kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 55

​​​​​​​YKS kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar madde 55 nedir, bk. 55 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar ne amaçla kullanılmaktadır, özel koşul ve açıklamalar tercih kılavuzu içinde kaç kısımdan oluşmaktadır, oluşturulan bu kısımların farkı nedir gibi soruların cevapları ve madde 55 ile ilgili açıklamaya yazımız içinden ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite bölümü tercihinde bulunmak üniversite adayı bireyler için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir dönemdir. İstenilen bölüme yerleşme ile ilgili telaşlar, tercih edilmesi düşünülen bölümün adayın kendisine uygun olup olmaması, gerekli koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği tedirginliği, bölümün var ise sıkıntıları gibi konular adayın tercihine etki edip, bireyi endişelendirebilmektedir. Bu noktada doğru tercih yapmak için YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) tercihlerinden, YKS puan sistemine kadar her konuya hakim, tüm bu konularda bilgi sahibi olmak adayı biraz da olsa rahatlatmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü YKS konusunda bilgi verme amaçlı yazılarımızı yayımlamaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden biri olan özel koşul ve açıklama maddeleri hakkındaki yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlerin ÖSYM’nin veya tercih edilecek kurumların koyduğu kuralları içermesi açısından ehemmiyet taşımaktadır.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 55 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

YKS kılavuzlarında yer alan özel koşul ve açıklamalar yukarıda dediğimiz gibi ÖSYM’nin (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) veya yükseköğretim kurumlarının yani üniversitelerin koyduğu koşul ve açıklamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıklamalar ve koşullar adayın tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek özel durumlardır. Bunlar ilgili özel koşul ve açıklamalar kılavuzu içindeki iki ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Birinci kısım ÖSYM’nin veri tabanında yer alan bilgiler üzerinden ÖSYM’nin kısmi veya tamamen bilgisayar sistemi üzerinden kontrol edebildiği aday bilgileri ile ilişkili koşul ve açıklamalardan oluşmakta iken; ikinci kısım ise adayların kendilerinin dikkat etmek zorunda olduğu koşul ve açıklamaları içermektedir. İkinci kısımda yer alan koşul ve açıklamalar ilgili kurumlar (ÖSYM, YÖK, üniversiteler) tarafından belirlenebilmektedir.

Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar özel üniversite fiyatları, sıralama sınırlamaları, cinsiyet, hazırlık, yaş sınırı gibi konular ile ilişkilidir. Bu yüzden tercih döneminden önce kılavuza genel bir göz atmak kesinlikle yararınıza olacaktır.

Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 55 incelenecek olursa;

İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli Almanca Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.

açıklamasını içeren bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Bahsedilen bilgiler ve özel şartlar, açıklamalar ve madde 55 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı kılavuzlar içinden derlenmiştir. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait resmi internet sitesinde ÖSYM’nin yapacağı son duyuru esas olacaktır. Özel koşul ve açıklamaların yer aldığı kılavuzu incelemek için TIKLAYINIZ

YKS, ÖSYM’nin hazırladığı tüm sınavlar, tercihler ve tercihlerin özel durumları gibi konular hakkında merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, paylaşımlarda bulunabileceğiniz, yazılanları okuyabileceğiniz tecrübeli üyelerin ve yöneticilerin bulunduğu FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.