kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Var Mı?

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Var Mı? Devamsızlık Nereden ve Nasıl Öğrenilir? Üniversitede Devamsızlık Hakkı Var Mı Aşılırsa Ne Olur? Üniversitede devamsızlık hakkım bitti ne yapacağım? Üniversitede devamsızlık durumu nasıl ve nereden öğrenilir? Üniversitede Devamsızlık Hakkı Dönemlik Mi? Yıllık Mı?

A+
A-

Üniversiteli milyonlarca genci ilgilendiren konulardan biri de üniversitede devamsızlık hakkı var mı sorusudur. Peki devamsızlık hakkı aşılırsa ne olur, devamsızlık hakkı nereden ve nasıl öğrenilir gelin birlikte bakalım…

Okulun İlk ve Son Haftası Yoklama Alınır Mı? Devamsızlık Yazılır Mı?

Her yıl Türkiye’nin dört bir yanındaki liselerden binlerce kişi mezun olmaktadır. Bu kişiler önce lise son sınıfta sonra da mezuniyet sonrasında üniversiteye geçiş sınavına girmektedir. Sınav sonucunda bazı adaylar üniversiteli olurken bazıları da bir sonraki sene şanslarını denemeye karar verir. Üniversiteye kayıtlarını yapan ve resmen üniversiteli olan gençler ise üniversitelerdeki düzenleri, kuralları, sahip oldukları hakları pek iyi bilmemektedir. Örneğin üniversitede ders kaydı nasıl yapılır, ders kaydı yapılmazsa ne olur, üniversitede devamsızlık hakkı var mı gibi sorulara cevap aranmaktadır. www.tercihiniyap.net ailesi olarak üniversitelilerin merak ettiği konulara ışık tutmaya ve sorulan sorulara cevap aramaya devam ediyoruz. Yükseköğretim kurumları olarak adlandırılan pek çok üniversite bulunmaktadır. Lisans ve önlisans seviyesinde eğitim veren üniversitelerde milyonlarca kişi eğitim almaktadır. Bu noktada lisede devamsızlık hakkı ile uğraşan, üniversiteye geçtiğinde devamsızlığın sorun olmaktan çıkacağını düşünen binlerce kişi bu konuyu araştırmaktadır. Peki üniversitede devamsızlık hakkı var mı? Üniversitede devamsızlık hakkına nasıl bakılır? Üniversitede devamsızlık hakkı nereden ve nasıl öğrenilir?

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Var Mı?

Özellikle üniversiteye yeni kayıt yaptıran, hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri devamsızlık haklarıyla ilgili çok sayıda soru sormaktadır. Bu konuda pek çok üniversite efsanesi bulunuyor. Ancak tek bir doğru bulunmuyor. Üniversitelerin her aşamasında farklı kurallar geçerli olmaktadır. Örneğin hazırlık sınıflarında okuyan öğrenciler için belirli bir devamsızlık kotası bulunmaktadır. Bu kota kurdan kura göre değişebildiği gibi dönemden döneme göre de değişebilmektedir. Genellikle öğrencilere ders saatinin %10’i ile %30’si arasında devamsızlık hakkı verilmektedir. Adaylar bu devamsızlık kurallarına uymazsa sınıf tekrarı cezasıyla veya kur tekrarı cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Üniversitelerin birinci sınıfına geçen öğrenciler ise farklı bir denklemle karşı karşıya gelebilmektedir. Üniversitelerde öğrencilere tek bir çerçevede devamsızlık hakkı verilmemektedir. Her derste dersin hocası tarafından öğrencilere devamsızlık hakkı tanınmaktadır. Bu devamsızlık hakkıyla ilgili her türlü bilgi ve şart dersin hocası tarafından belirlenmektedir. Bazı ders hocaları öğrencilerinin yaptığı devamsızlıklarını puan kırarak dengelemektedir. Bazı hocalar ise öğrencilere ders saatlerinin %10’i ile %30’si arasında devamsızlık hakkı tanımaktadır.

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Var Mı? Aşılırsa Ne Olur?

Örneğin üniversitede aldığınız bir derste devamsızlık hakkınızı doldurmak üzeresiniz. Ve devamsızlık hakkınız dolduğunda hatta o sınır aştığınızda ne olacağını merak ediyorsunuz. İşte bu noktada oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Devamsızlık hakkınızı doldurduğunuzda ve üzerine çıktığınızda sınıf tekrarı yapmanıza gerek yoktur. Ancak dersten kalmanız kaçınılmazdır ve bir sonraki sene dersi tekrar almanız gerekebilir. Ayrıca devamsızlık nedeni ile dersten kaldığınız için bir sonraki sene dersi aldığınızda devamsızlık yapma şansınızı kaybetmiş olursunuz ve her derse katılmak zorunda kalırsınız. Devamsızlık nedeniyle dersten kalmanız durumunda devamsızlık yapma şansınızı kaybetmiş olursunuz.

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Nereden ve Nasıl Öğrenilir?

Üniversitelerde devamsızlık olup olmadığı, hangi şartlarda devamsızlıktan kalabileceğini anlattık. Şimdi sıra devamsızlık bilgilerinin nereden ve nasıl öğrenileceğine geldi. Lisede öğrencilerin kullandığı e-Okul sistemi gibi üniversitelerde de öğrenci veya okul bilgi sistemi bulunmaktadır. E-öğrenci platformlarının ilkokuldan itibaren yaygınlaşmasıyla üniversitelerde elektronik ortamda bu işlemleri yürütmeye başlamıştır. Ancak bazı üniversitelerde işlerin hala öğrenci işleri üzerinden manuel olarak yürüdüğünü ve hiçbir elektronik hizmetin verilmediğini söylemek gerekir. Örneğin bir İLEF’li olarak 4 yıl boyunca kısmen sorunsuz işlemlerimi yaptığım Ankara Üniversitesi OBS’sini örnek verebilirim. obs . ankara . edu . tr adresi üzerinden girilen bu site aracılığıyla devamsızlık bilgileri, ders programı gibi öğrenci bilgilerini öğrenebilirsiniz. Elektronik hizmet vermeyen üniversitelerde devamsızlık durumunun nasıl öğrenileceği merak konusu olmaktadır. Bu durumda girdiğiniz derslerde hocalarınızdan devamsızlık bilgilerini not aldığı kağıdı isteyebilir ve bu şekilde kontrol edebilirsiniz.

Üniversitede Devamsızlık Hakkı Dönemlik Mi? Yıllık Mı?

Fakültede eğitim alırken girdiğiniz derslere bağlı olarak devamsızlık hakkınız bulunmaktadır. Bu dersler dönemlik dersler olduğu için devamsızlık hakkı da dönemlik olarak uygulanmaktadır. Örneğin X-1 dersi için devamsızlık hakkı dönemliktir. Çünkü ikinci dönem bu dersin adı X-2 olmaktadır ve bu derse özel yeni devamsızlık hakkı öğrencilere verilmektedir. kamu haber

KYK Yurt İzni Nedir? Nasıl Alınır? Nasıl Uzatılır? Nasıl İptal Edilir?

Üniversitede devamsızlık nasıl kontrol edilir?

Üniversitelerde yapmış olduğunuz devamsızlık genel olarak üniversite bilgi sistemine girilmekte ve e-öğrenci platformlarından yani ders kayıt işlemlerini yapmış olduğunuz öğrenci sayfalarından öğrenebilmektedir.

Yorumlar

  1. SELÇUK Avatar SELÇUK dedi ki:

    Hepsi birer efsane