. Bu öğrencilerden 44 tanesi tıp fakültesine ve 33 tanesi de mühendislik fakültesine yerleşmiştir. 2019 YKS sonuçlarına göre; ilk 1000’de 21, ilk 5000’de 68 öğrenci derece yapmıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %55,7 olarak gerçekleşmiştir.

Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Üniversite sınavında en başarılı liselerin başında Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi gelmektedir. Liseden mezun olarak YKS sonuçlarına göre bir üniversiteye yerleşenlerin büyün bölümü tıp fakültesine yerleşmiştir. 81 mezun içerisinden 64 öğrenci tıp fakültesine yerleşmiştir. Bunların yanı sıra 9 öğrenci mühendislik fakültesine ve 5 öğrenci de diş hekimliği fakültesine yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %79 olarak gerçekleşmiştir.

Denizli Erbakır Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Denizli Erbakır Fen Lisesinden mezun olan 34 öğrenci tıp fakültesine yerleşirken, toplam 73 öğrenci üniversiteye yerleşmiştir. Liseden mezun olan 6 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine, 4 öğrenci Koç Üniversitesine, 5 öğrenci ODTÜ’ye ve 5 öğrenci de İTÜ’ye yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %46,5 olarak gerçekleşmiştir.

Bursa Nilüfer İMKB Fen Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Bursa Nilüfer Fen Lisesinden mezun olan 33 öğrenci tıp fakültesine yerleşirken, toplam 66 öğrenci üniversiteye yerleşmiştir. Liseden mezun olan 9 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine, 3 öğrenci ODTÜ’ye ve 8 öğrenci de İTÜ’ye yerleşmiştir. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %50 olarak gerçekleşmiştir.

Üniversite Sınavında En Başarılı Anadolu Liseleri 2020

Fen Liselerinin başarılı olduğu kadar bazı Anadolu Liselerinde de üniversite başarı ortalamaları oldukça yüksektir. Özellikle, Büyükşehirler içerisinde bulunan köklü anadolu liselerinin başarısı fen liselerini aratmamaktadır. Bu nedenle yazımız içerisinde bu Anadolu Liselerinden de bahsetmenin doğru olacağını düşünüyoruz.

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Hiç kuşkusuz ülkemizin en başarılı anadolu liselerinin başında Atatürk Anadolu Lisesi gelmektedir. Bu yıl yapılan YKS sonuçlarına göre de bu başarıyı sürdürmüştür. Mezunlarından 125 tanesi tıp fakültesine, 99 tanesi mühendislik fakültesine, 11 tanesi diş hekimliği fakültesine, 4 tanesi eczacılık fakültesine ve 18 tanesi de hukuk fakültesine yerleşmiştir. Tıp fakültesine yerleşen öğrencilerden 7 tanesi Hacettepe Tıp Fakültesine (İngilizce) ve 11 tanesi Hacettepe Tıp Fakültesine olmak üzere toplam 18 öğrenci Hacettepe Tıp Fakültesine yerleşmiştir. 21 öğrenci Ankara Tıp Fakültesine, 11 tanesi Gazi Tıp Fakültesine ve 23 tanesi de Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp Fakültesine yerleşmiştir. Mühendislik fakültesine yerleşenlerden 40 tanesi ODTÜ’ye ve 22 tanesi de İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesine yerleşmiştir. 6 öğrenci Ankara Hukuk Fakültesine ve 6 öğrenci İhsan Doğramacı Bilkent Hukuk Fakültesine yerleşmiştir. Yılın en başarılı okullarının başında gelen Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un da mezun olduğu lise olarak bilinmektedir.

İstanbul Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Lisenin 137 mezunu üniversiteye yerleşmeyi başarmıştır. Lisenin mezunlarından 50 tanesi tıp fakültesini kazanırken, 14 tanesi diş hekimliği ve eczacılık fakültelerini kazanmıştır. 5 mezun da hukuk fakültesini kazanırken, 43 öğrenci de mühendislik fakültesini kazanmıştır. Mühendislik fakültesini tercih eden lise mezunlarının büyük bölümü, Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ üniversitelerine yerleşmiştir.

İzmir Atatürk Anadolu Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Lisenin 379 mezunu üniversiteye yerleşmeyi başarmıştır. Lisenin mezunlarından 83 tanesi tıp fakültesini kazanırken, 30 tanesi diş hekimliği fakültesi kazanmıştır. 24 mezun da hukuk fakültesini kazanırken, 137 öğrenci de mühendislik fakültesini kazanmıştır. Mühendislik fakültesini tercih eden lise mezunlarının büyük bölümü, KOÇ, ODTÜ, Sabancı, İTÜ ve Bilkent üniversitesini tercih etmiştir.

Diğer En Başarılı Liseler 2020

Bu liseler tarihi köklere sahip olan liselerdir. Kategorisel olarak fen lisesi veya anadolu lisesi olarak bilinmeseler de ülkemizin en iyi okulları listesinde yer aldıkları bilinmelidir. Özellikle, İstanbul’da yer alan bu okulların yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenler için önemli fırsatlar sundukları bilinmelidir.

Galatasaray Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

Galatasaray Lisesi mezunlarının %100’ü üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşmiştir. 2018 üniversite sınavı sonrası lise mezunlarından 21 tanesi Galatasaray Üniversitesine, 32 tanesi Koç Üniversitesine, 18 tanesi Boğaziçi Üniversitesine, 18 tanesi Bahçeşehir Üniversitesine ve 12 tanesi de Amerika ve İtalya gibi ülkelerde bulunan üniversitelere yerleşmiştir. Lise henüz 2019 üniversite yerleştirme verilerini yayımlamamıştır.

İstanbul Fatih Erkek Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

İstanbul Fatih Lisesi, 1884 yılında Fatih ilçesinde kurulan köklü liselerden bir tanesidir. Üniversite sınavlarında bir çok birinciyi mezun eden lise olarak bilinmektedir. 2019 yılı mezunlarının 20 tanesi Tıp Fakültesine, 88 tanesi başta Almaya Berlin ve Münih ve İsviçre Zürih kentlerinde bulunan üniversiteler olmak üzere yabancı üniversitelere, 7 tanesi Koç Üniversitesine ve 9 tanesi de Boğaziçi Üniversitesine yerleşmiştir.

Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi Mezunlarının YKS Başarı Tablosu

İstanbul’daki köklü liselerden bir diğeri de Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi olarak bilinmektedir. 1908 yılında kurulan lise konumu itibariyle de çok özel bir yere sahiptir. Lise mezunlarından üniversiteye yerleşen 63 öğrenci Tıp Fakültesi, 7 öğrenci Diş Hekimliği Fakültesini ve  8 öğrenci de Hukuk Fakültesini kazanmıştır. Bunun yanı sıra 2019 mezunlarından 32 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine, 16 öğrenci İstanbul Teknik Üniversitesine, 6 öğrenci Orta Doğu Teknik Üniversitesine, 12 öğrenci Koç Üniversitesine ve 10 öğrenci de yabancı ülkelerde bulunan üniversitelere yerleşmiştir.

Yorumlar

  1. Nesrin Zincirlioğlu Avatar Nesrin Zincirlioğlu dedi ki:

    Acaba listede niye hiç sosyal bilimler liseleri yok