kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS 0,5 HAM PUAN KURALI ÖRNEKLERLE AÇIKLAMA

Üniversite yerleştirme sınavı son iki yıldır Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak uygulanmaktadır. Bu sınavda adaylara TYT ve AYT sınavları yapılmaktadır. YKS ile birlikte sınav sistemiyle ilgili yeni düzenlemeler olmuştur. Bu düzenlemelerin en önemlisi de 0,5 ham puan kuralıdır. YKS'de uygulanan 0,5 ham puan kuralını örneklerle açıklayarak bu konuya açıklık getirmek istiyoruz.

YKS
A+
A-

Üniversite yerleştirme sınavı sonrası en çok konuşulan konuların başında 0,5 ham puan kuralı gelmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi sınavları olarak iki aşama şeklinde uygulanırken ve bu test sınavları için 0,5 ham puan kuralı getirilmiştir. Bu kurala göre, TYT ve AYT içerisinde yer alan belirli derslerden 0,5 ham puan almayı başaramayan adayların puanları hesaplanmamaktadır. YKS ile birlikte sisteme entegre edilen bu kural, başlangıçta 1 net yapmak olarak koyulmuş olsa da, bir çok adayın bu konuda sıkıntı yaşamasından sonra esnetilerek 2019 yılı ile birlikte 0,5 ham puan alma şekline dönüştürülmüştür. Danıştay dairelerinde iptal edilmesinin görüşüldüğü 0,5 kuralını örneklerle açıklamaya çalışacağız. Sizlere, hangi testlerden kaç net yaptığınızda 0,5 ham puanı almış olacağınıza dair bilgi vermeye çalışacağız.

YKS 0,5 Ham Puan Kuralı

Üniversite yerleştirme sınavı, ÖSYM tarafından uygulanan sınavlar içerisinde en fazla kişiyi ilgilendiren sınavdır. Bu sınav 2018 yılından beri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak uygulanmaktadır. YKS’de adaylara Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavları yapılmaktadır. ÖSYM, 0,5 ham kuralını YKS içerisinde yer alan TYT ve AYT testleri içerisinde uygulamaktadır. YKS içerisinde uygulanan TYT ve AYT sınavlarında 0,5 kuralı şu şekilde uygulanmaktadır: YKS’ye katılan aday puanlarının hesaplanmasını için; Adayların, Temel Yeterlilik Testinde yer alan Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. 2018 YKS’de bu derslerden yapılan her bir netin TYT puanına katkısının 3 puan ile 3,5 puan arasında değiştiğini hesaba katacak olursak, TYT’de yer alan Temel Matematik veya Türkçe testlerinden en az 0,25 net yapılması puanların hesaplanması için yeterli olacaktır. Her iki test içinde en az 4 sorunun işaretlenmesi uygun görülmektedir. 1 doğru dahi çıkmış olsa, en az 0,25 net yapılmış olacaktır.

YKS puanlarının hesaplanması içinde TYT bölümünde yer alan Temel Matematik veya Türkçe derslerinden 0,5 ham puan kuralının sağlanmasıyla birlikte, AYT sınavında ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Örneğin, YKS SAY puanının hesaplanmasını isteyen bir adayın,, Matematik veya Fen Bilimleri bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan alacak neti yapması gerekmektedir. Bu alanlara ait her bir sorusunun YKS puanlarına katkısının 2,5 puan ile 3,5 puan arasında değiştiğini düşünecek olursak, adayların AYT’de yer alan derslerin en az birinden 0,25 net yapması yeterli olacaktır.

Daha deteylı şekilde YKS adaylarının 0,5 ham puan kuralını aşağıdaki şekilde formüle dökelim:

  • TYT Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.
  • YKS EA Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Matematik veya Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS SAY Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Matematik veya Fen Bilimleri bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS SÖZ Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 veya Sosyal Bilimler 2 bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS DİL Puanı Hesaplanması İçin: Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, Yabancı Dil testinden de 0,5 ham puan almak gerekir. Bunun içinde 0,25 net yapılması yeterli olacaktır.

YKS Ham Puan Kuralı İçin Örnekler

  • ÖRNEK 1: TYT puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, Sosyal Bilimler neti 12, Fen Bilimleri neti 0, Temel Matematik neti -2 ve Türkçe neti 26,25. Bu adayın TYT puanı hesaplanacaktır.
  • ÖRNEK 2: TYT puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, Sosyal Bilimler neti 5, Fen Bilimleri neti -2,5, Temel Matematik neti -0,5 ve Türkçe neti -1,75. Bu adayın TYT puanı hesaplanmayacaktır. Çünkü, bu aday TYT’de yer alan temel matematik ve Türkçe testlerinin her ikisinde de 0,25 net ve üzeri yapmayı başaramamıştır.
  • ÖRNEK 3: TYT puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, Sosyal Bilimler neti 13, Fen Bilimleri neti 0,5, Temel Matematik neti 0 ve Türkçe neti 0,25. Bu adayın TYT puanı hesaplanacaktır. Bu adayın, Türkçe dersinden yapmış olduğu 0,25 net, 0,5 ham puan üzerinde bir puan almasını sağlayacaktır. Matematikten hiç bir soruyu işaretlememiş olması puan hesaplanmasında engel yaratmayacaktır.
  • ÖRNEK 4: YKS EA puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, AYT sınavında yer alan Matematik neti -1,75, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 neti 17,5. Bu adayın YKS EA puanı hesaplanacaktır.
  • ÖRNEK 5: YKS SAY puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, AYT sınavında yer alan Matematik neti -3,25, Fen Bilimleri neti -2,5. Bu aday, TYT sınavında bütün soruları yapmış olsa dahi YKS SAY puanı hesaplanmayacaktır. Çünkü, her iki ilgili alandan da 0,25 net yapmayı başaramamıştır.
  • ÖRNEK 6: YKS SÖZ puanı hesaplanması için sınava giren bir adayın, AYT sınavında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 neti 0,25, Sosyal Bilimleri-2 neti -4,25. Bu adayın YKS SÖZ puanı hesaplanacaktır. Çünkü, puan türünü etkileyen testlerin en az birinden 0,5 ham puan almayı başarmıştır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.